Hirdetés

400 milliárdba kerül az informatikushiány



|

Magyarországon jól fizető állások várják az informatikusokat, mégis kevesen vannak. A Magyar Telekom az iskolákban próbálja népszerűsíteni a szakmát.

Hirdetés

Becslések szerint az informatikai szektorban ma 300 ezer ember dolgozik, közülük 85 000 informatikus, a többiek grafikusok, projektmenedzserek, ügyfélkapcsolati vagy értékesítési munkatársak. Ez a szektor állítja elő a hazai bruttó össztermék 13,7 százalékát, illetve az ország exportbevételének 7,9 százalékát. Vagyis egy informatikus négyszer annyit termel a közösbe, mint egy átlagos munkavállaló.



Annak ellenére, hogy az informatikusok jól keresnek, munkájukra ma már minden szektorban szükség van, az ország versenyképességének kulcsai -mégis 15 000 IT-szakember hiányzik Magyarországról, akik 400 milliárd forinttal növelhetnék az ország GDP-jét. Az utánpótlás pedig akadozik, sajnos a magyar közoktatás csak kevés informatikust tud kitermelni. Minden évben mintegy 6000-en kezdik el tanulmányaikat mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus vagy programtervező informatikus szakon valamelyik felsőoktatási intézményben. És bár OKJ-s tanfolyamon is szerezhetünk informatikus képzettséget, bőven akadnak, akik azelőtt elhagyják a pályát, hogy ráléptek volna. 10 magyar IT-szakemberből 7 rendelkezik diplomával, minden negyedik informatikus végzett OKJ-s tanfolyamon.



A magyar informatikusok átlagéletkora 34 év és bár munkájuk fizikai erőt egyáltalán nem igényel, 90 százalékuk férfi. Pedig az első informatikusnak, az 1815-ben született Ada Lovelace grófnőt tekinti a szakirodalom, aki leírást készített az első mechanikai számítógéphez. Miközben a pályakezdők bruttó átlagfizetése körülbelül 160 ezer forint, egy fejlesztő első bére ennek közel kétszeresénél, 300 ezer forintnál indul. De néhány év alatt és kellő képesítés esetén 400, sőt 500 ezer forintos fizetést is kaphatnak, a területi vezetők, közép- és felsővezetők ennél is többet.

Az informatikushiánnyal igyekszik felvenni a harcot a Magyar Telekom Csoport, ezért Legyél Te is Informatikus! néven önkéntes, pályaorientációs programot indított. "A program elsődleges célja, hogy üzeneteinkkel   eljussunk a gyerekekhez, az általános iskolásokhoz és a középiskolásokhoz, a 16-18 éves korosztályig együttműködve az iskolákkal, pedagógusokkal, akiket már tréningünk kialakításakor  bevontuk a munkába: az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületét kértük meg, hogy véleményezzék  a tananyag modult" - hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom Csoport kommunikációs igazgatója.

Hirdetés



A Telekom is csatlakozott az idén először megrendezésre kerülő Digitális Témahéthez, amelyre április 4. és 8. között kerül sor. A témahét célja a digitális alapkészségek megteremtése és fejlesztése különböző projekteken keresztül, valamint az informatikai pályaorientáció támogatása - ez utóbbihoz szervesen illeszkedik a Legyél Te is Informatikus! program. A Digitális Témahéten természetesen mi is részt veszünk a HelloWorld oktatási programunk keretében, valamint az informatikus hiány felszámolása érdekében a nyáron több gyerektábort is indítunk, amelyekre még mindig várjuk a jelentkezéseket!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.