Hirdetés

Acer Aspire Timeline 5810T teszt: 7 óra egy akkuval



|

Áprilisban mutatta be az Acer új Timeline laptop sorozatát, amelyből az első példány már meg is járta a tesztlabort. Elegáns megjelenés, modern technológiák, és hosszú akkus üzemidő. Nézze meg videónkat is!

Hirdetés

Április elején, Amszterdamban mutatta be az Acer az új, Timeline névre keresztelt notebook-sorozatot. Akkor helyszíni tudósításban számoltunk be az eseményről, de a holland fővárosban, amint az ilyen rendezvényeken általános, csak pár percünk volt megnézni az újdonságokat, alaposabb vizsgálatra nem jutott idő. Szerencsére a bemutatót hamarosan követte a gyártás, és két hónappal később már egy végleges, hazai kereskedelmi forgalomba kerülő példányt sikerült alaposan megvizsgálnunk.

 

acer_aspire_timeline_5810t_open_front.jpg
 

 

Acer Aspire Timeline

 

Az új sorozat modelljei három kijelzőmérettel kerülnek forgalomba, a legkisebb 13,3, a középső 14, a legnagyobb pedig 15,6 colos megjelenítőt kapott. A méretüktől eltekintve a gépek egyforma felépítésűek, azzal a különbséggel, hogy a legkisebb modellbe nem került optikai meghajtó. Az Acer mérnökei a Timeline sorozat tervezésekor három fő szempontot tartottak szem előtt: lényeges volt a vékony és könnyű kialakítás, az modern és elegáns megjelenés, illetve a hosszú akkumulátoros üzemidő.

 

 


Nézze meg videótesztünket is!

 

 

A sorozat modelljei ezeknek maximálisan meg is felelnek, hiszen a gépek, mérettől függetlenül 24-28 milliméter vastagok, és a legnagyobb, 15,6 colos modell sem nehezebb mint 2,4 kilogramm. A kialakítás és a forma nyilván összefügg, nem csak a gép kézbevételekor, hanem már a tervezőasztalon is. A Timeline laptopok aluminium fedlapja egyrészt eleganciát kölcsönöz a notebooknak, másrészt könnyű, így nem növeli a gép tömegét feleslegesen, de ami felhasználó szemmel talán a legfontosabb: nem gyűjti az ujjlenyomatokat! Timeline gépek egységes, barnásszürke színezést kaptak, ami üde folt a szürke-fekete és/vagy rikító színű noteszgépek világában. A dizájn mindenestre visszafogott, kicsit talán konzervatív, de ez a legkevésbé sem baj. Az akkumulátoros működést illetően az Acer a hagyományos merevlemezes gépek esetében 8 órát ígér, de SSD meghajtóval ez akár 10 óra is lehet. Ez energiatakarékos Intel Core 2 Solo processzorokkal, LED-es háttérvilágítású kijelzők beszerelésével, és további, speciális energiatakarékossági funkciók használatával érik el.

 

acer_aspire_timeline_5810t_open_right.jpg
 

 

Hajtás után kiderül, hogy a nálunk járt Aspire 5810T megfelel-e a fenti kritériumoknak!

 

T, mint Timeline

 

A Timeline sorozat általános tulajdonságai után nézzük a legnagyobb, 15,6 colos kijelzővel rendelkező modell jellegzetességeit. A képátlóból következtethetünk arra, hogy a kijelző képaránya 16:9, ennek megfelelően a felbontás is 1366 x 768 pixel. A kijelző egyetlen negatívuma (a konzervatív tesztelő szemében), hogy fényes felületű, ez bizonyos esetekben zavaró lehet. Ha ezen túllépünk, akkor hatalmas fényerővel, élénk színekkel és magas kontraszttal fogunk szembesülni. A fényerő egyébként tág határok között állítható, normál körülmények között elegendő maximum 60-80 százalékon tartani, úgy is elég fényes, de a fényerőt a minimumra véve sem válik használhatatlanná a monitor.

 

acer_aspire_timeline_5810t_open_up.jpg
 

 

A korábbi Acer modellekhez képest megújult a billentyűzet, egyértelműen előnyére. A gombok laposak, és el vannak különítve egymástól, a térköz nagyjából 1-1,5 milliméter. Külön öröm, hogy végre nem hullámzik az Acer notebook billentyűzete, az alátámasztás is megfelelő, a gépelés igen kényelmes. A legnagyobb modell esetében a klaviatúra jobb oldalára került numerikus pad is, amitől picit sűrűnek tűnik a gombok elrendezése. Ennek ellenére még a magyar kiosztás elvárásainak megfelelve is két soros tudott maradni az Enter, megfelelően hosszú a Backspace, és annak ellenére, hogy a hosszú í betű is a helyén, a bal alsó sarokba van, megfelelő méretű a bal Shift gomb is.

