Hirdetés

Békíteni próbálja a játékfejlesztőket a G2A

|

A piactéren jelenleg minden további nélkül árulhatnak lopott termékkulcsokat az eladók.

Hirdetés

Bő egy héttel ezelőtt nagy visszhangot kiváltott botrány tört ki a gamer világban, ugyanis a TinyBuild játékfejlesztő- és kiadó 450 ezer dollárra rúgó károkozással vádolta meg a G2A piacteret. A G2A egy digitális játékok értékesítésére szakosodott üzlet, amelyen keresztül a felhasználók eladhatják a tulajdonukban álló Steam, Origin, Uplay, vagy éppen GOG termékkulcsokat.


Hirdetés


A TinyBuild vádja alapján az ellenőrizetlen forrásokból származó termékkulcsai miatt a múltban már többször is magyarázkodásra szorult G2A közvetett módon megkárosítja a játékfejlesztőket és a kiadókat. A piactér eladóinak egy jelentős tábora gyakorlatilag bűnöző: lopott bankkártya-adatokat vesznek a feketepiacon, majd ezek segítségével játékkulcsokat vásárolnak a fejlesztők és kiadók hivatalos viszonteladóitól (például a Humble Store-ban), végül pedig a kapott kulcsokat jelentősen áron alul eladják a G2A felületén.Természetesen a visszaélés kiderülése esetén a pénzintézetek azonnal letiltják a bankkártyákat, így a viszonteladóhoz és a fejlesztőkhöz valójában nem jut el a pénz, viszont a bűnözők a sikeresnek tűnő fizetés után azonnal megkapják a termékkulcsokat. Mint kiderült, az ilyen csalások esetén nem igazán tudnak mit tenni a kisebb fejlesztők, ugyanis semmiféle iparági együttműködés nem történt a probléma hatékony kezelése érdekében, jelenleg irreális mennyiségű munkát igényel a lopott licenckulcsok listájának összeállítása, továbbá a kulcsok letiltása.


A TinyBuild narratívája ellenére nem érdemes a jelenlegi áldatlan állapotért a G2A-ra hárítani minden felelősséget, azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy a vállalat munkatársai nem kezelték a súlyosságához mérten a helyzetet. A sajtó és a játékosok egyöntetűen negatív visszajelzéseire válaszul a G2A most bejelentette, hogy többféle módon is hajlandó segíteni a fejlesztőket: egyrészt a lopott kulcsok azonosítása érdekében elérhetik majd a portálon eladásra kínált termékkulcsok adatbázisát, másrészt a játékaik eladása után maximum 10 százalék részesedést kaphatnak a nettó eladási árból, harmadrészt pedig a felhasználók külön is adakozhatnak majd a fejlesztőknek.


A G2A újításai elméletileg július végén válhatnak elérhetővé a fejlesztők és kiadók számára.


(Forrás: EuroGamer, KitGuru)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár