Hirdetés

Megtudtuk, mire készül az Intel



|

Az Intel szuperaktív volt a Computexen, de a Skylake-start elmaradt. Sikerült viszont megtudnunk, mi várható a Skylake után.

Hirdetés

A Broadwell januári startja nem volt különösebben zajos: megjelentek az alacsony fogyasztású modellek és kicsit nagyobb figyelmet kapott a Core M. Az erősebb mobil CPU-kra és az asztali modellekre várni kellett egészen a Computexig, ahol megjelentek ezek a processzorok is és a Braswell Atom SoC-k is bemutatkoztak több termékben. A következő lépés ennél fontosabb: a Skylake új platformot és integrált DDR4 vezérlőt hoz, de majd csak augusztusban. És mi várható ezután?

Hirdetés


Lassan, de biztosan

A Skylake sikeres lesz, ez nem is kérdés, de a váltás nem lesz zökkenőmentes – erre felkészültek már a gyártók is. Az új platform DDR4-es memóriával képes megmutatni igazi erejét, de az Intel gondolt a kezdeti memória-hiányra is, ezért integrált egy DDR3L-1600-as vezérlőt is az UnCore részbe. A DDR4-2133-as vezérlő szintén duplacsatornás és az alaplaptól függ, hogy melyik DRAM modult kell használnunk. Láttunk a Computexen hibrid lapot is, ahol 2-2 DIMM foglalat volt mindkét szabványhoz, de a múltból okulva nem vagyunk még meggyőzve arról, hogy ez a megoldás nem jár stabilitási és/vagy kompatibilitási és sebességcsökkenési gondokkal.
A Skylake memóriában nagyot újít, ugyanakkor a PCIe vonalak száma nem nő és néhány vezérlő sem frissül olyan ütemben, ahogy egyesek várták, ezért máris megy a találgatás, hogy mi következik ezután és mikor.


Skylake induló, Broadwell nagytestvér

Asztali platformon Q3-ban, vagyis nyár végétől egyszerre indít a Skylake alacsony fogyasztású, „U” változata és a teljes erejében pompázó normál modellsorozat is. Az energiatakarékos beágyazott és mobil modellek egychipes BGA tokozásban 28 és 15 watt TDP-re lesznek belőve és duplamagos felépítésűek lesznek, az erősebb modellek pedig a már bevált 95, 65 és 35 wattos LGA tokozást kapják LGA1151 foglalat-kompatbilitással.


A 2016-os év elején is érkezik egy menetrendszerintinek tekinthető új család, méghozzá a régebbi, Broadwell-alapokra építkezve. A Broadwell-E a Haswell-E-t váltja le LGA2011-v3 platformon, és a „szokásos” 140 watt maximális TDP-jű processzorokból készül 6, illetve 8 magos modell is.


Üdvözöljétek a Kaby Lake-et

Az ezt követő időszakról még kevesen beszéltek, de sikerült végre erről is némi információmorzsát begyűjtenünk. A Skylake-et a megjelenése után kicsit több, mint egy évvel követi majd a Kaby Lake kódnevű család, ahol az Intel érdekes módon maradt a 2- és 4-magos felépítésnél, sőt, a TDP-értékek sem változnak, de a mobil és beágyazott „U”-osztályból eltűnik a 28 Watt TDP és csak a 15 W marad. Ahogy a stratégiából ki lehet számolni, a Kaby Lake nem a mikroarchitektúrában, hanem a gyártástechnológiában hoz előrelépést – ez lesz a 10 nm.


Atom-frissítés

A Braswell Atom-család épp, hogy csak elrajtolt, de nem kell aggódni, lesz ideje bőven, ugyanis csak következő nyáron mutatkozik be az utód (vagyis késztermék csak a 2016-os őszi szezonra lesz), az Apollo Lake. Ez továbbra is SoC lesz, vagyis komplett rendszerchip BGA tokozásban, 2- és 4-magos felépítésben és természetesen már 10 nm-es gyártástechnológiával.


Az ütemterv stabil, kiszámítható és lehet rá építeni, de mi azért mindenkit óva intenénk attól, hogy ehhez igazítsa gépfejlesztési óráját – nem egyszer láttunk már példát arra, hogy az Intel pár hónappal, vagy akár 1 évvel is elhalasztott egy-egy megjelenést. Reméljük, ezúttal minden a papírforma szerint alakul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.