Hirdetés

3 milliárd eurós rekordbírságot kaphat a Google



|

Az EB szerint a vállalat visszaélt a keresőpiaci monopóliumával.

Hirdetés

A The Telegraph brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Google heteken belül 3 milliárd euró (olyan 945 milliárd forint) bírságot kaphat az Európai Bizottságtól. Az összeg rekord, az EB által eddig kiszabott legnagyobb bírság 1,06 milliárd euró volt, ezt az Intel kapta még 2009-ben az AMD piacról való kiszorítása miatt.

Hirdetés


Ezzel a bírsággal az Európai Bizottság egy 7 éve tartó nyomozást zárhat le. A vizsgálat során az EB illetékesei elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a vállalat visszaélt-e az internetes kereskedelem terén a keresőmotorjának monopolhelyzetével; például a Keresőben elsőbbséget élveztek-e a saját szolgáltatásai, vagy éppen a saját hirdetési rendszereiből származó reklámok. A pénzbírságon túl az EB a versenyellenesnek ítélt magatartás befejezésére is kötelezheti a Google-t.


Néhány héttel ezelőtt az Európai Bizottság az Android kapcsán is formális versenyügyi vizsgálatot indított a vállalat ellen. A vádak szerint az Android és Play Áruház szoros szimbiózisát arra használta a Google, hogy rákényszerítse a telefongyártókat az egyéb saját alkalmazásainak előtelepítésére, azok legalább egy részének egyértelmű kiemelésére.


Olyan alkalmazásokról van szó, mint például a Google Kereső, a Youtube, vagy a Chrome. Ezek a készülékek használata szempontjából nem kritikus programok, azonban az installációjuk nélkül a gyártók nem telepíthetik a kritikus fontosságú Play Áruházat sem. A Play Áruház nélkül viszont nincs értelme androidos mobilt vagy táblagépet piacra dobni, hiszen nem vennék meg azokat a fogyasztók.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: mjmonty)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.