Hirdetés

Akusztikai tanácsok - Hova tegyük a hangfalat?

|

Hiába van otthon kiváló hangrendszerünk, ha rosszul állítjuk be, nem lesz képes tudása legjavát nyújtani. Néhány trükkel azonban a maximumot hozhatjuk ki meglévő eszközeinkből.

Hirdetés

Szabadidőnk egy részét otthonunkban zenehallgatással vagy filmnézéssel töltjük, amihez leggyakrabban kétcsatornás sztereó vagy többcsatornás házimozi-rendszereket használunk. Ezek árban és műszaki minőségben is rendkívül nagy változatosságot mutatnak, igényeink és lehetőségeink figyelembevételével választunk közülük. Egyvalami mindig állandó: a helyiség, ahol a kiszemelt rendszer üzemelni fog. A tapasztalatok szerint azonban a vásárlók sokszor rosszul helyezik el hangsugárzóikat az adott térben, így azok a későbbiekben úgy látják el feladatukat, hogy a felhasználó nem is sejti, mire lennének képesek valójában. Ilyenkor gyakran csalódnak, és az elégtelen hangzás okát rögtön a készülékben keresik, pedig nem biztos, hogy ott kell kutakodni. Az esetek egy részében ugyanis nem a rendszer a ludas, hanem részben a helyiségben, részben pedig magunkban kell keresnünk a hibát. A következőkben néhány tippet, trükköt szeretnénk megosztani az audiotechnika és akusztika világából merítve, amelyek alkalmazásával jobban kihasználhatjuk meglévő rendszereink tudását, és így saját életterünk, otthonunk minőségét is javíthatjuk.

Hirdetés

Gondoljuk át a szoba berendezését

Korunk letisztult dizájnú belső terei vizuálisan tetszetősek ugyan, akusztikailag azonban igen rossz tulajdonságokkal rendelkeznek; ha ilyen helyiségben szeretnénk jó minőségben zenét hallgatni vagy filmet nézni, nehéz helyzetben vagyunk. Akik viszont egy kisebb könyvtárral rendelkeznek, és ezek a könyvek nyitott könyvespolcokon, szépen sorakoznak a falak mentén, az első sorból rajtolhatnak az ideális akusztika elérésének „versenyén”. A helyzet természetesen nem ennyire egyszerű, hiszen egy megmérettetést a pole pozícióból is el lehet veszteni, az akusztika viszont nem verseny, hanem a fizika egy összetett területe – ebből szeretnénk egy kis tudásszeletet átadni oly módon, hogy annak azonnal gyakorlati hasznát lássa az olvasó, aki hangrendszerének professzionális megszólalását tervezte megvalósítani.

Általánosan, bármilyen rendszerre vonatkoztatva a következőkre ügyeljünk:

A tér formája: Óvakodjunk a teljesen kocka alakú helyiségektől, ezekben a legrosszabb az akusztikai helyzet. Ha mégis ilyen szobánk van, akkor rakjuk meg bőven berendezési tárgyakkal, hangelnyelő anyagokkal és diffúz felületekkel.

Felületek: Negatív akusztikai hatása van a nagyméretű, kemény, sík felületeknek, például a csupasz falaknak, a hidegburkolatú padlónak, a mennyezetnek. Minél nagyobb egybefüggő sík felület található egy helyiségben, annál problémásabb az akusztika a visszaverődő hangok miatt.

Hangelnyelők: A nagyméretű sík és kemény felületeket meg kell törni hangelnyelő és/vagy ún. akusztikailag diffúz (az angol diffuse = szétárad szóból) felületekkel. Utóbbi a rá eső hangot többé-kevésbé véletlenszerűen szétszórja a térben. Hangelnyelő anyagok általában természetes szálas anyagokból készülnek: szőnyegek, faliszőnyegek (subák), vastag, nehéz függönyök, kárpitozott bútorok szivacsos ülőfelülettel. Diffúz (és részben elnyelő) felület lehet egy könyvekkel megrakott polc, a kisebb-nagyobb méretű berendezési tárgyak, székek, asztalok, dísztárgyak, vázák, virágok, szobrok stb.

Mély hangok: A mély hangok mennyiségét és minőségét a hangfalakon túl alapvetően a szoba méretei, valamint a hangsugárzók és a hallgatók elhelyezkedése együttesen befolyásolják. Ha egy hangsugárzót közel tolunk a falhoz, akkor több mély hangot hallunk, mint ha messze helyeznénk a faltól. Akkor kapjuk a legerősebb mélyeket, ha a szoba sarkaiba állítjuk hangsugárzóinkat,. Ez sok esetben már túlzás is lehet, csak kivételes esetekben alkalmazzuk. Ha elkezdünk sétálni a szobában, észrevehetjük, hogy változik a mély hangok mennyisége. Keressünk meg azt a pozíciót, ahol nincsenek túlsúlyban a mélyek. A közvetlenül a fal előtt elhelyezkedő ülőhely sem megfelelő, mert itt sok lesz a mély, és a hangzás balansza is megváltozik – általában rossz irányban. Ha ennek ellenére ragaszkodunk ehhez a koordinátához, legalább tegyünk valamilyen hangelnyelő anyagot a falra – szőnyeget, leginkább, esetleg rakjunk meg könyvekkel egy polcot.

