Hirdetés

DAZ Studio Pro 4



|

A 3D-s animációs szoftverben megjelent Genesis segítségével a laikusok is hamar látványos eredményt érhetnek el. Persze egy komolyabb mozgóképért továbbra is meg kell dolgozni.

Hirdetés

A PC World magazin áprilisi mellékletén két értékes teljes verziós szoftvert rejtettünk el az elmúlt öt év digitalizált kiadványai mellett (a PDF-ek csak a print számnál érhetőek el). Az az Ashampoo Gadge It-et már korábban bemutattuk, most a DAZ Studiót vesszük górcső alá, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálnia!

 



Február elején ugyanis nagyot csettintettünk, amikor a DAZ bejelentette, hogy egy rövid ideig ingyen odaadja legértékesebb szoftvereit. Akkor nem mertük az érintett szoftvereket felrakni lemezmellékletünkre, ám megkeresésünkre a fejlesztő vállalta, hogy május 15-ig elérhetővé teszi promócióját. Így nem volt már többé kérdéses, hogy a DAZ Studio Pro 4 helyet követel korongunkon. A 430 dollár értékű szoftverrel ugyanis 3D animációs videókat alkothatunk a rivális megoldásokhoz képest jóval egyszerűbben. Az ingyenesség egyébként a 3D objektumok készítését lehetővé tévő Hexagon 2.5-re, illetve az atmoszférakészítő Bryce Pro 7-re is érvényes.

Egy új gazdasági modell

Ennek ellenére ne gondoljuk azt, hogy DAZ karitatív szervezet lett, és a vezetőségének sem ment el az esze. De hogy ezt megértsük, meg kell ismerünk a 4-es verzió egyik fő újdonságát: a Genesist. A 3D karakter platformmal a tervezők egy bázismodell alapján egyedi karakterek széles skáláját használhatják. A megoldással egy fő karaktert tölthetünk be, amelyet számos paraméter alapján teljesen egyedivé tehetünk. A Genesis jelenlétével az alakra rakott minden ruhadarab, kiegészítő vagy bármilyen más eszköz automatikusan igazodik a beállított formához, így a szoftverrel pillanatok alatt konfigurálni lehet egy egyedi karaktert - durván mint a Sims játékban -, míg korábban a grafikusoknak ehhez hosszú munkaórák voltak szükségesek.

 



Az egyszerű kezelhetőség együtt járt a potenciális felhasználói bázis kiszélesítésével, mivel a programmal immár bárki összeállíthat egy látványos rövid videót komolyabb 3D-s előképzettség nélkül. A program sajnos csak egy alap Genesis figurát, valamint néhány ruhát, kiegészítőt és előre elkészített pózt tartalmaz. Azaz aki komolyabban elkezd vele dolgozni, annak idővel kevés lesz az elérhető variációk száma, és így vagy el kell azt készítenie a Hexagonnal, vagy vásárolnia kell a DAZ meglehetősen gazdag piacterén, ahol hamar el lehet költeni 400-500 dollárt, annyi pénzt, amennyibe a szoftver egyébként kerül.

Nem gyerekjáték

A háromdimenziós figurák elkészítése, felruházása és beállítása ettől függetlenül az Actors, Wardrobe & Props menüpont alatt elsőre egy érdekes tapasztalat lehet, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia, ám a munka neheze csak ezután jön: el kell helyezni a kamerákat, a fényeket és animálni kell a karaktereket. Az utóbbi nem egyszerű feladat, amihez sajnos már tehetség és tapasztalat kell. A gyors kísérletezők munkáját segítheti, hogy a Pose & Animate fülnél az idővonalon a bal alsó csúszkát kiválasztva pár előre definiált mozdulatot (harc, tánc, érzelmek és így tovább) beállíthatunk, így ellesve, hogy miként is kellene mindezt csinálni. A Lights & Cameras alatt a fényeket és a kamerákat kezelhetjük (tapasztalatunk szerint itt a beépített állások nem igazán használhatók), míg kész művünket a Render fül alatt készíthetjük el.

 



A program alapvető kezelése egy hétvége alatt elsajátítható, ám a karakterek élethű mozgatása már egy más tészta. A promócióban jó, hogy mindenki megtudhatja általa, mennyire van tehetsége a 3D-s animációhoz, grafikához, ami ellenkező esetben nem derülne ki. Aki ezek után kedvet kap a DAZ Studio használatához, az szerezze be a többi komponenst is, és látogassa a DAZ piacterét, hátha el tud csípni egy jó vételt. Illetve természetesen a gépfejlesztésre is érdemes félretenni egy jelentős summát, mivel a szoftver zabálja a gépi erőforrásokat, még akkor is ha minimum követelményei nem túl magasak (1,6 GHz-es CPU, 1 GB belső memória, OpenGL 1.6 kompatibilis videokártya), a renderelés során ugyanis még egy erősebb PC is alaposan megszenved.

Adatok:

- Genesis-alapú 3D figura generálása
- Saját online piactér rengeteg plusz tartalommal
- ruhák, kiegészítők automatikus méretezése
- jelenetek, pózok, fények egyklikkes aktiválása
- többrétegű képszerkesztés (pl. tetoválások elhelyezése)
- ZBrush (GoZ) és Photoshop (3D Bridge) csatlakozás
- FBX Exporter és Texture Atlas
- 3Delight progresszív renderelés
- OpenGL hardveres gyorsítás
- Fejlesztő: DAZ Productions Inc.
- Ár: korlátozott ideig ingyenes
- Web: daz3d.com

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.