Hirdetés

A Gnutella is megfogható



|

A Gnutella népszerűsége mostanában egyre növekszik.

Hirdetés

A Napster volt rajongói több szoftver közül is választhatnak, amennyiben folytatni akarják illegális zeneletöltési hobbijukat, de az összes közül jelenleg a Gnutella és különböző klónjai a legnépszerűbbek. Két legnagyobb vetélytársa az Aimster, amely tulajdonképpen az AOL Instant Messenger szoftveréről kapta a nevét, és emiatt jogi vitákba is keveredett az AOL-lal; illetve a Freenet, amelyet azonban nagyon kényelmetlen használni, hiszen ha keresel valamit, pontosan kell tudnod, hogy mi az.



A Gnutella a Napstert ért jogi támadások után azért tud még mindig működni, mert a Napsterrel ellentétben itt nincs egy központi szerver ami eltárolná a letölthető számok listáját. Ez alapján azt gondolnánk, hogy a Gnutella tulajdonképpen megfoghatatlan a hatóságok által, azonban ez nem teljesen így van. A Gnutella felhasználók 70 százaléka nem osztja meg a saját fájljait, és a hálózaton a keresési eredmények 50 százalékát a zenéjüket megosztó felhasználók mindössze 1 százalékától kapjuk, így meglehetősen leszűkül a kör, és ezt valószínűleg az RIIA is tudja, így lehet hogy hamarosan újabb perekre számíthatunk.



Tehát az igazi gond az, hogy a felhasználók nagy része "ingyenélő", nem járulnak hozzá a rendszer bővítéséhez. A zenefájlokat megosztó felhasználók között is rengeteg olyan van, aki az igazán jó, és népszerű dolgokat, nem osztja meg. Amennyiben a felhasználók száma olyan ütemben növekszik, mint a Napster estében akkor a legtöbb felhasználó nem fog "termelni" csak "fogyasztani", hiszen a mások által összegyűjtött zenékből meg tudnak szerezni mindent ami nekik kell, és ezért semmit nem kell tenniük. Ha a felhasználók számának gyors növekedése mellett az "ingyenélők" száma is növekszik, akkor a rendszer teljesítménye nagy mértékben csökkenhet, és sokkal sebezhetőbbé is válik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.