Hirdetés

Már nem azért cserélnek gépet az emberek, mert a régi nem bírja a strapát



|

A Computex 2019 kiállításon elkaptuk azt az ASUS vezetőt, aki többek között a mi régiónkért is felel, hogy válaszoljon pár kérdésre azzal kapcsolatban, merre tart a laptopok és PC-k világa.

Hirdetés

Ami pedig igazán meglepő volt, hogy Benjamin Yeh, az ASUS kelet-EMEA régiójának PC és gaming területével foglalkozó igazgatója nem a szabvány marketing-lózungokat pufogtatta, láthatóan jól ismeri a piacot, a termékeket, és azt, mire vágynak leginkább a felhasználók.

Hirdetés

PC World: Idén fontos évfordulót ünnepel az ASUS, de most nézzük csak ezt az évet, mik az idei legfontosabb mérföldkövek?

Benjamin Yeh: Mondhatnék sokféle jól hangzó marketing-szöveget, de szerintem mindig is termék-fókuszú cég voltunk, szóval a legjobb az, ha az újdonságaink mutatják meg, kik vagyunk és mit értünk el idén. Itt van például a ZenFone 6, amit épp egy hete mutattunk be Valenciában, egy teljesen újszerű kamerarendszerrel és 5000 mAh kapacitású akkuval, a legerősebb jelenlegi Qualcomm rendszerchippel. És igen, mi még mindig kitartunk a hagyományos jack audiócsatlakozó mellett!

Aztán itt vannak a laptopjaink, amikre legalább ennyire büszke vagyok. Például a legújabb Mothership, ami a világ egyik legkomolyabb gamer laptopja RTX 2080 GPU-val, kialakítását tekintve pedig a gép alsó részéről leválasztható a kijelző, amivel egy csomó különféle helyzetben mindenki megtalálhatja a kedvenc elrendezését. A másik kedvencem a ZenBook Pro Duo, amit épp most jelentettünk be itt a Computexen. Egy olyan 15 hüvelykes kijelzős mobil PC, amin egy másodlagos, teljes értékű érintőkijelző dolgozik, és ez teljesen új irányba viheti azt, ahogy az igazán kreatív emberek használnak egy laptopot.

PCW: Ha már laptopokról beszélünk, jöjjön egy kissé provokatív kérdés. Az új laptopok közül a dedikált grafikus vezérlővel rendelkezők egytől egyig NVIDIA GPU-kat kaptak, és javarészt Intel processzorra épülnek. Az AMD épp a minap jelentette be itt az újdonságait, ezek után kapnak ők is lehetőséget a közeljövőben? Meg úgy egyáltalán, mi a véleményed az AMD-ről így 2019-ben?

BY: Fontos, hogy az NVIDIA és az AMD egyaránt fontos partnereink. Mindkét vállalattal dolgozunk együtt különféle eszközökön és platformokon. Nálunk például a gaming laptopok terén vannak jelen, például ott a TUF 505 sorozat, ami Ryzen 7-re épül, és leginkább ár-érték arányban lett jóféle ajánlat. De persze tény, hogy processzorok szintjén a legtöbb termékünk most Intel alapú, és viszonylag visszafogott az AMD-s kínálat. De pont mostanában tervezzük azt, hogy bár a fókusz továbbra is Intelre épülő gépeken lesz, szélesítjük a kínálatunkat és több AMD-s eszközre is lehet számítani.

PCW: Ez már csak azért is jó irány lehet, mert ha jól tudom, az Intel küzd mostanában némi szállítási nehézségekkel.

BY: Valóban, vannak ilyen jellegű tapasztalataink, de az AMD-s termékek bevezetésével kapcsolatos döntésünk igazából független ettől. Mi ugyanis jóval korábban elkezdtük tervezni a jelenlegi kínálatunk darabjait, amikor még nem volt téma ez a szállítási anomália. Szóval mi csak azt nézzük ilyenkor, hogy egy adott termék a teljesítmény, felhasználói élmény és ár tekintetében milyen konfigurációval lehet a legsikeresebb.

PCW: Sok szó esik mostanában a laptopokról, és már gaming szinten is egyre több fókusz kerül rájuk, de még mindig sok az olyan felhasználó, aki szívesen épít otthon magának saját konfigurációt. Te milyennek látod ezt a piacot?

