Hirdetés

A britek java nem tudná kikerülni a netes cenzúrát



|

Ezen a téren rémisztően rossz az arány a hétköznapi netezők és geekek közt.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság egyes internetszolgáltatói 2013 vége óta önkéntesen és alapértelmezetten blokkolnak bizonyos gyermekek számára károsnak ítélt webhelyeket, nagyrészt pornográfiát kínáló portálokról van szó. A tiltást egyéni alapon feloldathatják az ügyfeleik, vagy ha ezt kínosnak tartják, akkor technikai eszközökkel is kikerülhetik a blokádot.

Hirdetés


Ettől függetlenül a britek nem járnának jól, ha véletlenül bevezetnének valamiféle kínai típusú internetes cenzúrát az országban. A Broadband Genie 1148 fős mintán alapuló, Valentin-napi köntösbe bújtatott felmérése szerint az angolok 73 százaléka jelenleg nem lenne képes technikai módszerekkel - például VPN vagy proxy alkalmazásával, a DNS-kiszolgáló lecserélésével - kikerülni egy társkereső webhely netszolgáltató általi blokkolását, mivel szimplán nem tudják, hogy ezt miként lehet megtenni.


Természetesen nem lepődnénk meg, ha a világ legtöbb országában nagyon hasonló konklúzióval zárulna egy ilyen felmérés. Az eredmény inkább azért érdekes, mert rámutat, hogy a társadalom többsége esetében az internet csak annyira ellenálló a cenzúrával szemben, amennyire a netezők képesek kihasználni a hátsó kapuit. Informatikus körökben ezt fordítva gondolják, azaz internet kihasználható kerülőútjai adják az ellenállóság alapvető mércéjét, nem pedig az utak kihasználásának képessége. A különbség pusztán az eltérő szintű számítástechnikai ismeretekből fakad, de azért nem árt levonni belőle a tanulságot.


(Forrás: KitGuru | Nyitókép: Rainer Stropek)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.