Hirdetés

A legjobb, amit karácsony után tehetsz



|

Véget értek az ünnepek, lett sok új kép és videó az élményekről, de mit tegyünk, hogy minderre sokáig emlékezzünk?

Hirdetés

Különösen az ünnepek során készítünk temérdek mennyiségű felvételt, videót, hangfelvételt stb. - csupa olyan adatot, amelyeket megismételni, pótolni nem lehet. A karácsonyi leárazáskor beszerzett Steam játékokkal nincsen gond, ahogy a zenék és filmek is mind elérhetőek ma már olcsó, streaming szolgáltatásokban, de a házi videók és képek pótolhatatlanok. Éppen ezért különösen fontos, hogy mindet mentsük el biztonságosan, sőt, a legjobb, ha rögtön több módszert is bevetünk egyszerre. És ha már ezt megtesszük, érdemes rögtön automatizálni is mindezt, hogy később ezzel már ne legyen gondunk.

Hirdetés


Adatmentés 101

Az adatok mentése viszonylag egyszerűen hangzik - másoljuk rá egy másik tárolóra, amiben megbízunk. Legyen az a PC-nkbe szerelt HDD-nk, egy külső USB kulcs vagy hordozható merevlemez. Mindez nem rossz megoldás, de ezek egyike sem 100 százalékig megbízható, így érdemes redundáns rögzítést alkalmazni. Amikor egy ilyen adattárolónk meghibásodik, a garanciális javítás során valószínűleg kapunk új tárolót, de az adatainkat egyik cég sem állítja vissza ingyen. Éppen ezért ha egyedülálló tárolókat vetünk be fotóink, videóink mentésére, rögtön kettőt is válasszunk.


Hatékony és kényelmes például, ha NAS-t használunk, amelyben mondjuk rögtön RAID 1-be kapcsolt, tükrözött merevlemezeket használunk. Ez már eleve redundáns adatrögzítés, bár tény, hogy nem túl olcsó, ráadásul az off site rögzítés még mindig nem megoldott.


Ha nem riadunk vissza a felhőtárhelytől, és van olyan szolgáltatásunk, amelyhez kellően nagy tárhelyet kaptunk, érdemes ezt is bevetni. Sok NAS-nál már azt is beállíthatjuk, hogy automatikusan töltse fel a megadott mappák tartalmát a felhőbe, bár tény, hogy ilyenkor általában a titkosítást nem tudjuk megadni. Ha PC-nken tároljuk a képeket, választhatunk szintén automatikus felhőszinkronizálást, ahol akár már titkosíthatunk is.


Ez utóbbi már egészen jó megoldás: a helyi mentés (onsite) a RAID 1-es vagy 5-ös NAS-on redundáns, kényelmes és gyors, a felhőtárhelyben pedig az offsite külső mentés is biztosított. Ha a felhőtárhelyben nem bízunk, jó szolgálatot tehet a külső HDD, amelyre eleve titkosítva tölthetjük fel a képeket, féltett adatokat, majd ezt a tárolót mondjuk bevihetjük munkahelyünkre, vagy átvihetjük családtagunkhoz, barátunkhoz, így a legrosszabb esetben is lesz mentésünk a legfontosabb dolgokról. A gond itt a szinkronizálás nehézsége, de még ez is jobb, mintha semmit nem teszünk és a véletlenre bízzuk pótolhatatlan adataink megmaradását.


Mentsd a felhőt!

A redundáns adatmentést akkor is érdemes bevetni, ha mondjuk mobillal fotózunk, amely azonnal fel is tölti a felhőbe a képeket. Ki tudja, mikor áll le a kiválasztott szolgáltatás, mikor lopják el személyazonosságunkat és mikor törlik minden adatunkat. Érdemes a felhőtárhelyünket is rendszeresen egy általunk fizikailag birtokolt adattárolóra lementeni.


Ti hogy oldjátok meg adataitok biztonságát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.