Hirdetés

Az Intel bemutatta a 10. Core-generációt és egy új csúcslaptop-szabványt



|

Most estünk ki az Intel előadásáról a tajpeji Computex kiállításon, gyorsan mondjuk is a főbb újdonságokat. A következő generációs procik mellett egy tonna újdonság jön még a 9. generációval kapcsolatban is.

Hirdetés

Vágjunk is a közepébe, hiszen tényleg friss az élmény. Távirati stílusban leírjuk az új bejelentéseket, aztán persze igyekszünk minél gyorsabban valamilyen teszt formájában is megvizsgálni a tizedik generációt. Addig viszont nézzük, mivel igyekszik az Intel elhomályosítani az AMD előző napi bemutatóját.

Hirdetés

Processzorok, processzorok és még processzorok

Még a 9. generációnál maradva, érkezik a Core i9-9900KS processzor, amit az összes mag turbózásával 5 GHz-ig lehet húzni, a játékra tervezett lapkát az idei ünnepi vásárlási szezonra hozzák ki.

Érkezik egy új, túlhajtást segítő eszköz, az Intel Performance Maximizer (IPM), ami könnyen és felhasználóbarát módon "elhozza a túlhajtás lehetőségét a tömegeknek". A 9. generációs Core procikkal működő segéd ingyenes és az Adaptix Technologies toolkit részeként érkezik. Ennek része még a Dinamic Tuning Technology, az Extreme Tuning Utility és a Graphics Command Center is.

Összesen 14 új processzor érkezik a 9. generációs Core vPro családból a nagyteljesítményű (H sorozat) és desktop (S sorozat) kategóriában. Az i9 vPro processzorok legtetején 8 mag és 16 szál, desktopon 5 GHz, laptopokban 4,8 GHz csúcsteljesítmény.

Szintén 14 új tagot kap a Xeon E család, amit mobil és desktop munkaállomásokba szánnak, professzionális felhasználásra, valós idejű analitikára, beépített platform-biztonsági tulajdonságokkal és távoli menedzselhetőséggel a vPro platform részeként. A Xeon E kategóriában először elérhető a 8 mag, 16 szál, 5 GHz turbó órajel, Wi-Fi6 (Gig+), Optane Memory H10 és 128 GB DDR4-2666 ECC támogatás.

A "prémium kreátoroknak" (ej, de szép kifejezés) szánt Core X processzorcsalád ősszel érkezik, ebben frekvenciát érintő fejlesztések, megnövelt memóriasebesség és frissített Turbo Boost Max 3.0 lesz.

A 10. generációs, Ice Lake névre keresztelt Intel Core processzorokban már nagy szerepet kap a mesterséges intelligencia. Az úgynevezett Deep Learning Boost (Intel DL Boost) és a 10 nanométeres gyártástechnológia az új "Sunny Cove" architektúra két fő üzenete, valamint a Gen11 grafikus motor. Az új processzorok i3-tól i7-ig skálázódnak, a csúcson 4 mag és 8 szál, turbó fokozaton 4,1 GHz órajel és 1,1 GHz grafika érhető el. A cég leginkább vékony és könnyű laptopokba, 2-in-1 gépekbe ajánlja, amelyekben a korábbi generációhoz képest sokkal kisebb késleltetésre lehet számítani. Az SoC része az Intel Gaussian Network Accelerator (GNA) is, ami a PC-ken végrehajtott, fogyasztás-barát AI műveleteket segíti. A processzorok része az integrált Wi-Fi6 (Gig+) és a Thunderbolt 3.

Az új Gen11 architektúrán alapul az új Intel Iris Plus grafika, kapásból az előző generáció teljesítményének dupláját ígérték az előadáson. 2X HEVC kódolás, 4K HDR támogatás, kétszeres fps a támogatott játékokban.

A 10. generációból most 11 új processzor startolt el, a sorozatgyártás már folyik és a napokban szállítják is az első adagot világszerte.

Új szabvány a holnap laptopjainak

Nem csak konkrét termékekkel érkezett az Intel a COmputexre, de hozta a Project Athena nevű új szabványcsomagjának részleteit is. Ez gyakorlatilag olyasmi, mint az Ultrabook volt annak idején, az itt leírt specifikációknak megfelelő gépek egyfajta garanciát jelentenek arra, hogy villámgyorsan reagáló, hosszú üzemidejű laptopokat kap a vásárló.

A Project Athena 1.0 lényege, hogy egy ilyen gép képes legyen akár 1 másodperc alatt "felébredni", átlagos, vegyes használat mellett 9 (valós) órányi akkus üzemidőt bírjon, ami videólejátszásra akár 16 óra is lehet (ahhh, azok a tajpeji repülőutak, meg vagyunk mentve), de mindössze 30 perces töltéssel is legyen képes 4 órányi valós üzemidőre. Ehhez persze vannak hardveres követelmények (például Core i5 vagy i7 processzor, 8 vagy több GB kétcsatornás DRAM, 256 vagy több GB NVMe SSD, Optane opció), a mesterséges intelligenciához kötődő funkciók és külcsínre vonatkozó kikötések (vékony káva a kijelző körül, háttérvilágított billentyűzet, prémium tapipad, érintőtoll opció).

Az Intel szerint több mint 100 gyártó már csatlakozott és készülnek Athena szabványnak megfelelő gépekkel, az ASUS-tól a HP-n át a Lenovóig, de a cégek között persze ott vannak a perifériák és alkatrészek gyártói is, mint a Realtek vagy a Texas Instruments, valamint szoftvercégek, például a Google és a Microsoft. Az első Athena-gépek az idei ünnepi vásárlási időszakra érkeznek.

Az előadáson többek között a Lenovo Yoga S940-nel példálóztak, amely mindössze 1,2 kilós, ultra-hosszú üzemidejű akkut kap, valamint a cég saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával felvértezett segédjét (Lenovo Smart Assist).

Az első benyomásainkat a helyszínen készített videóban is elmeséljük:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.