Hirdetés

PC-s vagy konzolos? Mindenhez van monitor!



|

A PC Master Race már a 21:9-en is túllépett, de a konzolosoknak sem kell többé input laggal küzdeniük: mindenkinek találtunk új monitort a Computexen.

Hirdetés

Végre elmondhatjuk, hogy érdemes monitort cserélni, legyen szó játékról, munkáról vagy filmnézésről. Mindegyik kategóriában fontos fejlesztések eredményeit élvezhetjük az új modellekkel. Ezek legtöbbje a jobb képminőséget szolgálja, de vannak olyan, új szolgáltatások is, amelyek a sebességet, válaszidőt rövidítik, vagy a kép szétesését akadályozzák meg. És akkor még nem is beszéltünk a HDR-ről, az íveltségről és a frissítési gyakoriságról. Vagy akár az OLED-ről. De vissza a jelenbe, nézzük, kinek mire érdemes rávetnie magát idén, ha monitorvadászatra indul. Először leírjuk, amit láttunk, a cikk végén pedig videón is megmutatjuk.

 

Hirdetés

Célkeresztben a PC-gamerek

A PC-gamereknek megvan az a csodálatos lehetőségük, hogy (persze akkor, ha végtelen pénzük van VGA-ra) hatalmas grafikai teljesítményt préseljenek ki gépükből. Ezt az óriási számítási teljesítményt bűn lenne full HD-ban nézni: sokkal nagyobb élmény a 21:9-es kijelző. Ez azonban már tavalyi hó, az új őrület a 32:9, ami hihetetlenül széles, éppen ezért már elkerülhetetlen az íveltség bevezetése. Az Asus is ezt alkalmazta VG49V modelljénél, amely ráadásul vékony kávás és nagyon modern külsőt kapott. A felbontás egészen magas, mintegy 3840×1080 pixel, így játékhoz tényleg elkel egy GTX 1080 Ti. Persze a monitor a több bemenet egyidejű megjelenítését is támogatja (PbP), ami jól mutat és kényelmesen elfér ekkora kijelzőn. Miután játékosoknak tervezték a VG49V kijelzőt, a közel nulla input lagról és a 144 Hz-es frissítésről sem feledkeztek meg. Sajnos mi a G-Syncet hiányoljuk, ilyen prémium monitornál már igazán benne lehetne, de azért az adaptív AMD FreeSync-et kihasználhatjuk - feltéve, hogy megfelelő Radeon kártyánk van játékhoz.

 

A konzolosok megmentője: TV-helyettesítő

A konzolok már ízlelgetik a 4K-t, azonban a 16:9-es képarányból nem akarnak kitörni egyelőre. Ehhez készült az Asus CG32 monitor, ami a tévét helyettesíti és nem is akárhogy. A tévékészülékek input lagja igen magas, a válaszidő sem mindig tökéletes és olyan extrákról sem álmodhatunk, mint például a FreeSync (a legújabb Samsung Qledeknél már megtalálható).

A 16:9-es monitor külseje nem túl gameres, egyszerű, matt fekete káva és talp, viszont a kép nagyon jó, természetesen a HDR sem maradt ki és a 4K-felbontás melletti 60 Hz-es frissítéshez az adaptív képfrissítést is megkapjuk. TV-tuner ugyan nincsen a kijelzőben, van azonban hangszóró, USB a kontrollerek töltéséhez és ráadásként egy távirányítót is kapunk, ami hasznos a kanapéról irányításhoz.

 

Profin, élethűen

Az Asus ProArt monitorai már jó ideje ismertek hazánkban is - a magas ár mellé profi képminőség és funkciók járnak. A ProArt PA32UX egy 32"-os monitor láthatatlan kávával és egy egészen új panellel. Ez a panel a MiniLED technológiás háttérvilágítást kapta, így egészen kifinomult local dimming fényerőszabályozásra képes. Többek közt ennek köszönheti HDR-minősítését és egészen kimagasló, 1400 cd/m2-es fényerejét, illetve kontrasztarányát. A monitor természetesen kalibrálva érkezik.

 

Sajnos árat még egyik monitorhoz sem tudtunk meg, de amint ezek kiderülnek és sikerül becserkésznünk bármelyiket is tesztlaborunkba, részletes tesztünkben azonnal beszámolunk róla nektek. Most pedig jöjjön a helyszínen készített videó!

További helyszíni hírekért, beszámolókért és videókért nézzétek meg a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkat!

A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.