Közép és magas hangok: A közép és magas hangok minőségére sokkal kevésbé van hatással a tér, mint a mély hangokéra. Ahogy korábban írtuk, törekedni kell a nagyméretű, sík felületek megtörésére, hogy ne jöhessenek létre káros visszhangok.

Hangsugárzók elhelyezése: A hallgatókhoz képest szimmetrikusan helyezzük el eszközeinket, illetve ne tegyünk a hangsugárzó és a -befogadó közé lehetőleg semmit. Minden tárgy – anyagának, méretének, felületének függvényében – gátolja a hanghullámok szabad áramlását.

Kétcsatornás rendszerek

A sztereó zenehallgatás ma már kevésbé gyakori; nem ülünk le operát vagy könnyűzenét hallgatni csak úgy, kizárólag a zenére figyelve. Ha mégis ezt tesszük, legyünk tisztában azzal, hogy az ideális zenehallgatási pozíció egy szűk helyre koncentrálódik, legalábbis ami a sztereó térélményt illeti; a teljes élményt csak egy ember tudja maradéktalanul átélni. Ahhoz, hogy a tökéletes sztereó hangzás megmutassa magát, a következőket érdemes szem előtt tartani. A két hangsugárzó és a zenehallgató személy egy egyenlő oldalú háromszöget zárjon be. Az igazán jó térhatás elérése érdekében törekedjünk a szimmetrikus elrendezésre, tehát a jobb és bal oldali sugárzók környezete azonos kialakítású legyen. Érdemes az oldalsó falaktól távolabb elhelyezni őket, a köztük lévő távolságot pedig igazítsuk a szoba méretéhez, miközben tartsuk be az egyenlő oldalú háromszög szabályt.

A hangsugárzók magasságának beállítására egyetlen szabály vonatkozik: a magashang-szórók legyenek kb. a fülünkkel egy pozícióban, amikor ülve zenét hallgatunk. Mögöttünk legyen elegendő hely, de ha lehet, ne a szoba közepén üljünk. Nem érdemes a szobát telezsúfolni a korábban említett hangelnyelő anyagokkal, kisebb sík felületek maradhatnak szabadon, a nagyobbakat pedig vegyesen hangelnyelő és diffúz elemekkel, tárgyakkal „kezeljük”. Egészen jó eredményt érhetünk el körben, a falak mentén elhelyezett könyvespolcokkal, mert azoknak hangelnyelő és diffúz hatásuk is van. Akik viszont ódzkodnak a berendezési tárgyaktól, könyvespolcoktól, vagyis a minimál dizájn hívei, azoknak nincs túl sok választásuk: speciálisan, saját enteriőrbe készített akusztikai elemeket kell alkalmazniuk úgy, hogy azok az akusztika javítása mellett ne borítsák fel a letisztult jelleget.

Házimozi sajátosságok

Egy házimozi-rendszer maradéktalan élvezetéhez nem véletlenül ajánlanak dedikált helyiséget. Ennek akusztikáját úgy alakítják ki (jobb esetben), hogy az teljes mértékben megfeleljen a kívánalmaknak. Ugyanakkor egy átlagos nappaliban sem lehetetlen a jó moziélmény megteremtése – a hangsugárzók optimális elhelyezése ebben az esetben is fontos. A hangfalakat a hallgatási pozícióktól egyenlő távolságokra kell állítani. Ha több, egymás mellett ülő ember élvezné a mozizást, akkor az összes hangsugárzót lehetőleg egy szintben, az emberek fülmagasságában kell elhelyezni. Ha viszont több sorban helyezkednek el a nézők, akkor célszerű a teljesen középen ülőhöz igazítani a magasságokat – ilyen esetben a hátsó (oldalsó) hangsugárzók picit magasabbra is kerülhetnek. Érdemes szimmetrikus elhelyezésre törekedni, a hangsugárzók közelében lehetőleg azonos környezet uralkodjon. A sub hangsugárzó megfelelő helyét próbálgatással célszerű megállapítani. Nem ajánlott viszont a szoba sarkába „rejteni”, mert a túláradó mély hangok kellemetlenné tehetik a hangélményt. Könnyebb helyzetben vagyunk, amennyiben csak egyetlen pozícióhoz kell beállítani a megfelelő mélyeket a sub tologatásával, mint ha négy-hat (vagy még több) résztvevő számára szeretnénk közel hasonló mély hangokat produkálni úgy, hogy a filmes hangeffektek minden ülőpozícióban közel azonosak. Ha fontos az, hogy több embernek is hasonlóan jó élményt nyújtsunk, akkor kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe, és több (kettő, maximum négy) sub hangsugárzót kell vásárolnunk, azokat megfelelően elhelyeznünk, beállítanunk. Ehhez azonban kérjük szakember segítségét.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.