Hirdetés

Androidos gyerekfelügyelet póráz nélkül



|

Mit tehetünk, ha mindenképpen szeretnénk telefont gyermekünknek, hogy utolérhető legyen, de azért ne csak azt nyomkodja egész nap? Barátságos korlátozás.

Hirdetés

Imádják a fiatalok a mobilokat, legyen az tablet vagy okostelefon, és legyen az 3 éves vagy 15 éves gyerek. Ez még nem is feltétlenül gond, azonban az már sokkal inkább, hogy ha nem szólnak rájuk, képesek egész nap nyomkodni az okoseszközöket, mindent letölteni a netről, vásárolni, elfogadni lehetetlen feltételeket csak azért, hogy néhány extra kreditet kapjanak a játékokban és még folytathatnánk.


Hirdetés


A probléma akkor is égető, ha csak saját eszközünket adjuk kölcsön - mikor visszakerül hozzánk, jöhet egy azonnali újraindítás, majd az alkalmazáskezelőben a hirtelen megszaporodott appok számának ismét normálisra csökkentése. Ha saját eszközük van, ott egy fokkal már jobb a helyzet annyiban, hogy előbb-utóbb rájönnek, nem tölthetnek le mindenféle hulladék szoftvert büntetlenül. Elfogy a tárhely, lelassul a telefon, elszaporodnak a zavaró figyelmeztetések és még sorolhatnánk. Mit lehet tenni, ha szeretnénk megóvni gyerekünket a hulladék appoktól, a felesleges, véletlenszerű pénzköltéstől, kétes tartalomtól, órákon át tartó telefonhívásoktól és 500 sms küldésétől.


Beépített korlát

Ha az Androidba integrált gyermekvédelmet szeretnénk használni, a saját, tulajdonosi fiókunk mellé kell felvenni egy korlátozott gyermekfiókot. Ez már önmagában véd jó pár dologtól, de azért teljes értékűnek nem mondanánk. Ha otthon használja a készüléket gyermekünk, és mobilnet nincsen a mobilon, a Wi-Fi-elérést is korlátozhatjuk. Ehhez a router beállításainál kell a készülékfüggő korlátozást beállítani. Már az egyszerűbb, olcsó routerek is képesek erre, sőt, szülői felügyeletre is, ahol szűrhetjük, hogy az adott eszközön (MAC-cím alapján azonosítja a készüléket, más készülékekre nem fog vonatkozni a korlátozás) elérhető weboldalak, szolgáltatások listáját. Ugyanitt a Wi-Fi elérés idősávját is megadhatjuk a legtöbb esetben, így csakis az adott időszakokban tud majd a netre kapcsolódni a gyermek saját készülékével.



Az Androidba épített helymeghatározást mindenképpen engedélyezzük, így a jelszó birtokában akár gép előtt ülve, böngészőből is követhetjük gyermekünk mozgását a nagyvilágban.


Speciális appok

A tökéletes, testre, pontosabban gyermekre és szituációra szabott védelemért, vagyis korlátozásért érdemes inkább egy megfelelő applikációt használni. Itt számtalan lehetőséget találunk a Play Store-ban, de sok közülük nem túlzottan jó: vagy könnyen megkerülhető, vagy egyszerűen hiányos és csak ellehetetleníti a kényelmes mobilhasználatot.



A fizetős appok közül a vírusvédelmet készítő cégek kínálatában találhatunk igazán jó megoldásokat. Például a Norton Family Premiert, amely ugyan drága, cserébe viszont 10 eszközre telepíthető és nagyon sokat tud. A webes szűrés mellett időlimitet állíthatunk be napra lebontva, követhetjük gyermekünk mozgását, blokkolhatunk appokat, vásárlást, hívást, kiváló riportokat kapunk a tevékenységekről és a beállítás is egyszerű. Hasonlóan jó az ESET megoldása is, amelynek különösen az app-felügyelete erős, továbbá nagyon jó hír, hogy olcsóbb, mint vetélytársai és korlátlan számú eszközre telepíthetjük.



A PhoneSheriff is említésre méltó, mégpedig azért, mert ugyan a webes szűrője nem a legjobb, azonban támogatja a geokerítéseket, beállítható a napi híváspercek és sms-ek száma, illetve az apponkénti időlimit is hasznos lehet.


Ha ingyenes megoldást keresünk, a Kids Place-nek adjunk esélyt. A letöltött applikáció a mobil kezelőfelületét lecserélve csak azokat az appokat mutatja, amelyeket engedélyeztünk és minden kilépéstől, megkerüléstől PIN-kóddal véd. Emellett letilthatjuk az új appok letöltését, a meglévők törlését, az alkalmazásokon belüli vásárlásokat, időkorlátot állíthatunk be, több profilt is létrehozhatunk más-más kezelőfelülettel és app-készlettel, aktiválhatunk vele repülőgépes üzemmódot, szűrhetjük a netes tartalmat, sőt, ha a gyermek telefonjára/tabletjére telepíthetjük, automatikus indítást is kérhetünk, hogy a készülék kényszerített újraindításával se lehessen megkerülni a Kids Place-t.



Mindezek mellett azért a legjobb és leghatékonyabb a bizalom, illetve az a védelem, ha beszélünk gyermekünkkel, megtanítjuk arra, mit szabad és mi a veszélyes, mennyi az egészséges mobilhasználat, mikor illik és mikor nem illik nyomkodni a mobilt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.