Hirdetés

Két 4K kijelzős laptoppal ünnepel az ASUS



|

Már a Computex 2019 hivatalos rajtja előtt megmutatta egy rakás új eszközét az ASUS, amely ráadásul most ünnepli 30. születésnapját. A jelek szerint viszont mi kapunk ajándékot.

Hirdetés

A 30 éves tajvani cég nem aprózta el a szülinapozást, épp ezért már a Computex megnyitása előtti napon elénk szórta szinte az összes friss megjelenését. Akadt egy adag gamer eszköz is, de a ROG termékvonal újdonságairól külön cikkben írunk, most pedig egy olyan eszközzel kezdjük, ami szó szerint szemkápráztató volt. A cikk végén pedig videón is megmutatjuk a két legizgalmasabb újdonságot!

Hirdetés

ZenBook Pro Duo: dupla kijelzős csodalaptop

A bejelentések özönéből kiemelkedett a kreatív felhasználásra kihegyezett, és már első látásra is tényleg különleges ZenBook Pro Duo. Az ASUS egyenesen a PC-k következő lépcsőfokának nevezte, és persze, kell a hangzatos marketingszöveg, de a megoldás tényleg lenyűgöző. Arról van szó, hogy az UX581-es modellen a felső 4K érintőkijelzővel nem elégedtek meg a fejlesztők, és a laptop alsó felére, a billentyűzet fölé elhelyeztek egy második érintőkijelzőt is. Persze lehet mondani, hogy ilyesmit az Apple már csinált, de így biztosan nem, hiszen nem csupán egy érintős csíkról van szó, hanem egy második 4K érintőkijelzőről, ami egy csomó módon megkönnyítheti a különféle szoftverek használatát.

A ScreenPad Plus nevű másodlagos megjelenítő teljesen együttműködik a "normál" kijelzővel, és az ASUS saját ScreenXpert szoftverével tudjuk testreszabni, mikor miben lehet számunkra a leghasznosabb. Grafikai, videószerkesztő, vagy épp zenei szoftverekben a teljes vezérlőpanelt áthúzhatjuk ide, de olyat is megtehetünk, hogy a két kijelzőt "egybemossuk", a seamless view nézetben ugyanis az alsó gyakorlatilag a közvetlen folytatása a felsőnek.

A felső kijelző egyébként 15,6 hüvelykes OLED és 3840x2160 képpont felbontású, körülötte minimális kávával, míg a billentyűzet fölötti ScreenPad Pro HDR-képes IPS, és 3840x1100 pixeles. Maga a billentyűzet így kissé a felhasználó felé tolódik, de egyáltalán nem kényelmetlen, a kétfunkciós tapipad (érintőpad és számológép egyben) a jobb oldalra került. Szokni kell, persze, de a sokféle vezérlőeszközt használó kreatívok biztosan örülnek a második érintőkijelző szanaszét konfigurálhatóságának, a billentyűzet-tapipad új elrendezése pedig tényleg megszokható.

Egyébként az eddig ismert ZenBook borítást is áttervezték némelyest, a teljesen alumínium gépház friss fedlapot kapott, ahol most oldalra került az ASUS logo. A gépházban egyébként a csúcsmodell esetében Core i9 processzor dolgozik (turbó módban akár 5 GHz-en) RTX 2060 grafikus vezérlő segédletével, PCIe x4 SSD-vel, turbó hűtés felügyelete alatt. Fontos még a Wi-Fi 6, a négy mikrofonos kiépítés, a korábbi ZenBookokból már ismerős ErgoLift zsanér (ami kinyitott állapotban megemeli kissé a gép alját, így jobb légáramlást biztosít és kényelmesebb gépelési szöget is ad). Kiegészítőként csuklótámasz is elérhető, ami a lejjebb csúszott billentyűzet használatát könnyíti meg.

A Pro Duo (UX581) mellett egy simán csak ZenBook Duo (UX481) névre keresztelt kistesó is érkezik, ahol 14 hüvelykes a kijelző, a ScreenPad Plus 12,6 hüvelykes full-HD, a gépházban pedig Core i7 és MX250 GPU dolgozik. Mutatjuk gyorsan, mik az első benyomásaink a csúcsmodellről:

Kijelzős tapipad kettő pont nulla

A ScreenPad Pro mellett bemutatták a tavalyi ScreenPad utódját is - ez gyakorlatilag a tapipadba épített érintőkijelző, ami a normál egérfunkciók mellé tud egy csomó extra funkciót. A ScreenPad 2.0 használat közben már tényleg olyan élmény, mintha telefon kijelzőjét tapogatnád, ráadásul ehhez nem kell dedikált grafikus vezérlő, az Intel UHD Graphics is simán elviszi, az előző generációnál két és félszer jobb üzemidővel. Jöttek is szépen új ZenBookok (13, 14 és 15, valamint Flip 14 és 15), amelyeken már az új ScreenPad 2.0 dolgozik, de ami még érdekesebb, hogy a középkategóriás VivoBook sorozat S14 és S15 modelljei is kaptak a ScreenPad 2.0-ból.

