Hirdetés

Akkuelektróda készíthető a sörgyártás szennyvizéből



|

Az új eljárás nem csak olcsó, de teljesen környezetkímélő is.

Hirdetés

A jelentős áttörések gyakran nem a teljesen új dolgok feltalálásával, hanem a hétköznapi holmik újfajta hasznosítási módjainak felfedezésével történnek. A Colorado-Boulder Egyetem kutatói most rájöttek, hogy a sörgyártás melléktermékeként keletkező szennyvízben kiválóan szaporodik a Neurospora crassa névre hallgató gombafajta, ez az Li-Ion akkukban lévő elektródák anódjainak gyártására használható.


Hirdetés


A kutatók állítása szerint egy hordó sör elkészítésekor olyan hét hordónyi szennyvíz keletkezik, ezt a gyárak megfelelő tisztítás nélkül nem engedhetik le a csatornába, természetesen pénzbe kerül az anyag kezelése. A már szabadalmaztatás alatt álló új eljárás két legyet üt egy csapásra: egyrészt előállítja a fentebb említett gombát, másrészt pedig megtisztítja a szennyvizet, mindezt ráadásul rendkívül olcsón teszi. A technológia remekül skálázhatónak tűnik, a kutatók már létre is hoztak egy céget a benne lévő üzleti potenciál kiaknázása érdekében.


(Forrás: Engadget, UtilityDIVE | Nyitókép: Mark Wainwright)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.