Hirdetés

Laptopesővel lökte be az idei Computexet az MSI



|

A tajvani gyártó a világ egyik legismertebb autós tuningcégével közösen fejlesztett gépről is lerántotta a leplet.

Hirdetés

A tajvani fővárosban, Tajpejben a mai nappal kezdődik és péntekig tart Ázsia egyik legnagyobb tech-expója, a Computex. Az első napon pedig stílszerűen a szintén tajvani MSI-n volt a sor, hogy megkezdje a nagy bejelentések sorát.

Ez végül négy új laptop bemutatását jelentette, amelyekkel az MSI szinte minden szegmens számára hozott valamit, a prémium gamer erőgéptől az üzleti felhasználókig. A gamerek azonban duplán örülhettek, nekik ugyanis egyből két meglepetéssel is készült a gyártó.

Hirdetés

Az abszolút koronaékszernek az MSI Stealth 16 laptopjának egy speciális változata számít, amelyet a cég a Mercedes-AMG Motorsporttal közösen fejlesztett és amelyet a luxus életérzést sokra tartó gamerek számára terveztek.

A Stealth 16-ról már a bekapcsolás előtt meg lehet mondani, hogy speciális kollaboráció eredménye, a monitor alatt ugyanis a gyártó logója mellett a Mercedes-csillag és az AMG Motorsport logója is látható.

Az MSI Stealth 16 designjáért az AMG Mercedes rajongói odalesznek
Az MSI Stealth 16 designjáért az AMG Mercedes rajongói odalesznek

A sötétszürke laptop lelke egy Intel Core i9-13900H CPU, amelynek az órajelét ugyan nem lehet túlhúzni, ezért cserébe viszont rendkívül vékony, nem egészen 2 centi vastag. A processzorhoz egy Nvidia GeForce RTX 4060 vagy 4070 jár, ami egy 16 hüvelykes, 3840 x 2400, azaz 16:10 képarányú OLED kijelzőn jeleníti meg a tartalmakat. Az MSI nem közölte, hogy mennyi memória és háttértár kerül bele, ez ugyanis régiónként eltérő lehet, az azonban biztos, hogy támogatja akár a 64 GB DDR5-5200 memóriamodulokat és került bele két M.2 NVMe PCIe Gen 4 SSD csatlakozó is.

A laptop további különlegessége a színes billentyűzet, a Start Engine feliratú bekapcsológomb, illetve az AMG feliratot kiadó hűtőnyílások, a billentyűzet felett. A Stealth 16-ot egyébként egy speciális csomagban lehet majd megvásárolni, amely tartalmaz egy egeret, egy egérpadot, egy USB-tárolót, egy kis tokot, különféle kábeleket és pár csinos képeslapot is, amelyen feltehetően a Mercedes sportgépei szerepelnek majd. Az ár egyelőre nem ismert, de, mivel luxusgépnek szánják, valószínűleg nem az alsó polcos termékek között kell majd keresni.

Az Alpha 17 és a Dragon Range

A következő fontos bejelentés az Alpha 17 gaming laptop frissítése volt, amely így - az MSI kínálatában egyedüliként - megkapta az AMD Dragon Range Ryzen 7945HX processzorát, amely mellé az Nvidia RTX 40-szériájába tartozó GPU került.

Az MSI Alpha 17 a gyártó egyetlen AMD-chipes gépe
Az MSI Alpha 17 a gyártó egyetlen AMD-chipes gépe

Az eszközzel kapcsolatos legfontosabb további információ, hogy az Alpha 17 támogatni fogja a wWi-Fi 7 szabványt, a Qualcomm FastConnect 7800-nak köszönhetően.

Az Alpha 17 Nvidia GeForce RTX 4060 GPU-val, 32 GB DDR5-5200 RAM-mal és 1TB háttértárral 1849 dollárba, azaz szűk 639 ezer forintba kerül majd. Az RTX 4070 GPU-val és 16 GB RAM-mal szerelt változatért 1999 dollárt, azaz bő 690 ezer forintot kérnek, míg a csúcsváltozat RTX 4070-nel, 32GB RAM-mal és 2TB háttértárral 2299 dollárt, vagyis bő 794 ezer forintot kóstál.

Üzleti felhasználóknak uncsi nevű laptop jár

Az MSI már évek óta próbálta átlépni a saját árnyékat, hogy kifejezetten gamereket kiszolgáló gyártóból az üzleti felhasználók számára is fejlesztő céggé váljon. A Computex 2023-ra ezért elhozták a nem túl fantáziadús elnevezésű MSI Commercial 14 laptopot.

A cég szerint ez a gép a biztonságra helyezi a hangsúlyt, így került bele NFC-chip, opcionális kártyaolvasó, de a Windows Hello-nak köszönhetően akár az arcunk vagy az ujjlenyomatunk alapján is képes azonosítani. Emellett került bele Intel vPro is, a gép pedig egyébként megfelel a Microsoft Secured Core PC szabványainak is.

Az MSI Commercial 14 az üzletembereket veszi célba
Az MSI Commercial 14 az üzletembereket veszi célba

A Commercial 14-et telepakolták különféle csatlakozókkal: került rá Thnderbolt 4 csatlakozó, USB 3.2, Gen1 Type-A, HDMI, illetve SD-kártya olvasó, Kensington-zár, jack-csatlakozó, de opcionálisan Ethernet-csatlakozás is.

A laptop újrahasznosított anyagokból készült billentyűzete vízálló bevonatot is kapott, ami megmentheti a munkánkat, ha véletlenül ráborítjuk a reggeli kávénkat. Ezt azért valószínűleg sokan nem fogják majd gyakran megtenni, mert bár a Commercial 14 még nem kapható, így az árát is csak az idei év utolsó három hónapjában jelentik majd be, azt tippeljük, hogy nem lesz olcsó.

Ha a melóhoz kell a kraft

A főként grafikai vagy nyomdai munkához tervezett Prestige 16 Studio Evo-val az MSI a professzionális felhasználókat célozta meg. A letisztult megjelenésű gép lelke egy Core i7 Evo processzor, illetve egy RTX 40-szériás GPU, bár az MSI egyelőre nem árulta el, hogy melyik modellről van szó, így az sem kizárható, hogy év végére érkezik valami újdonság ebben a kategóriában. Az biztos, hogy akármilyen egységről is legyen szó, az támogatja a 140 wattos teljesítményleadást.

Az MSI Prestige 16 Studio Evo a profi felhasználók gépe
Az MSI Prestige 16 Studio Evo a profi felhasználók gépe

Az MSI emellett egy 99.9 WHR akkumulátort dugott el a mindössze 18,9 milliméter vastag gépbe, amelyről azonban ezen felül túl sok részletet nem árult el. Annyit lehet még tudni, hogy ennek is 16:10 lesz a képaránya, illetve lesz majd benne LPDDR5 memória is. Az árakat és a további részleteket azonban később fogják elárulni.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.