Hirdetés

100 éves a rádióadás



|

Hogy jön össze a Titanic, a rádió, a gramofon és a Biblia? A rádió múltjából máig okulhatunk és még ma is vannak újdonságok ezen a területen.

Hirdetés

reginaldaubryfessenden_.jpg
Egy zseniális tudós-feltaláló, név szerint Reginald Aubry Fessenden a világon elsőként hozott létre olyan eszközöket és egy olyan szobát (amit manapság csak hangstúdiónak szokás nevezni), ahonnan egy újfajta berendezés segítségével előre elhatározott forgatókönyv szerinti beszédből és zenéből álló adást sugárzott. Családja vett részt szereplőként a műsor kivitelezésében.

 

 

atwork_.jpg

 

transmitting_.jpg

 

 

Az adást a partok mellett cirkáló katonai hajók, valamint az arra haladó kereskedelmi és halászhajók is képesek voltak fogni ugyanazon a hullámhosszon, ahol addig kizárólag az egysíkú Morse-jelekből felépülő üzeneteket forgalmazták. A „Csendes éj" eléneklése, felolvasás a Biblia fejezeteiből és Händl „Largo"című művének sugárzása volt a program, ami az alkalomhoz illő jókívánságokkal zárult. Jellemzően az akkori viszonyokra és a helyzetre, Fessenden a kísérlet sikeres voltáról csak később értesülhetett a hajók pozitív visszajelzései alapján.

 

 

broadcasttower_.jpg

 

 

A dolog külön érdekessége, hogy feltalálóként ő lett a világ első lemezlovasa is egyben, mivel a Händl-mű gramofonról szólalt meg az éterben.

 

A korábbi, Marconi-elvű szikratávírós jelsorozatok helyét ezután átvehette a folyamatos hanghullámok sugárzása, emellett a két pont közötti adatforgalom helyett egy pontból sok vevőállomás egyszerre vehette ugyanazt az adást. Ez mind a mai napig a hírközlés és a rádiós szórakoztatóipar működési elve. A forradalmasító ötlet addig viszonylagos elszigeteltségben élők sokaságát változtatta közönséggé, egy új életforma alakult ki, az információáramlás nagyban felgyorsult.

 

A sors keserű dramaturgiája okán Fressenden, a kanadai feltaláló szinte ismeretlenségben élte le életét, holott később is olyan eszközöket talált fel, mint a Titanic katasztrófája és hasonló esetek megelőzésére szolgáló víz alatti hangradar. Számos egyéb berendezést is alkotott, 500 találmányával Edison mögött a második legnagyobb elme az elektromosságtanban. Jellemző módon Edison - akit ő szellemi mentorának tekintett - annak az esélyét, hogy emberi hangot rádióhullámok útján lehessen továbbítani, akkorának vélte, mint annak az esélyét, hogy helyből a holdra ugorhatunk.


Ma már megszokottak vagyunk a rádiózással, hiszen mindenhol ott van, illetve átmegy „internetbe": egyre inkább átveszik a földfelszíni FM adások szerepét a regionális internetes adók. Ha úgy gondolnánk, rádió téren már nem vár ránk meglepetés, hát ezt az „ősi" műfajt ma is meg-meg újítja egy- egy gyöngyszem.

Tivoli Audio SongBook - minőségi rádió az ősadás tiszteletére

 

A korszakalkotó találmánynak és a feltalálónak állít emléket a Tivoli Audio cég a legújabb rádiójával, amin gyárilag is feltüntetik, hogy ezt a centenárium alkalmából hozzák forgalomba. Különleges vízálló felülete bronzszínben pompázik, még jobban kiemeli a digitális állomáskereső lágy világoskék színét. A rádió tuner részének tervezése Henry Kloss keze munkáját dicséri. A készülék a SongBook nevet kapta. Meglepően szép hangzással dicsekedhet, a hangszóró korlátozott fizikai méretei ellenére.

 

 

songbook_.jpg

 

 

A készülék kedvenc adóinkat el is tárolja memóriájában. Hálózati adapterrel, elemmel vagy ceruza akkumulátorral is működtethető és egy töltéssel egész nap képes üzemelni. Mivel rendelkezik bemeneti audio csatlakozó aljzattal, így MP3- vagy CD-lejátszónk, akár iPod masinánk is hangosítható vele jó minőségben. Magányos zenehallgatás céljára fülhallgató kimenet biztosított. Ez egyúttal az amúgy sztereóban fogott rádióadások külső kierősítését is megoldja.

A SongBook tisztelgés a múlt nagy alakjai és a ma igényes törekvései előtt. A logoval gyártott rádió bizonyára gyűjtők keresett darabja lesz.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.