Hirdetés

1,2 milliárd eurót követel Hollandiától a filmipar

|

Az illegális forrásból való magáncélú másolás okozta indirekt károkért perelnének.

Hirdetés

Olvasóink jelentős tábora valószínűleg tisztában van azzal, hogy Magyarországon szigorúan magáncélú használatra legális a jogvédett tartalmakat letöltése, azok terjesztése az illegális. Ennek köszönhetően például a jogvédett filmek vagy zenék torrentezése csak akkor jogsértő, amennyiben letöltési folyamat közben visszaosztásra kerül a tartalom. Seedelés nélkül legális.

Hirdetés


Ettől függetlenül van egy kevesek által ismert csavar a történetben: az illegális forrásból való magáncélú másolás lehetővé tételét az Európai Unió Bírósága 2014 áprilisában egy Hollandia ellen indított eljárás során jogsértőnek találta, mire a helyi politikusok kénytelenek voltak illegálissá nyilvánítani azt. Ebből fakadóan valószínűleg Magyarországon sem maradhatna a jelenlegi jogi környezet.


A Hollandia által elbukott vizsgálatot nem a jogvédők kezdeményezték, hanem elektronikai cikkeket gyártó és árusító vállalatok egy csoportja, többek közt a Sony és Philips is nyakig benne voltak az ügyben. A sérelmük természetesen az volt, hogy a díj miatt drágábbak az üreshordozó termékeik. Humoros módon minden igyekezetük ellenére Hollandiában a bíróság döntésének hatására nem szűnt meg az üreshordozó-díj, csak az illegális forrásból másolók "kriminalizálását" érték el. Az illegális letöltéseken kapott személyeket nem büntető, hanem polgári peres eljárásban lehet bíróság elé állítani az országban.


Ettől függetlenül Hollandiában sincs vége az ügynek, ugyanis a filmipart képviselő helyi jogvédők most 1,2 milliárd euró kártérítést követelnek az államtól, bár meggyőződésük szerint jóval nagyobb a káruk. A panasz szerint a Holland állam netezők komplett generációjának alapvető értékrendjét és szemléletmódját torzította el azzal, hogy bő 10 éven keresztül a törvény által elfogadhatónak tekintette a kalózkodást. A becslések szerint Hollandiában a lakosság harmada tölt le vagy streamel jogvédett tartalmakat bárminemű engedély, jogdíj fizetése nélkül.


A jogvédők szerint a Holland államnak még ebben a hónapban érdemben reagálnia kell a panaszukra, különben jogi útra terelik az ügyet.


(Forrás: TorrentFreak 1 / 2, Tweakers, EUB | Nyitókép: Roland Tanglao)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.