Hirdetés

A hamisítvány-piacon jártunk



|

Galaxy Tab 5, iPhone S, 2 TB-os Kingston USB kulcs, ráadásul mindez potom összegekért. Kínai hamisítvány-piacon bármi van, csak kívánni kell.

Hirdetés

Volt szerencsénk Shanghai-ban eljutni egy igazi, hamisítatlan piacra, amely kifejezetten az olcsó, jól árazott termékekre állt rá. Az első benyomás máris megerősített minket abban a tudatban, hogy a kínaiak nagyon jól tudják, mit is csinálnak, amikor lemásolnak egy márkás terméket, legyen az ruházat, játék, parfüm vagy elektromos eszköz. A kifejezetten turistákra szakosodott, földalatti, óriási alagútrendszer egy hatalmas aluljáró, amelyben metrómegálló is található. A folyosók tiszták és nem büdösek, ingyenes mellékhelyiség is van, de ami furcsa, hogy az eladókon kívül helyiek nincsenek, nagyjából minden vásárló turista. A kínálat is ezek alapján épül fel - az Európában, Amerikában népszerű márkák és divattermékek másolatait kínálják több száz boltban. Az angol nyelvtudás minimális, viszont az árak nem túl barátságosak - kezdetben.

Hirdetés


Alkudozó-verseny

Ha csak lassítunk egy bolt előtt, rögtön megállítanak, megkérdezik, mit szeretnénk, még akkor is segítenek, ha olyan náluk nincsen - ha kell, átkísérnek egy másik üzletbe, csak ne hagyjanak elfutni. Amikor kinéztünk valamit, jöhet a kérdés, hogy mi mennyibe kerül. Ilyenkor előkerül a számológép, amin beírják azt az árat, ami általában az eredeti termék ára a márkaboltban. Na, ezt nem szabad elhinni. Helyette nyugodtan lehetünk hajthatatlanok és akár 90%-ot is alkudhatunk - nekünk több esetben is sikerült a tizedéért beszerezni a nyilvánvalóan hamisítvány, de ennyiért mindenképpen jó vétel terméket. Persze blokk, garancia stb. nincsen, pedig rendőrök mindvégig ott sétálgatnak, vigyáznak a nyugalomra. Az alkudozást ügyesen kell csinálni, nyugodtan kisétálhatunk az üzletből, utánunk fognak szaladni, és megadják azt az árat, aminek hallatán még az előbb rosszul lettek - az egész egy színjáték. Na de miket is lehet ott találni?


Fake-market

Az IT-vonal nagyon erős a hamisítvány-piacon. Már a boltok ajtajában, nagy táblán találunk rengeteg SD és micro SD kártyát, USB kulcsokat, nem is akármilyeneket. A Kingston USB kulcsainál például a kisebb méret az 1 TB-os, de a 2 TB-os kulcsért is csupán 9 ezer forintot kell fizetnünk - és ezen még nem is alkudtunk. Ha kitartóak lettünk volna, ennek a feléért is elhozhattuk volna a 2 TB-os HyperX kulcsot. Ugyanitt SD és mSD kártyákból is tetszőleges kapacitásút kaphattunk volna pár ezer forintért. Mondanunk sem kell, hogy nem vettük meg egyiket sem, pedig az eladó percekig a sarkunkban járt. Volt már dolgunk hamis USB tárolóval és nyilvánvaló, hogy ezek is azok voltak.


Egy másik kirakatban a telefonok és tabletek kapták a rivaldafényt. A Galaxy Tab 5 - ilyen néven soha meg nem jelent - táblagép például igazán jó vétel lett volna, természetesen Samsung jelölésű, de egyszerű, fehér, jelöletlen dobozban. Aki iPhone-t venne, annak sem kell a hivatalos márkaboltot felkeresnie. Itt az ötletes gyártók meg sem várták az Apple-t, így miénk lehetett volna egy iPhone S készülék - hogy ez pontosan már az iPhone 7, vagy csak a 6S egy speciális változata, az nem derült ki, mert nem kapcsolhattuk be a telefont.


Kínai márka a Huawei, ennek ellenére szorgosan másolják ezt is, ahogy a Xiaomi-t is. A Huawei telefonjain például nagyon kicsi a cég logója, de itt olyan modellt is találtunk, ahol a Huawei logó a teljes hátlapot befedte és olyan átmérőjű volt, amilyet még a cég alkalmazottja sem látott soha.


A power bankek, vagyis mobil töltők is nagy népszerűségnek örvendenek, és igazából olyan kapacitást választhatunk, amit nem szégyellünk. Persze az árak a földön, minden darab fillérekért elvihető némi alkudozás után, de persze a kapacitásnál senki ne számítson arra, amit a dobozon olvas. A sok-sok eszköz közül kitűntek még a Beats fülhallgatók és hangfalak, ahol minden modellt megtalálunk, sőt, egészen hihető másolatokba is belefutottunk.


A tanulság az, hogy ezek közül a hamisítványok közül nagyon óvatosan kell válogatni, különösen akkor, ha online vásárolunk, külföldről, mert még ha kívülről jól is néz ki valami, nagyon nagy csalódás érhet minket. Ha csak kíváncsiság hajt, lehet érdekes termékeket kifogni és olyanba is belefuthatunk, ami természetesen nem ér fel az eredetihez, de töredék árát tekintve mégis használható, olcsó alternatíva, legyen akár okostelefon, tablet, fülhallgató vagy power bank.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.