Hirdetés

Még erősebb mobilos hardvereket tervezett az ARM



|

Már a Computex előtt bemutatta az új Cortex-A77-es processzort, Mali-G77 GPU-t és ML NPU-t az ARM.

Hirdetés

A chiptervezéssel foglalkozó ARM már a Computex startja előtt bemutatott három új és fontos processzort, amelyek mind sokkal jobb teljesítményt, hatékonyságot és mesterséges intelligenciát hoznak a mobilos piacra. 

Hirdetés

Bár az ARM konkrétan nem gyártja le a saját hardverét, a dizájnokat továbblicenceli az olyan cégeknek, mint a Qualcomm, a Samsung, az Apple, illetve eddig a Huawei (és a HiSilicon) és rajta voltak ezen a listán. Vagyis ezeket a technológiákat a teljes mobilpiac megkapja (kivéve a Huawei, jelen állás szerint). 

Az ARM Cortex-A77 CPU 20 százalékos előrelépést jelent IPC-teljesítmény terén a korábbi Cortex-A76-hoz képest, hasonló hatékonyság mellett. A 7 nm-es Cortex A77 ráadásul négyszer akkor teljesítménnyel bír, mint a 2013-as Cortex-A15. A következő-generációs mobilok mellett ez már laptopokba is jó, vagyis Chromebookokban és talán windowsos notebookokban is használható lehet. 

Az ARM Mali-G77 GPU eközben 1,4-szer jobb teljesítményt hoz a korábbi G76-hoz mérten. A teljesítménysűrűség 30 százalékkal javult, a gépi tanulásban 60 százalékos a fejlődés. 

Az ARM ML NPU pedig egy neurális feldolgozóegység, vagyis olyan chip, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok felgyorsítására készült, hogy levegye a terhet a CPU-ról és a GPU-ról. Ez a modell kétszer hatékonyabb és háromszor jobban tömöríti a memóriát, mint az előző. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.