Hirdetés

AndreaMosaic 3.22



|

Sok, gondosan kiválogatott fotót rak össze fotómozaikká ez az ingyenes program, ami még a válogatásban is segít.

Hirdetés

Fotómozaikot tulajdonképpen bármely grafikai programmal készíthetünk. Nem kell mást tennünk, mint egy fotót felnagyítani, húzni rá egy rácsot, majd szépen egyesével megnézni, hogy az egyes celláknak mi a jellemző színe, fotóink közül kiválasztani egyet, amelyiknek az összképe jellemzően ugyanolyan árnyalatú, azután lekicsinyíteni a cella méretére, és pontosan föléje illeszteni. Szerencsére van ennél egyszerűbb megoldás is – például az ingyenes AndreaMosaic használata.

 

am_csonakok_.jpg

Első és egyik legfontosabb feladatunk, hogy előkészítsük azokat a fotóinkat, amelyeket szeretnénk mozaikdarabkákként hasznosítani. Ezeket érdemes orientációjuknak megfelelően elkülöníteni – vagyis külön mappákba másolni az álló és a fekvő képeket –, majd lekicsinyíteni akkorára (például a FastStone Image Viewerrel), hogy a hosszabbik élük legfeljebb 400-500 pixel legyen. Ezzel nemcsak helyet, hanem a későbbiek során nagyon sok időt is megspórolhatunk, ráadásul fotómozaikjaink minőségén is javít valamennyit.

 

Az elején még az is kérdéses lehet, hogy melyik programot indítsuk el a csomagban található öt közül. Ha az átalakítandó képünk fekvő, érdemes a „sima” AndreaMosaic.exe-t használnunk, míg ha álló, akkor a AndreaMosaicPortrait.exe-t. (Az AndreaMosaicSquare négyzet alakú, az AndreaMosaicNTSC 4:3-as, míg a AndreaMosaicCinescope 16:9 oldalarányú mozaikdarabkákkal dolgozik.)

 

am_movie.jpg

Mozaikdarabokat filmekből is előállíthatunk


Új mozaikkészletet létrehozni (Create Collection) vagy már korábban készítettet betölteni (Load Collection) a Find Tiles gomb megnyomására megnyíló ablakban tudunk. Egy új kollekció létrehozása a képek számától függően néhány percig is eltarthat. Lehetőségeinkhez képest próbáljunk meg minél több darabból álló gyűjteményeket összeállítani – hiszen nagyobb választék esetén a programnak könnyebb lesz a megfelelő árnyalatú kis képet kiválasztani, és annál kevesebb ismétlődésre számíthatunk.

 

Következő lépésként leendő fotómozaikunk paramétereit kell megadnunk a második keretben található mezők kitöltésével, módosításával. Meg kell határoznunk készülő képünk hozzávetőleges szélességét. Azért csak hozzávetőlegeset, mert a pontos méret pár pixelnyit csúszhat a mozaikdarabkák pontos mérete és/vagy száma miatt. Ezt követően azt is meg kell adnunk, hogy egy sorban mennyi kis fotó is legyen. E két szám hányadosa természetesen kiadja a mozaikdarabok szélességét, de ha ezt az értéket is megadjuk – amivel természetesen felülbíráljuk az elején megadott méretet. Amennyiben úgy gondoljuk, egy pár pixeles fekete kerettel is elláthatjuk a mozaikdarabkákat. E négy mező alatt láthatjuk a program számításait arról, hogy mekkora is lesz ténylegesen fotómozaikunk, milyen széles lesz egy kis kép, hány megapixeles lesz a végeredmény, illetve hány kis képdarabból fog állni.

 

am_vangogh_.jpg

Van Gogh csillagos égboltja 210 ezer mozaikdarabból és másfél milliárd képpontból áll össze


Meg kell adnunk továbbá, hogy két ismétlődő képdarabka között legalább hány másiknak kell lennie, egy kis kép hányszor ismétlődhet meg a mozaikban, milyen mértékben nyúlhat hozzá a program a kis képekhez, milyen algoritmust használjon a mozaik összeállításához (ezek rövid leírása megtalálható az alkalmazás súgójában), és hogy a kis képek egy film képkockái-e. Ugyanis az első lépésnél említett ablakban arra is lehetőségünk van, hogy egy AVI- vagy egy MPEG-videó képkockáiból hozzunk létre mozaikdarabkákat. Érdemes az alapértelmezett 90-es JPEG-minőséget 95–100-ra növelni, hogy a végeredményt minél jobb minőségben tudjuk majd kinyomtatni.

 

Miután az átalakításra szánt képeket az Add Image vagy Add Directory gombokkal hozzáadtuk a listához, vagy még egyszerűbben ráhúztuk a program ablakára, nyomjuk meg a Create the Mosaic’s gombot, majd dőljünk hátra, és várjuk meg, amíg a program pár perc alatt elkészíti látványos fotómozaikjainkat.

 

Adatok

  • Fotómozaikok készítése
  • Kötegelt feldolgozás
  • Mozaikkollekciók” előkészítése
  • JPEG-képek „minőség-ellenőrzése”
  • Vista alatti működés
  • Ingyenes
  • Fejlesztő: Andrea Denzler

 

Értékelés

Előny: viszonylag gyors, részletes paraméterezhetőség, filmkockák kinyerése

Hátrány: sok AVI-t és MPEG-et nem tud megnyitni

Teljesítmény: 92

Szolgáltatás: 86

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.