Hirdetés

Az a varázslatos Rubik-kocka

|

Ha csak nem aludtad át a nyolcvanas éveket, minden bizonnyal számodra is ismerős ez a hat oldalán hat különböző színt viselő, egyszerű, mégis különös geometriai forma.

Hirdetés


A Rubik kocka "sima" kirakásának a mai világrekordja 7 (hét) (!) másodperc, tartója Erik Akkersdijk. A simán kívül mik vannak még? Világrekord bekötött szemmel: nem egészen 31 másodperc, Haiyan Zhuang által; a lábbal kirakás rekordja 36,72 másodperc Anssi Vanhala által, illetve az egykezes kirakás pálmáját Piotr Alexandrowicz viszi a maga 11,19 másodpercével.

Nézzük a hagyományostól eltérő Rubikokat! A legtöbb képet egy bizonyos Tony Fisher nevű úrnak köszönhetjük, akinek külön Youtube-os csatornája is van rajongása tárgya számára. Érdemes megnézni, egészen elképesztő dolgokat művel ez az ember. Kezdjük mindjárt egy különös darabbal, ahol egy gömb van a kockában, de a videómegosztó oldalon egészen hihetetlen, már-már nem-euklidészi testeket, formákat is felvonultat ez a brilliáns fiatalember. Vigyázzatok, mielőtt átkattintok - én órákig odaragadtam...


A világ legkisebb, illetve legnagyobb Rubik kockái

A legkisebb, még játszható kocka háromszor hármas, így csak normál, kilenc négyzetből álló oldalak alkotják, de azok mindösszesen 12 milliméter oldalhosszal - ember legyen a talpán, aki azt forgatja.A legnagyobb játszkató kockát Daniel Urlings alkotta meg: ez önmagában akkora, mint 64 hagyományos méretű kocka. Daniel amúgy is egyfajta legenda a rubikgyártók köreiben, készített kockát már kartonból és gyufaszálakból is. Lehet más is nagy, de ezzel játszani is lehet!


Ha már legek, nézzük a világ legdrágább rubikját. A Masterpiece Cube, azaz Mesterdarab Kocka a Gyémántcsiszolók Nemzetközi Szövetsége által készült 1995-ben. Az alapja arany, a színeket pedig tökéletesen csiszolt ékkövek adják: ametiszt, rubin, smaragd, gyémánt, például. Hívhatnánk a világ legdrágább játékának is maga másfél millió dollárt képviselő értékével - ha csak azt akarod kipróbálni, ki tudod-e rakni, ne ezt a darabot vedd meg elsőként. Van belőle ezüst verzió is, természetesen limitált példányszámban készültek ezek a csodák.


Hogy a látássérültek, vagy vakon születettek se maradjanak Rubik nélkül, létezik Braille-írásos kocka is, illetve ha fényre vágysz a sötétben, Rubik-lámpa Eric Pautztól:És persze ami a legfőbb értéket képviseli Rubik professzor találmányában: az, ahogyan más tervezőket, mérnököket, művészeket inspirál újabb és újabb tárgyak létrehozására. Még séfeket is megihletett a kocka: nézzétek meg ezt a szendvicset (Enterprise szalámival!) és a többi finomságot!


"Crossover", azaz különféle világok keveredése - nem maradhatnak ki a játékok sem a játékból! Super Mario kocka, hogy mást ne mondjak. De játszhatunk a szavakkal is.


Namármost, a kockák nem csak a kikapcsolódás tárgyai lehetnek úgymond, hanem közvetítőszerepet is betölthetnek. Játék a játékban: képkirakós rubikokkal! Vissza a - majdnem - nyolcbites nosztalgiába!


Jean Charles de Castlebac divattervező kistáskát készített a Rubik előtti tisztelete gyanánt, Hee Yong Shin minimalista mp3-lejátszót tervezett a hatására.Visszakanyarodván a nagyobb méretekhez és a képekhez, van egy társaság, a Cube Works Studio, amelynek rendkívüli ügyességű, kreatív tagjai monumentális festményeket raknak ki a kockák segítségével. Alkotásaik közt helyet kapott többek közt Van Gogh, Da Vinci, Warhol, David Bowie vagy épp Michelangelo egy-egy híresebb műve is. Az Ádám teremtésével konkrétan bekerültek a Guiness rekordok könyvébe, mint a legnagyobb Rubik-kockákból kirakott műremek. Tiszta szívemből mondom, hogy megérdemelték - gondoljatok bele, mi munka kirakni egy ilyen képet, a lehető legtökéletesebbre megalkotni, mindösszesen hat szín felhasználásával? Ráadásul úgy, hogy menet közben még a "hordozófelületet", azaz magukat a kockákat is a megfelelő színűre, jó elrendezésűre kellett tekergetni.Üvegkocka: ha nagyon kiborít, össze is törhetetd, csak vigyázz a kezedre. És golyókocka is van.


Rubik Tükördarabok - nem valódi tükör, de érdekes a felosztása, nem szabályos kockákból áll össze.

Az informatikusok, vagy inkább grafikusok kockája: a Pantone Cube. És ha nem bírod a feszültséget, neked találták ki a csupa fehér oldalakból álló relax-kockát.


Geekeknek billentyűzetből is készülhet, és persze a hagyományostól eltérő színeket és alakzatokat, illetve méreteket is bátran lehet alkalmazni.Te emlékszel még a saját rubikodra? És a kocka unokatestvéreire, a Rubik-lapra, vagy a Bábeltoronyra? Meg a golyótekergető perecre? Hmmm... nosztalgiahullám!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.