BY: Érdekeset fogok mondani annak ellenére, hogy esetleg más látszik a hírekben: az otthon épített konfigurációk területe még mindig stabil, és egyáltalán nem zuhan be. Ráadásul a DIY (do-it-yourself) piac nagyon sokat segít abban, hogy jobbak legyünk a fejlesztés terén. Ugyanis, ha egy gyártó csak fix konfigurációval ellátott gépeket gyárt, tulajdonképpen nem kíváncsi arra, mit akarnak az igazán kreatív felhasználók. Ezen a piacon viszont megvan a lehetőségük arra, hogy sokféle gyártó sokféle komponenséből építsék össze maguknak azt a konfigurációt, amit a legjobbnak tartanak, és ebből mi is tudunk tanulni. Nagyon sok esetben konkrét utalásokat, tippeket, trendeket lehet felvázolni a "tömegtermékek" számára annak segítségével, mit és hogyan építenek össze a DIY piac felhasználói.

PCW: Az otthoni konfigurációk terén még mindig fontos az ATX, pedig az Intel annak idején mindent megpróbált, hogy a BTX bevezetésével kinyírja a szabványt. Hogy látja mindezt az ASUS, ideje egy új szabványra váltani?

BY: Igazából az a stratégiánk ezzel kapcsolatban, hogy nem próbáljuk megváltoztatni a piacot, inkább igyekszünk az új szabványokkal is bemutatni termékeket, hogy a végfelhasználók választani tudjanak. Például amikor bemutattuk az első Eee-PC eszközeinket 2007 környékén, egyáltalán nem gondoltuk, hogy ezzel megváltoztatjuk a piacot, aztán tessék, divat lett belőle. Aztán mikor a T100-at hoztuk ki 2011 környékén, akkor sem azzal a szándékkal tettük, hogy majd jól a mi képünkre alakítjuk a piacot. Abban, hogy ez mégis sikerült, az segített, hogy nagyjából arányosan kombináltuk a meglévő tapasztalatainkat és új ötleteket.

PCW: Egy gyártónak ugyebár folyamatosan tolnia kell az újabbnál újabb termékeket a piacra, de te hogy látod, a tágabb régiónkban milyen gyakran cserélik le a laptopjaikat, PC-iket a felhasználók?

BY: Ez a gyakoriság időről időre változik. Régebben azért cserélték le leginkább az emberek a gépeiket, mert a meglévő már gyengének bizonyult az újabb feladatokhoz. Például a Microsoft kihozott egy új operációs rendszert, amit vagy nem bírt el a gép, vagy egyszerűen az új rendszer már erősebb gépet igényelt, hogy ugyanolyan szintű felhasználói élményt nyújtson. Mostanában viszont nem ez a helyzet, ha megnézed, a Windows 10 simán elfut több éves gépeken is anélkül, hogy a működésben észrevennél valamit.

Most inkább az a fontos a váltáskor, hogy a gép legyen még kényelmesebb, még jobban használható. Például legyen kisebb a korábbinál, tehát ugyanolyan képernyőméret mellett egyre vékonyabb és könnyebb. Tehát nem azért vesznek új gépet, mert az annyival erősebb, hanem a dizájn és az élmény, valamint az extra funkciók miatt. Mi például ezért dolgozunk folyamatosan a NanoEdge kijelzőkön az ultravékony kávákkal, és míg korábban csak a legdrágább laptopjainkra volt jellemző a vékony keret, most már szinte minden kategóriában el tudtuk érni, hogy a kijelző körül a lehető legkisebb "haszontalan" terület maradjon és ezáltal az eszköz vékonyabb, könnyebb, stílusosabb lehessen. A mostani ZenBook csúcskategóriájánál már elértük a 97 százalékot a kijelző és a gépház arányában, de az árban eggyel lejjebb található ZenBookoknál is bőven 90 százalék fölött jár ez a szám. És most már a VivoBookok is megkapták a NanoEdge kialakítást, így már egy középkategóriás laptop is 87 százalékos kijelző-gépház aránnyal büszkélkedhet.

