Hirdetés

A gép felülkerekedett az emberen



|

Hirdetés

Noha az összecsapás előtt egyes sakkszakértők úgy vélték, Adams a hat meccsből akár hármat is megnyerhet, a Hydra esélyt sem adott emberi ellenfelének.

A brit sakkozó mindazonáltal nem volt elkeseredve az eredmény miatt. A mérkőzés utáni interjúban elmonda, hogy csupán egy meccs alapján nehéz lenne egyértelműen kimondani, hogy a számítógépek ma már jobb sakkozók az embereknél, bár elismerte, hogy a gép remekül játszott. "Biztos vagyok benne hogy még látjuk a Hydrát a világ többi elit sakkozója ellen játszani" -- mondta Adams. Michael Adams jelenleg az Egyesült Királyság legerősebb sakkozója; 2002 óta ő a világ harmadik legjobb nagymestere.

Az összecsapásra a londoni Wembleyben került sor, bár a Hydra fizikailag nem volt jelen, a gép ugyanis Adu Dhabiban, egy biztonságos szerverszobában üzemel. A Hydra egy 64 csomópontból álló fürtözött rendszer, a számítógépet összesen 64 darab 3,06 GHz-es Xeon processzor hajtja. A Hydra a párbaj során azonban mindössze a csomópontok felét használta. A projektet az Abu Dhabiban található PAL Group finanszírozta. A szuperszámítógép a mitológiából ismert sokfejű, legyőzhetetlen szörnyetegről kapta a nevét. Nomen est omen, a Hydra eddig sosem szenvedett vereséget emberi ellenféltől.

Emlékezetes, hogy Garri Kaszparov az IBM Deep Blue szuperszámítógép 1996-ban még vereséget szenvedett az akkori világbajnoktól, Garri Kaszparovtól. Az 1997-es visszavágón azonban már a számítógép diadalmaskodott, bár a különbség nem volt nagy: a hat meccsből egyet Kaszparov, kettőt a Deep Blue nyert, a többi döntetlennel végződött.

Az informatikai fejlődést jól mutatja, hogy a 32 processzoros Deep Blue csupán szebszámológépnek tűnik a Hydra mellett. Az IBM gépe egyetlen másodperc alatt 200 ezer lépést volt képes elemezni, a Hydra ugyanennyi idő alatt már 200 millió lehetséges variációt vizsgál meg. Adams a becslések szerint egy másodperc alatt 1,4 lépést tud elemezni. Programozói szerint a Hydra akár 40 lépéssel előre is képes gondolkodni, Adams kapacitása ezzel szemben csupán 7-8 lépés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.