Hirdetés

92 millióért fejlesztett pársoros szoftvert az IBM



|

Nem csak hazánkban vannak érdekes szoftveres közbeszerzések.

Hirdetés

A hazai sajtót szemlézők valószínűleg jó néhány alkalommal olvastak gyanús informatikai közbeszerzésekről. Ezek általában a borsos árcéduláik miatt kerülnek a figyelem középpontjába, de sajnos többször előfordult már, hogy funkcionálisan is alkalmatlanok voltak a feladatuk elvégzésére.

Hirdetés


Nem csak hazánkban vannak figyelemreméltó tenderek, az Egyesült Államokban most például a Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA, Transport Security Agency) magyarázkodhat a repülőtereken használatos egyik szoftvere miatt. A repülőre való felszállás előtt az utasokra biztonsági ellenőrzés vár, azonban az ügymenet felgyorsítása érdekében nem mindenkit vizsgálnak át szigorú alapossággal, véletlenszerűen választják ki a delikvenseket. A lenti videón megtekinthető a művelet: az utas megérkezik a becsekkolási területre, majd egy Apple iPad táblagépen futó alkalmazás véletlenszerűen eldönti, hogy a bal vagy a jobb közlekedési sávban haladjon-e tovább.


A tableten futó Randomizer nevű alkalmazásnak két érdekessége van: egyrészt nem sokkal bonyolultabb egy "Hello World" programnál, másrészt pedig ennek ellenére az IBM bő 336 ezer dollárért, azaz ~92 millió forintért programozta le a TSA számára. A Randomizer alkalmazást is magában foglaló komplett közbeszerzési projekt során összesen 1,4 millió dollárt (384 millió forintot) fizetett ki a Közlekedésbiztonsági Hatóság az IBM-nek, azonban nem világos, hogy a Randomizer alkalmazáson kívül mi járt még az összegért cserébe.


(Forrás: Geek.com, Kevin Burke | Nyitókép: frankieleon)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.