Hirdetés

3D álomgyár a falu szélén



|

Világszínvonalú produkciókban az egerszalóki GreenZero.

Hirdetés

Egerszalók barátságos falu, a huszadik legismertebb helység az országban. Sokan hallottak róla a termálfürdő wellness és a borászat kapcsán, de kevesen tudják, hogy az itt székelő GreenZero cég számos világhírű számítógéppel genereált 3D produkció készítésében vitte a munka dandárját.

 

Tegnap fejezték be hivatalosan Egerszalókon a GreenZero Multimédia Inkubátorház és Klaszterközpont fejlesztését, mely 111 millió forintos úniós támogatással készült. A klaszterközpont még 2010-ben költözött Egerszalókra, kihasználva, hogy a megbízható széles sávú internet hozzáférés lényegtelenné teszi a munkavégzés helyét egy 3D CGI tartalmakat előállító cég számára. 8-10 apró cég munkáját fogja össze a központ, melyben 20-24 állandó munkatárs végzi napi munkáját, 3-4 külső specialista alkalmi közreműködésével.

 

A projektgazda GreenZero Kutatásfejlesztési Kft. a korábban bezárt egerszalóki általános iskola épületében 2010-ben kezdte meg a régió fiatal vállalkozásait egyedi üzleti infrastruktúrával és szolgáltatási rendszerrel segítő multimédia-inkubátorház kiépítését. Olyan stúdióterek kialakítása valósult meg, mint például az a speciális hangeffektek rögzítésére szolgáló labor, amely egyúttal akár egy kisebb vonós- vagy rézfúvós zenekar játékának rögzítésére is alkalmas. A saját fejlesztésű, egyedi sok kamerás megoldással működő 6×9 méteres motion capture stúdió mellett az inkubátorház egy 9-15 férőhelyes VIP 3D-moziteremmel is büszkélkedhet, melynek berendezése saját tervezésű. A projekt során az épületet teljes mértékben korszerűsítették, magas színvonalú informatikai felszereléssel látták el és megújult az elektromos hálózat is. A telephelyen egy 128 magos Intel alapú renderfarm is működik – egy ilyen eszköz néhány éve még termeket foglalt el, ma alig egy szerverszekrényt foglal.

 

 

Magyar Ádám projektmenedzser bemutatta a hangstúdiókat, a motion capture helyiséget és a 3D kompozíciós munkára használt termeket, felszereléseket is. A sajtó képviselőiként egy kis betekintést nyerhettünk a munkába, láthattuk a 3D tervezéshez használt professzionális rajztábla-monitort használat közben és egy új 3D állvány prototípust is megnézhettünk, melynek több alkatészét 3D nyomtatóval készítették el.

 

Természetesen nem bírtuk ki, hogy ne érdeklődjünk a technikai- és kultrészletek iránt. A szerverfarm teljesítményét látva azt gyanítottuk, hogy a munkaállomások is atomerőművek, de ez nem egészen így van. Kiderült, hogy jobb teljesítmény-ár arány miatt a csúcsgép szint alatt eggyel válogatják össze a konfigurációkat, némi tuninggal nyerve ki egy kis extra teljesítményt. Közös vonás a konfigurációkban az Intel Core i7 és persze sok memória, valamint – amint a képeken ez jól tetten érhető – 2-4 jókora monitor, mivel kell a képernyőfelület a 3D Studio Max kezeléséhez.

 

A záróesemény a GreenZero cégcsoport 3D-premierjeinek is otthont adott: a meghívottak elsők közt láthatták az amerikai koprodukcióban készülő egész estés 3D-animáció, a Sea Rangers trailerét, az 1552 című ismeretterjesztő rövidfilm digitálisan felújított 3D-s változatát, illetve az inkubátorházban kifejlesztett speciális 3D-kameraállványt. A GreenZero csapata jelenleg a Toy Story íróinak forgatókönyvét filmesíti meg a Delfino Media Group felkérésére, referenciamunkáik miatt a jogtulajdonosok rájuk bízták a megvalósítás mikéntjét. A film a Don Quijote modern felfogású 3D-adaptációja lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.