 

A billentyűzet fölé került a bekapcsoló gomb, és az optikai meghajtó tálcájának nyitó gombja is. Utóbbi jó helyen van a jobb szélen, ugyanis a gép alsó része olyan vékony, hogy oldalt, a tálca szélén körülményes lenne hozzáférni. Negatívumként említjük meg az érintőgombokat a kijelző alatt, bár ennek megítélése erősen szubjektív. Szerencsére nincsenek sokan, csak a Wi-Fi-t, az energiatakarékos módot és az előtelepített backup alkalmazást vezérli ilyen kezelőszerv. Utóbbi kettő nem is annyira lényeges, de a Wi-Fi esetében jobban örültünk volna egy kapcsolónak a gép oldalán vagy elején.

 

acer_aspire_timeline_5810t_open_left.jpg
 

 

Külön bekezdést érdemes a touchpad, amelynek a különlegessége, hogy immár két ujj mozgását is képes lekövetni. Megfelelő mozdulatokkal vezérelhetjük a gépet, pl. egy weboldal vagy egy fotó esetében az érzékelő megfelelő simogatásával működhet a görgetés, a nagyítás, lapozás. Tudjuk, hogy ezt a technológiát az Apple használta először, de örömteli, hogy más gyártó modelljenin is látjuk viszont. Hatalmas piros pont a tervezőknek azért, hogy a touchpad a mellette lévő gomb megnyomásával könnyen kikapcsolható, így gépelés közben, vagy külső egér használatakor nem zavaró, ha véletlenül hozzáérünk.

 

Csak a rend kedvéért: a gép jobb oldalán található az optikai meghajtó, egy USB port, a hálózati kábel csatlakozója, és a töltő hely, balra kerül további három USB, a hangcsatlakozók, egy VGA és egy HDMI monitorkimenet, illetve a Kensington lakat helye. A gép hátulja üres, oda nyílik a kijelző alja, elől pedig egy hosszú, töltést jeltő fény és egy SD kártyaolvasó kapott helyet.

 

acer_aspire_timeline_5810t_close_right.jpg
 

 

Energiatakarékos konfiguráció

 

Az Acer a Timeline gépek esetében nem hatalmas akkumulátorokkal, hanem tudatos tervezéssel éri el a hosszú konnektortól távoli üzemidőt. Ennek egyik legfontosabb eleme az Intel Core 2 Solo processzorainak alkalmazása.  A tesztelt modellbe egy SU3500-as chip került, amely 800 megahertzes FSB mellett 1,4 gigahertzes órajellel rendelkezik. A Core 2 Duo-alapú rendszerekhez képest a teljesítmény nyilván valamivel alacsonyabb, de ez a mindennapi használat során egyáltalán nem észrevehető. Általános használatra, illetve multimédiás feladatokra (nagyfelbontású videók lejátszását is ideértve) ez a processzor is tökéletesen alkalmas. A kiegyensúlyozott teljesítmény köszönhető a 4 gigabájt DDR3 memóriának is. A kijelző képéről az Intel GMA 4500MHD alaplapi videovezérlője gondoskodik; videolejátszásra, és a mindennapokban felmerülő egyéb feladatok ellátására alkalmas az alaplapi grafikus rendszer, magas gépigényű játékra nyilván nem, mint ahogy a rendszer egésze sem.

 

A tesztgépünkbe egy 320 gigabájtos, hagyományos merevlemez került, de rendelhetőek a Timeline sorozat gépei SSD meghajtóval is. A Wi-Fi vezérlő a/b/g/n szabványú, és természetesen a Bluetooth sem hiányzik a laptop szolgáltatásai közül. Említést érdemel még az 5810T (és az összes Timeline gép) hangrendszere, amely Dolby Sound Room minősítésű. Térhangzást ugyan csak korlátozottan tapasztaltunk, viszont kétségtelenül szépen szóltak a hangszórók

 

Meglesz-e a nyolc órás üzemidő? A következő oldalon mindenre fény derül!

 

Egy gyors, és egyáltalán nem reprezentatív szerkesztőségi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a kollégák laptopjai általában 2, de maximum 3 órát működnek akkumulátorról. Ennek fényében az 5810T nyolc órás ígért eredménye kimagasló lenne (tulajdonképpen már a felének is örülnénk). A tesztlaborban vizsgált gép egy vadonat új darab volt, így a tesztet azzal kezdtük, hogy három teljes töltési és lemerítési cikluson keresztül használtuk a gépet, hogy a Li-Ion akku „lendületbe jöjjön". Ez után kezdtük el az üzemidőre vonatkozó mérésinket. A tesztprogram normál munkamenetet szimulál, vagyis használja a gépe erőforrásait, nem csak ébren tartja a laptopot. Dolgozik a processzor, pörög a merevlemez, változik a kijelző képe, és ennek megfelelően az egyébként igen halk hűtés is bekapcsol időnként.

