Hirdetés

A világ leggyorsabb 3D nyomtatója működés közben (videó)



|

Legyen az a London Bridge, a bécsi Szent István Katedrális vagy egy F1-es autó, bármit hamar elkészít a fürge nyomtató.

Hirdetés

A többi 3D nyomtatóhoz hasonlóan ez a darab is folyékony gyantát használ, melyet apró lézerek keményítenek meg. Azonban ha a folyamatot pontosabban szeretnénk leírni, akkor a a két-fotonos litográfia lesz a megfelelő kifejezés. Ezzel a módszerrel a rendkívül részletes tárgyak is olyan sebességgel állíthatók elő, amire korábban nem volt lehetőség.

 


Az új nyomtatási mód, mely nagymértékben függ a lézertükrök gyorsaságának finomhangolásától a nem is olyan messzi Bécsi Műszaki Egyetem falai közül került ki. A legmegdöbbentőbb benne az, hogy a gép a nanométer méretű részletek megformálására is alkalmas és ezt hihetetlenül gyorsan teszi.

 


Jürgen Stampfl professor ez utóbbira a legbüszkébb, ugyanis a látszat ellenére ez a zömök gép sokkal gyorsabban dolgozik, mint bármelyik eddig elkészült vetélytársa. Azok síknyomásának sebessége másodpercenként csak pár milliméter haladást engedélyezett, ezzel az eszközzel azonban másodpercenként öt méter haladás is lehetséges.

 

4 perc alatt 100 réteg kerül egymásra, melyek mindegyike megközelítőleg 200 egyedi vonalból áll. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.