Hirdetés

Bill Gates: a robotok is fizessenek adót



|

Gates szerint minden robot után adót kellene fizetni, amelyik valamelyik ember állását veszi el.

Hirdetés

A következő évtizedek legnagyobb társadalmi és gazdasági problémájának tartják, hogy az automatizáció és a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját, és alapjövedelmi kutatások ide vagy oda, még jobban szétszakítják a világot, a szegényeket és a gazdagokat. 

Hirdetés

Sok a kérdés, Bill Gatesnek pedig van véleménye a témában. Legutóbb egy interjúban azt mondta, hogy minden robot után, ami egy ember munkáját veszi el, adót kellene fizetni. 

Gates szerint ha egy gyári munkást nézünk, akkor az illető fizetéséből mindenféle adót és hozzájárulást levonnak. Ha a helyét egy robot veszi át, akkor a robotot (vagyis a tulajdonos céget) hasonló szinten kellene adóztatni. 

Az így beszedett adót többek között az idősek gondozására és a gyerekek oktatására lehetne fordítani Bill Gates szerint. A Quartz kitért rá, hogy az EU korábban már felvetette ezt az adóötletet, amit végül visszautasítottak. 

A McKinsey egyik korábbi jelentése alapján az emberi állások 50 százalékát fenyegetik a robotok, ami csak Amerikában 2,7 billió dolláros adókiesést okozhat. 

Természetesen rengeteg a részletkérdés - Gates szerint elképzelhető lenne, hogy a megtakarításokból adódó nyereség egy része jelentse az effajta hozzájárulást, de közvetlen robotadóból is származhatna az összeg bizonyos százaléka. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.