Hirdetés

Vízhűtéssel és folyékony fémmel érkezik az új ROG Matrix csúcskártya



|

Az Asus nem elégszik meg a ROG Strix modellek erejével, épp a világ leggyorsabb videokártyája címre pályázik az új RTX 4090-esével.

Hirdetés

Hivatalosan a mai napon nyílt meg a látogatók számára a tajvani Computex, azonban már a hétvégén sejteni lehetett, hogy az Asus nemcsak a korábban bemutatott eszközei garmadáját állítja ki a standján. A notebookos üzletág viszonylag ritkán szokott meglepetéseket okozni, hiszen teljesen más stratégia mentén halad, a PC-s komponensekért felelős csapat azonban büszkén szokta vállalni, ha elgurulhat a gyógyszerük.

Az elmúlt években számtalan prototípus és vad koncepció került kiállításra a standon vagy annak elzárt, csak külön engedéllyel rendelkező személyek számára nyitott részében. A ROG és a TUF alaplapok is így születtek meg, és a grafikus kártyák között is bőven találni olyat, ami a Computexen működött, de soha nem került kereskedelmi forgalomba.

Hirdetés

Nos, most csak annyiban más a helyzet, hogy az új ROG Matrix kártyát mindenképp piacra dobják, bár nem árt majd sietni a megvételével, ez a verzió ugyanis korlátozott számban lesz csak elérhető.

Szörnyeteg a vízi világból

Aki emlékszik a korábbi ROG-kártyákra, nem igazán lepődhet meg azon, hogy az új Matrix az Nvidia aktuális csúcskiadására épül. Az RTX 4090-nél nincs alkalmasabb jelenleg arra, hogy csúcson túli rekordokat és képkockasebességeket érjen el, a Matrix név pedig mindig is a zöldek legerősebb fejlesztését csomagolta be tuningos köntösbe. Ránézésre egyébként egészen visszafogott lett az újdonság, bár a 360 mm-es radiátor egyértelmű üzenetet jelent: a legtuningolhatóbb RTX 4090 megtervezése volt a cél.

Nagyon kevés adat áll rendelkezésre az új csúcskártyáról, de azért sejtheted, hogy nem egy szokványos darabról van szó
Nagyon kevés adat áll rendelkezésre az új csúcskártyáról, de azért sejtheted, hogy nem egy szokványos darabról van szó

A fenevad ugyan elkészült, de a pontos specifikációról egyelőre titkolóznak. A helyszínen annyit elárultak a gyártó képviselői, hogy a legmagasabb GPU Boost-órajelre számíthatnak a leendő tulajdonosok, de a GPU Tweak III szoftverrel még további megahertzeket lehet majd kifacsarni a kártyából. Remélhetőleg az ehhez szükséges finomhangolás a TDP-keretnél is megoldott lesz, mindenesetre a hőátadást folyékony fémmel segítik, a radiátor pedig három darab ROG MF-12S ventilátor szellőzteti. Szintén a kiállítói standon elhangzott információ szerint a GPU-hőmérsékelt 50 Celsius fok körül tetőzhet, akár túlhajtással együtt.

Folyékony fém a GPU-n, 360 mm-es radiátorral szerelt vízhűtés és limitált darabszám: ez az új ROG Matrix
Folyékony fém a GPU-n, 360 mm-es radiátorral szerelt vízhűtés és limitált darabszám: ez az új ROG Matrix

Természetesen az RGB LED-világítás és annak vezérlése ennél a típusnál is megoldott, viszont a kártya méreteit látva nem árt, ha odafigyelsz a gépház megválasztása során.

Limitáltan ultradrága

Még mielőtt a számítógépházad paramétereit ellenőriznéd, lehet, jobb lenne megnézned, mennyire szellős a pénztárcád. Az új ROG Matrix ugyanis 2000 dollár környékén érkezik a boltok polcaira, ami euróban már magasabb végösszeget jelent, ha pedig forintra átszámolod, akkor bizony millió feletti összeg kerül a magyar árcédulára. A korlátozott elérhetőség miatt pár darab eljuthat hazánkba, és akinek sikerül egyet megkaparintania, minden bizonnyal stressz és idegesség nélkül fogja futtatni a The Last of Ust és a többi, "kiválóan" optimalizált játékot.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.