 

acer_aspire_timeline_5810t_close_left.jpg
 

 

Az első mérésünket közepes (kiegyensúlyozott) energiagazdálkodási beállítások mellett (csak a Windows beállításait használtuk), 60 százalékos fényerejű kijelzővel, és bekapcsolt Wi-Fi-vel végeztük, így valamivel több, mint öt órán keresztül bírta az akku.

 

A második teszt már kikapcsolt Wi-Fi-vel, és 40 százalékosra vett kijelző-fényerővel végeztük, így 5 óra és 58 perc után kapcsolt ki a gép. A harmadik mérésnél került elő az aduász, bekapcsoltuk az Acer Power Smart névre keresztelt energiatakarékos módját is (érintőgomb a billentyűzet fölött), és minimumra csökkentettük a kijelző fényerejét, illetve lekapcsoltunk minden olyan fogyasztót, aminek nem szükséges mennie (pl. Bluetooth). Ekkor egy hajszálnyival mintha a teljesítmény is csökkent volna, de ez nem volt számottevő. A végeredmény viszont annál inkább: az ígért 8 órát ugyan nem sikerült elérni (elképzelhető, hogy még mindig nagyon új az akku), de az Aspire Timeline 5810T 7 órán és 13 percen keresztül ment töltés nélkül. Ez mindenképpen figyelemre méltó eredmény egy 15.6 colos kijelzővel rendelkező notebooktól, több mint ideális!

 

acer_aspire_timeline_5810t_open_left2.jpg

 

 

Összegzés

 

Elképesztően hosszú, öt órát mindenképpen meghaladó akkus üzemidővel rendelkezik az Acer új, Timeline 5810T modellje, és ehhez nincs szükség több, vagy hatalmas akkumulátorra, a telep belesimul a készülékházba, 6 cellás, és 5600 milliamper-óra kapacitású. Ha az első döbbenet után a laptopot tovább vizsgáljuk, akkor sem találunk komoly hibát, apróságokba tudunk csak belekötni, elsősorban szbjektív szempontok alapján. Kielégítő a teljesítmény, minden téren hozza a ma elvárható szintet a konfiguráció (nagy háttértár, HDMI kimenet, gyors Wi-Fi), kellemes élmény a munka az 5810T társaságában. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a megjelenésére sem lehet panasz, hiszen vékony, méretéhez képest könnyű, az anyaghasználat és az összeszerelés példás, igazán elégedettek lehetünk. És akkor még nem ejtettünk szót az olyan különlegességekről, mint a több ujjas gesztusokat támogató touchpad.

 

szerk_aj.jpg
A nagy eufória után ilyenkor szokott jönni a feketeleves, a gép ára. Elég lehangoló, amikor az ember egy kiváló noteszgépet tesztel, majd a vizsgálat végén szembesül azzal, hogy elképesztően túlárazta a gyártó, amire rájön még a mostanában nem túl ideális forint-euró, és euró-dollár árfolyam, illetve az emelkedő hazai ÁFA. Az Acer szerencsére rácáfolt a pesszimista várakozásra, ugyanis az Aspire Timeline 5810T tesztelt konfigurációjának ára (ÁFA emelés előtt) 180 000 forint. Ennyi pénzért ez a gép a különösen ajánlott kategóriába tartozik, amennyiben valakinek a hosszú akkus üzemidő az elsődleges szempont.

 

Termékjellemzők

 

  • Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 (3MB cahce, 800 MHz FSB, 5.5 W), 1.4 GHz 
  • Memória: 4 GB (2x2GB) DDR3 1066 MHz
  • Merevlemez: 320 GB S-ATA merevlemez 
  • Kijelző: 15,6", 1366 x 768 pixel
  • Optikai meghajtó: 8X DVD-Super Multi duplarétegű író 
  • Chipkészlet: Mobile Intel GS45 Express Chipset 
  • Videovezérlő: Intel GMA 4500MHD
  • Akkumulátor: 62.16 W 5600 mAh teljesítményű, 6-cellás Li-ion akkumulátor
  • Csatlakozók: 4 db USB 2.0, HDMI, VGA, Ethernet (10/100/1000), audio ki- és bemenet
  • Kommunikáció: Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate), Intel Wireless Wi-Fi Link 5100 (802.11a/b/g/n) vezeték nélküli hálózati kapcsolat
  • Egyéb szolgáltatások: HD CrystalEye webkamera, 5 in 1 memóriakártya olvasó
  • Méret: 378 x 259 x 24.8/29.7 mm
  • Tömeg: 2.4 kg 6-cellás akkumulátorral 
  • Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium   
  • Garancia: 1 év utazó garancia (bővíthető)
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.