Hirdetés

Az AMD elhozta Radeon RX5700-at és a Ryzen 9-et a Computex 2019-re



|

Fontos pillanat ez az 50 éves AMD életében: a Computexen startol el az a két chip, ami akár komoly változást is hozhat: az AMD-nek jó, a konkurenseknek rossz irányban. A helyszínen láttuk, mire képes a két új reménység.

Hirdetés

A Computex nyitógáláját - az egyik legfontosabb központi eseményt - sikerült az AMD-nek megszereznie, hogy bemutassa legújabb chipjeit, mi pedig ott voltunk, hogy megmutathassuk nektek, mire is lesz érdemes elkölteni gyűjtött pénzeteket.

 

Hirdetés

AMD50

Rövid felvezetés után az AMD kapta meg a színpadot 1 teljes órára, amit azzal indított, hogy 50 éves a cég, és mint ilyen, illik is rendesen megünnepelni. Az első nagy bejelentés az új, Zen 2-es alapokra épített Epyc volt, ami a hasonló Intel Xeon platformokat töredék áron is képes elverni. Itt fontos tényező, hogy több felhőszolgáltató is az AMD-t választotta, köztük a Microsoft, akik az Azure platformba integrálnak 11 500 darab Epyc Rome CPU-t.

A jövő IT-jának új vezetőkre van szüksége - és erre be is jelentkezett az AMD!

Radeon RX5000

Az elmúlt években nagy fogadásokat kellett kötni, az AMD pedig bevállalta ezt. Sorrendben ezek voltak a 7 nm-es gyártás, a nagyteljesítményű magok és a Chiplet architektúra. A Radeon mindegyiknek megfelel, és ha valaki kételkedne, vagy temetné: a Radeon mindenhol ott van szervertől a PC-n és konzolokon át egészen a mobilokig (utóbbira a Google Stadia felhőplatformja a példa, ami AMD-hardverre épül).

De vissza az új GPU-hoz. A Navi grafikus chip az új RDNA-alapokra épített RX5700-as modellel rajtol júliusban és a jövőt hozza el - legalábbis ezt állítja az AMD. Az RDNA teljesen új compute egységeket, shadereket jelent és ezek lesznek az új generációs konzolokban is. A 7 nm-es csíkszélesség mellett újdonság még a PCIe 4.0 kapcsolat, ami duplázza a sávszélességet, illetve az órajeleket és a gyorsítótárakat is jelentősen megemelte, kibővítette az AMD. Az architektúrális javításnak köszönhetően 1,25x gyorsabb órajel/órajel szerint a régebbi Radeonoknál az új Navi GPU, emellett 1,5x jobb a teljesítmény/fogyasztás mutató.

A demóban egy RTX 2070 mellett mutatkozott be az RX5700, Strange Brigade-et futtatva. A Radeon kb. 10%-kal gyorsabb volt, de ez még nem jelent semmit, reméljük, júliusban részletes teszttel jelentkezhetünk. Árat sajnos nem sikerült megtudnunk egyelőre.

Sikerhozó Ryzen 9

A Ryzen hatalmas siker, de csak most indul be a szekér igazán. Az egyik legfontosabb újdonság a 7 nm-es gyártás, ami rengeteg előnnyel jár, ráadásul már kellőképpen érett, ezért július 7-étől vásárolhatsz magadnak új Ryzent. Persze emellett fontos megemlíteni, hogy nem csak az új X570-es chipkészletű alaplapok, hanem a régebbi AM4-es deszkák is kezelik majd az új Ryzen CPU-kat, ehhez a legtöbb gyártó már adott is ki BIOS-frissítést.

Az új, 3. generációs Ryzen 2. generációs Zen alapokra épül, ami 15%-os IPC gyorsulást hoz. Emellett a gyorsítótár mérete 2x-esére hízott és ami nagyon fontos, hogy a lebegőpontos teljesítmény is 2x jobb lett.

Az első modell a Ryzen 7 3700X, ami 65W TDP mellett 36 MB cache-t kapott és 8mag/16 programszállal száll harcba 3,6/4,4 GHz-es alap/turbó órajeleken. A második modell a 399 dolláros Ryzen 7 3800X, ami 105W TDP-s ugyan, cserébe 3,9/4,5 GHz-es órajelen megy.

A nagy durranás maradt a végére: érkezik júliusban a Ryzen 9 3900X is, ami 12 mag/24 programszálra képes egy szimpla, asztali PC-ben. Az órajelek mit sem csökkentek, 3,8/4,6 GHz-en jár a CPU, 70 MB cache került a hősapka alá és a TDP maradt 105 W. Sebességét tekintve 18%-kal gyorsabb, mint a 165 W TDP-s Intel 9920X CPU, az ára pedig igazán barátságos: 499 dollár (ez töredéke az Intelének).

Mobil forradalom

A Ryzenek nagyon izgalmasak, de nem szabad elfeledkezni a notebookokról, ahol idén hatalmasat erősödhet az AMD. Az új Ryzen Mobile CPU-k egyre több gyártó termékében bukkannak fel és bizony nem rossz a teljesítményük, miközben fogyasztásuk sem borzalmas a hasonló erősségű Intel CPU-khoz viszonyítva. Az AMD állítása szerint az idén megjelenő új notebookok felében már Ryzen CPU lehet, ami azért óriási dolog lenne, kíváncsian várjuk a fejleményeket. A következő napokban több PC-gyártóhoz is ellátogatunk és megmutatjuk, milyen új laptopokkal, PC-kel jelentkeztek.

Alább egy kis ízelítő videó az AMD előadásáról, a többi helyszíni Computex tudósításunkat és híreinket pedig elérhetitek a Computex 2019 aloldalunkon!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.