Hirdetés

Új Radeon Vega, Ryzen 2 és 32 magos Threadripper: az AMD kitett magáért a Computexen



|

Lapos kezdés után rákapcsolt az AMD és jó néhány izgalmas újdonságot mutatott be: a főszerep a Zen, Vega chipeké és a notebookoké volt. Megmutatjuk, mitől fényes az AMD jövője.

Hirdetés

2017 fontos év volt az AMD-nek, a Zen megmentette a CPU üzletágat, így ne is csoda, ha a cég minden erejével ennek fejlesztésére fókuszál. Emellett kaptunk izgalmas bejelentést a szerverek világából, illetve a Radeonról sem feledkeztek meg. Írjuk először szövegben a helyi tapasztalatainkat, aztán a cikk végén jön a videó is.

 

Hirdetés

Zen, a győztes

A Zen hatalmas áldás az AMD-nek, ezért nem is késlekedett, már tavaly megkezdte az asztali platformok mellett a szerverek és notebook világában a hódító körutat. Előbbi egészen jól sikerült is, a Threadripper és az Epyc egyaránt jól szerepelnek és a felhasználók mellett a PC-gyártók is szépen felkarolták, beleértve a Dellt, Cisco-t és a többi nagy gyártót.

Asztali platformon a Zen+ izgalmas, a 2000-es CPU-k azonos fogyasztás mellett elődeiknél még jobb teljesítményt nyújtanak azonos árakon. Erről hamarosan részletes tesztünkben is olvashattok, a Ryzen 7 2700X már ott vár minket a tesztlaborban.

A legfontosabb terület a notebookoké, itt hatalmas lemaradásban van az AMD, ezért a konferencia jelentős része arról szólt, hogy a Ryzen 7 2700U CPU-val szerelt notebookokat és hibrideket egyesével mutatták be cégről cégre. Itt a 8. generációs Intel CPU-k számítási teljesítménye találkozik az Intel UHD Graphics integrált GPU-knál 2× gyorsabb Radeon Vega GPU-k teljesítményével, ráadásul mindez ultrabook méretben. Az Asus ennél tovább is merészkedett, olyan notebookot mutatott be, amelyben Ryzen CPU-t párosítottak GeForce GTX GPU-val - hamarosan az Asus standon közelebbről is megnézzük ezt a furcsa, de ígéretes szerzetet.

A Threadripper is szóba került, ugyanis ez a CPU is megkapja a Zen+ alapokat, ráadásul nem állt itt meg az AMD, hanem a tavalyi 16 magos modellt megkettőzte, vagyis készül a 32 magos Threadripper, amit már idén meg is vásárolhatunk a már tavaly megjelent X399-es foglalatba.

A show végén még egy fontos bejelentést tett Dr. Lisa Su, a cég vezetője: a laborban már szépen fut a Zen 2, amit ősszel már szállítanak a partnereknek és jövő év első felében meg is érkezik a boltokba az új generációs CPU.

 

Radeon, de nem az, amire várunk

A Radeonról szép számokat mutattak a diákon, de jó ideig semmiféle konkrétumot nem hallhattunk, csak azt, hogy fontos a GPU-biznisz az AMD-nek. Aztán sebességet váltott a cég és bejelentették, hogy eljött a freeSynces tévék kora, és ezzel párhuzamosan az Xbox One S és Xbox One X frissítése már ezen konzolokat is FreeSync-kompatibilissé teszi.

Ezt követte a Radeon Vega 56 Nano, ami miniatűr Vega 56-os kártya és remélhetőleg normális áron kapható is lesz hamarosan. A végére maradt a 7 nm-es fejlesztések bemutatása, egészen pontosan a 7 nm-es GPU-ra épülő Vega Instinct, ami sajnos nem a gamereknek készül, sokkal inkább a 3D modellezőknek. A chip 35%-kal erősebb, mint elődje, feleannyit fogyaszt és 32 GB HBM2 memória kapcsolódik hozzá 4096 bit széles buszon.

Most pedig jöjjön a helyszínen készített videónk:

További helyszíni hírekért, beszámolókért és videókért nézzétek meg a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkat!

A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.