Az új VivoBookok egyébként szintén hipervékony, 5,2 milliméteres kávákat kaptak a kijelzőik köré, így 88% a kijelző-test arányuk, ezáltal még kompaktabb méretben lehetett őket elkészíteni. Itt is megvan az alsó részt felemelő ErgoLift zsanér, az Intel-féle Wi-Fi 6, de még infrakamerát is találunk a gépházon a biometrikus azonosítás megkönnyítésére.

Az új ZenBookok továbbra is a csúcskategóriában támadnak, a már említett ScreenPad 2.0-val, 8. generációs Core i7 processzorokkal, ultravékony kávákkal (itt akár 95% is lehet a kijelző-test arány), GTX 1650 Max-Q grafikával, 16 GB memóriával, Wi-Fi 6-tal és ultragyors PCIe SSD-vel. A prémium érzetet a megszokott szálcsiszolt fémborítás adja, amit akár kék vagy rózsaarany kidolgozással is rendelhetünk, de a 30. ASUS szülinapot megünneplendő kijön egy "gyöngyházfehér" kiadás is olasz bőrborítással.

Hálózat, hordozható kijelző és egyebek

Az ASUS szerint a Wi-Fi 6 a jövő, amit persze nem csak azzal erőltettek, hogy az új szabványra épülő vezérlőket pakoltak a most bemutatott laptopokba. Itt van például a két egységből álló RT-AX92U mesh rendszer, amiben AiMesh AX6100 eszközök dolgoznak össze, de van új AiMesh AX6600 Wi-Fi 6 rendszer is, többek között rejtett antennákkal, 802.11ax backhaullal, 2,5G WAN porttal. Bármelyik AiMesh termékkel képes közös hálózatként összekapcsolódni, VPN szerverként is működik, külön konfigurálható a backhaul. Az se lehet probléma, hogy az új szabványhoz még kevés a kliens, hiszen az ASUS már 6 alaplapot, 5 laptopot, 2 mini-PC sorozatot és PCIe adaptert is kínál hozzá.

Láttunk még új hordozható kijelzőt, a ZenScreen Touch nevéből adódóan érintős, 900 grammot nyom, 9 milliméter vékony, a full HD panelt 7800 mAh kapacitású akku táplálja és így akár négy órás üzemidőre is képes. 18 pontos multitouch, tehát akár normál kijelzős laptop mellé is elfér a kistáskába, és egy hasznos, interakcióra is kiváló második monitorként használhatjuk. Opcionális Android-jellegű menügombokat is megjeleníthetünk rajta a még könnyebb használatért. Hibrid USB-C / USB-A kapcsolat segítségével egy kábelen fogadja a videójelet és az áramot, de micro-HDMI támogatással is rendelkezik.

A 30. születésnapot nem csak a már fent említett gyöngyház-bőr ZenBookkal ünneplik (na jó, azért egy képet bebiggyesztünk ide is, mert itt csöpögtetjük rá összes testnedvünket). Mindenesetre jön például ZenFone 6 Edition 30 modell is, ahol különleges matt fekete borításból emelkedik ki a 3D-hajlított üveg kijelző. A modellben a hardvert is feltornázzák kicsit, 12 GB RAM és 512 GB háttértár kerül bele. Jön egy Prime X299 Edition 30 alaplap is, amely igazából a szülinaposok között is szülinapos, hiszen az ASUS épp egy alaplappal, az ISA-386C modellel indult három évtizede. A Prime X299 Edition 30 a legújabb Core X sorozatra épül, 16 részre osztott áramellátási sémával, fejlesztett hűtéssel, két passzív heatsinkes M.2 slottal, duál Thunderbolt 3 porttal, DisplayPorttal, hálózati téren pedig 5G Aquantia Ethernet, Intel Gigabit LAN and Wi-Fi 6 figyel az ünnepi deszkán. Ja, és egy 2 hüvelykes LiveDash OLED, amin a legfontosabb rendszerinfókat figyelhetjük, de egy második külső kijelzőt is pattinthatunk a gépházra vagy a monitor tetejére, ráadásul hang- és gesztusvezérlésre is odafigyel.

Végül jöjjön a videónk is a helyszínről, ahol megfogdossuk a két legizgalmasabb új ASUS eszközt. Az összes helyszíni Computex tudósításunkat és híreinket pedig elérhetitek a Computex 2019 aloldalunkon!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.