Ezt egyébként a telefonos világból tanuljuk, ugyanis itt jelentkezett először az az igény, hogy a látványra haszontalan készülékház helyett minél nagyobb területen láthassák a kijelzőt. Szóval, hogy a kérdésedre visszatérjek, ugye ott volt az az eredeti elmélet, hogy teljesítmény terén átlagosan 2 év alatt avul el egy PC, de ebből a szempontból elindult egy olyan folyamat, hogy akár 4-5 évig is kitolódott a gépek cseréje. Viszont a funkciók bővülése és a kényelmi lehetőségek fejlesztésével ismét azt látjuk, hogy a vásárlók egy része újra gyakrabban gondolkozik el a cserén.

PCW: Valahol dizájn-kérdés az is, hogy a néhány éve elindult, és csúcsra járatott RGB őrületet te hogy látod, merre tart ez a "karácsonyfa" divat?

BY: Igyekszünk a dolgot "kulturáltan" kezelni, szóval az esztelen villódzás és az összevissza színek helyett ott az AuraSync, amelynek segítségével az eszközeink összehangolják a színvilágukat és világítási effektjeiket. De persze igazából itt a felhasználó véleménye a fontos, ezért igyekszünk nagyon odafigyelni arra, mit szólnak a meglévő opciókhoz a vásárlóink, például a játékosok a közösségi felületeinken és a fórumokon. Szóval igyekszünk azért kordában tartani a dolgot, de ha azt látjuk, hogy valami tényleg divattá válik és a felhasználóink vágynak rá, akkor kiszolgáljuk őket azzal, amit csak szeretnének.

PCW: Kicsit a dizájnhoz és a felhasználási módokhoz visszakanyarodva érdekes, hogy a mostani Computexen valahogy kevesebb 2-az-egyben gépet, tabletté hajtogatható laptopot és hasonló hibridet látok. A tablet-piac eleve összezsugorodott, de ez történik lassan a 2-in-1 eszközökkel is? És most persze nem a Mothershipre gondolok, hanem az ultrahordozható konzumer kategóriára.

BY: A legutóbbi ilyen modellünket valóban a tavalyi IFA kiállításon mutattuk be, ez volt a ZenBook Flip, de a kategóriát továbbra is támogatjuk, idén kapott egy új generációt ez a modell, például rákerült a ScreenPad 2.0 kijelzős tapipad. Az viszont tény, hogy konkrétan tabletek terén nincs most újdonságunk, egyelőre figyeljük, mi történik ebben a szegmensben.

PCW: Beszéltünk arról, hogy az egyre erőforrás-igényesebb operációs rendszerek helyett egy ideje itt a Windows 10, ami ugyan frissül évente kétszer, de azért mégis ugyanaz a Windows 10 marad. De egyes piacokon már elindult a Chrome OS alapú eszközök divatja is, viszont Magyarországon még semmi jele a Chromebookok megérkezésének. Ti láttok esélyt arra, hogy a környékünkre is megérkezzenek ilyen gépek?

BY: Az ASUS-nál jelenleg négy platformmal számolunk. Az egyik a Microsoft Windows, aztán telefonokra az Android, aztán ott a Chrome OS és végül az Endless OS is. Mindegyik esetben úgy működünk, hogy egy adott területen akkor vezetjük be a kapcsolódó termékeinket, amikor a platformért felelős vállalat is készen áll erre. Egy rendszer ugyanis nem "áll meg" önmagában, egy ökoszisztémaként kell gondolni rá, az igazán hatékony működéséhez kell egy csomó küldő feltétel. Szóval azt mondanám, hogy minden platformot akkor viszünk el egy adott területre, ha ez az ökoszisztéma már adott.

PCW: Ezek szerint a Chromebookok esetében minden a Google-ön múlik?

BY: Mondjuk úgy, hogy nagyon függ attól, hogy ők készen állnak-e a hardvergyártókkal közösen arra, hogy egy-egy területen teljes értékűen megjelenjenek. És nem csak a nyelvi támogatásra gondolok itt, de kapcsolt szolgáltatásokra, vagy például a helyi technikai segítségnyújtásra. Erre biztosan megvan a Google stratégiája is.

PCW: Már csak egy kérdés maradt hátra: személyesen neked melyik a kedvenc új ASUS terméked itt a Computexen?

BY: Egyértelműen a ZenBook Pro Duo. Biztos te is láttad már, mindenesetre szerintem hihetetlenül izgalmas, hogy a másodlagos kijelző milyen extrákat képes nyújtani akár kiterjesztett módban, akár úgy, hogy különféle funkciókkal pakolod tele. Na és persze irtózatosan menő a kinézete!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.