Hirdetés

Nagyon megváltozik a tápegységek világa



|

Nem elég, hogy a tápok iránt támasztott elvárások megváltoztak az utóbbi években, egy közelgő új szabvány is alaposan átrendezi a piacot. Az FSP minden részletet megmutatott.

Hirdetés

Kezdjük talán a legfontosabbal: 2020. december 20-át mindenki jól vésse az eszébe: ekkor ugyanis lejár a tápegységekre vonatkozó szabályzás, helyét pedig egy sokkal szigorúbb veszi át. Ha valaki erre legyint, mondván, neki már tavalyi hó az asztali PC, nézzen egy kicsit körbe: a telefontöltő is tápegység, a notebook-töltő is tápegység, sőt, még a konzolokban is van ilyen komponens. És igen, mindegyikre vonatkozik a sokkal szigorúbb szabvány, amelynek pontos jele az IEC 62368.

Hirdetés

Tápevolúció

Nem is volt kérdéses, hogy az FSP új tápjai már most, 2018-ban mind megfelelnek ennek a szabványnak. Persze a teljes átállás nem megy egyik pillanatról a másikra, ezért nagyon bölcsen cselekedett a gyártó: az új, immáron 62368-as szabványnak megfelelő tápegységek neve mögé odabiggyesztette a Pro-jelölést, de legalábbis ezt feltüntette a termék adatlapján. Mondjuk a Computex kiállításon, az FSP standján látottakat, aztán megmutatjuk videón is a cikk végén!

A tavalyi Computex egyik slágere volt a Hydro PTM+, amely egy igazi szörnyeteg a tápegységek világában: 1200 Watt, sőt, tuningolható teljesítmény 1400 Wattra, vízhűtés és 80 Plus Platinum hatékonyság (94%-nál jobb). Nem hiányzott a programozható RGB-világítás és a félpasszív, kiegészítő léghűtés sem. Idén egy 850 Wattos kistestvére is megjelent a Hydro PTM+-nak, amely szintén kiváló hatékonysággal bír, emellett minden extrát örökölt a nagytestvértől, azonban a kisebb kapacitásnak köszönhetően kisebb, normál ATX befoglaló méretű, még úgy is, hogy a vízhűtés is megmaradt. Ezt bekötve a tuningra is lehetőségünk nyílik, így 1000 Wattig pörgethetjük fel a Hydro PTM+-t, amely ráadásul kb. fele annyiba fog kerülni, mint az 1200 Wattos csúcsmodell.

 

Hydro G Special Edition

Egyik személyes kedvencünk idén egyértelműen a Hydro G speciális kiadása, amely 750 Wattos, moduláris, kiváló hatékonyságú és végre fehér! Igen, a tápegység, sőt, az összes kábel is hófehér színben pompázik, ráadásul az extra színért minimális felárat kell csupán fizetnünk.

A másik, garantáltan közönségkedvenc modell a Hydro G2 Pro, amely teljesen új fejlesztés. Itt nem a külső miatt érdemes felkapni a fejünket, hanem a tápegység tudása miatt. Az 550-1000 Watt között beszerezhető Hydro G2 Pro-t ugyanis egy speciális Eco kapcsolóval is felszerelték, amely aktiválja a félpasszív hűtési módot. Ez azt jelenti, hogy 30% alatti terheltségnél a tápegység ventilátora egyszerűen kikapcsol, a kiváló hatékonyságnak hála ugyanis ilyenkor a szimpla hűtőbordával is hidegen tartható a tápegység belseje. És ez még nem minden jó hír: a Hydro G2 Pro-t agresszív árszinten tervezi bevezetni az FSP: a legerősebb modell sem kerül majd többe 40 ezer forintnál, a legkisebb, 550 Wattos példány így igen barátságos áron várható.

Bányászok előnyben

A bitcoin és altcoin bányászokról sem feledkezett meg az FSP, számukra minden speciális igényt kielégítő tápegységeket készített. A fő szempont itt a hatékonyság mellett a rengeteg csatlakozó, a nagy teljesítmény és természetesen a megbízhatóság. A Cannon névre keresztelt tápegység-óriás 2000 Watt leadására képes, mégpedig úgy, hogy a normál PC-s csatlakozók mellett 18 VGA meghajtására is alkalmas. A Cannonból nem hiányzik a fejlett vezérlés, minden kondenzátor kiváló minőségű, japán gyártmány, belső működését tekintve a hatékony és fejlett DC-DC felépítést követi és moduláris is, hogy felesleges kábelekkel ne kelljen vesződnünk.

Aki ennél is többre vágyik, annak az FSP elkészített egy speciálisan átalakított, a szervervilágból érkező tápegységrendszert. Itt a bányászgépet normál ATX tápegység hajtja, a videokártyákat pedig egy könnyedén cserélhető, moduláris tápegység, amelyből többet is összekapcsolhatunk párhuzamosan, a PCIe-csatlakozósor segítségével pedig szépen, tízesével (10 PCIe kiegészítő VGA-tápcsatlakozóként) skálázható a rendszer.

Új házak, hűtők

Egy titkos szobában aztán további érdekességet is megmutattak nekünk az FSP szakemberei, de sajnos megígértük, hogy ezekről még egy darabig nem beszélünk. Annyit azért elárulhatunk, hogy ősszel kellemes újdonságokra számíthatnak azok, akik új hűtést szeretnének gépükbe, illetve azok is, akik a lehető legkisebb tápegységet vadásszák a piacon.

Azért néhány érdekesség ki is szivároghatott a szobából. Ilyenek a házak, mint a CMT520, amely elöl és oldalt edzett üvegborítású, a 4 RGB-ventilátor pedig mindegyik világításvezérléssel kompatibilis, de a ház elején található kapcsolóval is vezérelhető.

Szerényebb árfekvésű, de szintén vonzó külsejű a CMT 240, amelyből a fekete mellett hófehér változat is elérhető, ráadásul itt még az előlapi 5,25"-os nyílást is meghagyták, így ODD-t, HDD-racket vagy speciális előlapi panelt szerelhetünk új gépünkbe.

Végül jöjjön videós formában is a helyszíni beszámolónk a tajpeci Computex 2018 FSP standjáról:

Még több helyszíni Computex 2018 hírért, cikkért és videóért látogass el a COMPUTEX 2018 gyűjtőoldalunkra!

A PC World csapatának tajpeji, helyszíni tudósításait az ASUS támogatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.