Hirdetés

Corel Painter 12

|

Megújult, a korábbinál sokkal rugalmasabb felület, navigációs panel, javított könyvtárkezelés, új festőmódok és persze több mint félszáz új rajzeszköz - ezek a legfontosabb újdonságai az immáron 21. évét taposó Painter legújabb verziójának.

Hirdetés

Több mint két év után megújult a (főként profi) grafikusok és illusztrátorok, de leginkább „digitális művészek” kedvelt programja, a Corel Painter. Az immáron 21. évét „taposó” szoftver új, a korábbinál lényegesen modernebb, főként rugalmasabb felületet kapott, ami lehetővé teszi a különböző eszközök, eszközsávok, szín- és egyéb paletták, könyvtárak stb. egyszerű átrendezhetőségét, az ablak széléhez rögzítését.

 

 Persze a klasszikus „painteres” vonások továbbra is megtalálhatók a programban, így ez – nagy valószínűséggel – a régi felhasználókat nem fogja zavarni, ugyanakkor a készítők véleménye vagy inkább reményei szerint a Painterrel frissen ismerkedőknek jelentős mértékben egyszerűsíti és gyorsítja a tanulási folyamatot. Éppen ezért a program indítását követően a – szokásos, ám szintén frissült – indítóképernyőn lehetőségünk van különböző munkafelületek közül választani. Ezek egy részét rutinos Painter-felhasználók készítették, kimondottan egyes munkatípusokhoz optimalizálva (például koncepcióvázlatok, portré), de találunk Photoshop-felhasználóknak ajánlottat, valamint a program újdonságait bemutatót is.

A Painter régi hiányossága volt, hogy ha kinagyítottuk egy részletet, akkor nem mindig volt egyértelmű, hogy a kép pontosan melyik részét is nézzük. Éppen ezért kimondottan örömteli az új Navigator panel megjelenése, ami igazából nem más, mint a korábbi Info panel kiegészítése egy átnézeti képpel és egy piros kerettel, ami jelzi, hogy hol is vagyunk pontosan. Ezen a panelen persze továbbra is megtaláljuk a legfontosabb információkat, ahogyan többek között arra is lehetőségünk van, hogy ezen változtassuk meg a kép nagyítását vagy elforgatását.

 

 

 A Painterben eddig is számtalan módon választhattunk festő-rajzoló színt, ám úgy tűnik, hogy van, akinek még ez sem elég. A legújabb lehetőség az úgynevezett ideiglenes színpaletta, a Painter jól ismert színválasztó palettájának háttér és RGB-csúszkák nélküli változata, ami a Ctrl+Alt+1 billentyűkombináció (vagy az erre programozott digitalizálótábla gomb) megnyomására mindig a kurzor alatt jelenik meg, így szó szerint helybe jön a színválasztás lehetősége.

 

 

 A grafikusok dolgát ezentúl két új „festőmód” könnyítheti meg a Painterben. A „tükörfestést” választva be- és kikapcsolhatunk egy függőleges és/vagy egy vízszintes „virtuális tükröt”, míg a „kaleidoszkóp” módban 3 és 12 közötti tükröt állíthatunk munkába, amelyeket bármikor mozgathatunk és/vagy elforgathatunk. Ezeket a tükröket „munkába állítva” egy-egy ecsetvonást sokszorozhatunk meg (2–24 között), így sokkal egyszerűbben és gyorsabban készíthetők el egyes képrészletek, minták.

Természetesen a Corel Painter újdonságainak listáiból sohasem maradhatnak ki az új ecsetek, rajzeszközök. A Painter RealBristle Painting System névre keresztelt gyűjteménye hat új Airbrush-sal, tíz Gel ecsettel, valamint a Real Watercolor és Real Wet Oil csoportokban – amelyek a Painter hagyományait követve tényleg igazán élethűen működnek – közel 40 új ecsettel bővült, így az ecsetpalettáról választható rajzeszközök száma meghaladja a hétszázat!

 

 

 Adatok

- Természetes rajzeszközök szimulálása
- Rajzok, festmények készítése
- Animációk készítése
- Fotók rajzzá, festménnyé alakítása
- Grafikai effektusok
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 111 500 Ft
- Web: corel.com

Értékelés

Előny: Mac- és Windows-verzió, rugalmas felület, még élethűbb ecsetek
Hátrány: néha nagyon lassú, kissé drága

Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4
Ár/Érték: 4

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.