Hirdetés

A CES tíz legérdekesebb formája



|

Formabontók, egyediek és mutatósak - összegyűjtöttük a CES 2011 termésének tíz legfigyelemreméltóbb termékét.

Hirdetés

Tegnap Las Vegasban véget ért a 2011-es CES (Consumer Electronics Show), amelynek történéseiről mi is igyekeztünk folyamatosan beszámolni. Persze minden egyes kiállított terméket nehéz lett volna leltárba venni, mivel az év egyik legjobban várt IT-s seregszemléjére időzítik az iparág jeles képviselői egy-egy fontosabb bejelentésüket, s ember legyen a talpán, aki képes mindre odafigyelni. Rendhagyó cikkünkben ezért most sem kívánjuk olvasóinkra rázúdítani a konferencián debütált termékek dömpingjét, inkább kisebbet harapva kiemelünk egy részterületet, megvizsgálva azt, hogy melyik az a 10 kütyü, amelynek a formatervezésénél nem végeztek fércmunkát. Szerencsére ez egyre több termékre igaz, mivel az iPhone sikere is jó példa lehet arra, hogy a szép design miként képes eladni egy technológiai cikket.

 

 



Lenovo IdeaCentre A320

Összesen három All-in-One PC-vel érkezett a Lenovo a CES-re. A B520, a B320 és az A320 IdeaCentre közül azonban jelen írásunkban az utolsó modell érdekes, amely egyúttal a legkeskenyebb kijelzővel rendelkezik a mindent egyben tartalmazó gépek mezőnyében (a legvékonyabb pontján mindössze 18,5 mm vastag). A 21,5 colos, HD-felbontású szélesvásznú monitor mellett a gép lelkében az Intel második generációs Core i5 processzora található meg, belső DDR3-as memóriája 8GB-ra bővíthető, s akár 750GB háttértárat is képes kezelni. A gépben ezen felül integráltan megtalálható egy 802,11n WiFi és egy Bluetooth adapter is, bár minden bizonnyal kevesen lesznek azok, akik a vásárlásukat e tényezőkkel fogják indokolni, a külcsínről meg sem emlékezve.

 

 



Razer Switchblade

Nem lehet szó nélkül elmenni a Razer játékra szánt 7 colos érintőképernyős netbookja mellett sem, mivel a Switchblade készítői teljesen újragondolták a klaviatúra szerepét. A még csak koncepcióként létező készülék a beépített LCD megjelenítőnek köszönhetően képes dinamikusan változtatni a billentyűzetét. Azaz ha a felhasználó éppen szövegszerkesztésre használja a gépet, akkor gombjai hagyományos klaviatúraként működnek, míg egy játék elindításakor átalakulnak, az alkalmazás gyorsbillentyűivé változva át (lásd a fenti videóban).

 

 



Samsung 9 Series Laptop

A MacBook Air érkezése alaposan átformálta az emberek véleményét a vékony laptopokról. Az Apple ugyanis soha nem látott mértékben csökkentette le készülékének a súlyát, így az ultravékony Air fogalommá vált. A MacBook fogyókúráját több gyártó is megpróbálta megismételni, ám eleddig kevés sikerrel. Az idei CES keretén belül azonban a Samsung bemutatta új pengevékony laptopját, a 9 Series-t, amely egy hajszállal (1 milliméterrel) vékonyabb az Apple gépénél. A kecses forma mellett a laptop elegáns szálcsiszolt, sötétszürkés metálfényű külsővel rendelkezik, lekerekített élei pedig még kívánatosabbá teszik a mindössze 1,3 kilogramm súlyú gépet.

 

 



Samsung 9 Series 3D monitor

Az ultravékony jelző a Samsung 3D LED-háttérvilágítású LCD-monitorjára is igaz, amelyről a képernyő vastagságán és a fenti képen látható aszimmetrikus formán kívül még nem sokat lehet tudni. Ha a jelenlegi C9000-es modellből indulunk ki, akkor a készülék biztosan rendelkezni fog beépített WiFi adapterrel, súlya pedig az állvány nélkül nem lehet több 14,5 kilogrammnál. Ráadásul nem mellékesen tetszetős formájának köszönhetően szinte biztosan a nappalik dísze lesz.

 

 

 



Microsoft Touch Mouse

A redmondi szoftvercég a multi-touch egerével mondhatni feltalálta a spanyolviaszt, mivel az Apple Magic Mouse már egy ideje megmutatta, hogy miként lehet ezen periférián keresztül gesztusokkal utasítani a gépünket. Igaz utóbbit főként csak a Mac OS X felhasználók élvezhették, mivel a Microsoft operációs rendszerei a Windows 7-ig kernel szinten nem támogatták az érintéssel történő vezérlést. Az új platform azonban már megkapta a Touch funkciót, amely miatt szükségessé vált egy olyan olcsó periféria, amely képes kiaknázni az operációs rendszer e képességét. Ezen törekvés a CES-en bemutatott Touch Mouse termékben manifesztálódott, amely sikeresen tudott kiemelkedni a Microsoft által versenyeztetett öt prototípus közül. Ebben minden bizonnyal közrejátszott a letisztult, ergonomikus formája is.

 

 

 

 

 

 

Polaroid Grey Label GL20

A Polaroid három olyan készülékkel érkezett a CES-re, amelyek elkészítésében kreatív igazgatóként a tavalyi év popszenzációja (hogy pozitív, vagy negatív értelemben, azt mindenki döntse el maga) Lady Gaga segédkezett. Azt sajnos nem lehet tudni, hogy az énekesnő a fejlesztés során pontosan mennyit töprengett a Polaroid mérnökeivel, de talán ez nem is érdekes. Elég, hogy a nevét adta a Grey Label sorozathoz. A GL10 Zero INK technológiát használó hordozható nyomtató és a GL30 beépített printert tartalmazó kamera esetén valószínűleg ez történt, mivel az eszközök a Polaroid már megismert design jegyeit tartalmazzák. A GL20-as beépített digitális fényképezőgéppel rendelkező napszemüveg azonban más tészta. A fotók és videók készítésére, valamint a lencséken történő lejátszására alkalmas kütyü ugyanis olyannyira extravagáns, hogy elhihetjük Lady Gaga munkája is benne van. Márpedig ez sokakat vásárlásra ösztönözhet.

 



Casio Tryx

A hatalmas kínálat miatt nem egyszerű új formatervezési bravúrral előrukkolni a digitális fényképezőgépek piacán. A Casionak mégis valami merőben újat sikerült alkotnia a Tryx eszközével, a kamera ugyanis egy olyan 3 colos (7,62 centiméteres) képátmérőjű kijelzőt kapott, amit akárhogy forgathatunk. Akár az eszköz testétől is eltávolíthatjuk a monitorját. Habár az nem tűnik túl hasznosnak, a design tekintetében mindenképpen érdemes megemlékeznünk róla.

 

 

 

 

Sifteo Cubes

Nem túl szerényen a jövő játékának nevezi megoldását a Sifteo, amely habár meglehetősen merész kijelentés, akár trendi kütyüvé is válhat a megjelenését követően a Cubes. A mágikus kockák ugyanis dinamikusan képesek változtatni a képüket. Érzékelik a pozíciójukat, viszonyukat egymáshoz képest, és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a PC-vel kommunikálva különféle ábrákat tudnak megjeleníteni a 1,5 col széles apró monitorjaikon. A megoldás - ahogy a Sifteo videóján, illetve David Merrill TED-es előadásában is látszik - remek alkalmazások táptalajául szolgálhat, amelyek egyúttal teljesen újfajta élményt képesek biztosítani. S az sem mellékes, hogy szép formába öntötte megoldását a francia gyártó.

 

 

 


ThinkGeek Joystick

A retro kétségtelenül a virágkorát éli. Ez a számítógépes játékokra is igaz, mivel sokan szívesen veszik elő azon szoftvereket, amelyekkel anno, 10 vagy 20 évvel ezelőtt játszottak. A Commodore 64 és az Amiga fémjelezte korszak egyik emblematikus terméke a Joystick volt, amelyet már többen is igyekeztek újra trendivé tenni. A ThinkGeek által a CES-en bemutatott Joystick-IT is egy példa erre, amely teljes mértékben kihasználja az iPad és az Android táblagépek által alkalmazott kapacitív képernyők tulajdonságait, így rengeteg alkalmazással képes együttműködni. Ahogy a készítő videóján is látszik a Joystick-IT mozgatása stimulálja az érintőképernyőt, amelyet azt előre-hátra, illetve bal-jobb mozdulatokként fog érzékelni. Emellett az eszköz a letisztult formájának köszönhetően méltó arra is, hogy a mostani listánkra kerüljön.

 

 

 


Zeppelin Air

A szép designt szinte megkövetelik az Apple termékek vásárlói, s így nem meglepő módon egy iPhone segédeszköz is helyet érdemel a listánkon. A Bowers&Wilkins CES-en bemutatott Zeppelin Air hangszórója ráadásul talán egy formatervezési díjat is megérdemelne, de ha nem is, kétségtelen, hogy nehéz csak úgy elmenni a formája mellett. A tojás – illetve a készítők szándéka alapján zeppelin - alakú eszköz az ezüstszínű, elegáns dokkolójával ugyanis bármely nappali, illetve dolgozószoba dísze lehet. A vezeték nélküli AirPlay technológiának köszönhetően pedig akár PC-ről is vezérelhető a Bowers&Wilkins eszköze.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.