Hirdetés

CyberLink Media Suite 8



|

Csomagban minden olcsóbb. A CyberLink médiaszoftver-készlete több erőssége mellett néhány őskövülettel is rendelkezik, ám ezek mellett kínál néhány izgalmas közösségi szolgáltatást is.

Hirdetés

A Media Suite részeként sok minden feltelepül merevlemezünkre. Egy csomagban megkapjuk a gyártó legjobb szoftvereit, amelyekről alább részletesebben megemlékezünk. Néhány kisebb kiegészítő alkalmazás is jár a készlethez, közülük legnagyobb a PowerDVD Copy, amellyel nem másolásvédett videolemezeket másolhatunk akár automatikus újratömörítéssel, hogy ráférjenek a cél médiára (nyelvek, feliratok lehagyhatók). Az InstantBurn 5 Standard rezidens UDF-író szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a DVD-re vagy Blu-ray lemezre a Windows Intézőből úgy írhassunk állományokat, mint egy merevlemez esetében. A LabelPrint 2.5 Standard segít a borítónyomtatásban, a WaveEditor pedig egy alapszintű hanghullámszerkesztő, ami a vágáson túl némi effektezésre is lehetőséget ad, kezeli a VST-bedolgozókat és közvetlenül letölt ingyenes hanganyagokat a FreeSound kínálatából. A PowerStarter 8 zárja a sort, mint igényes megjelenésű, de kissé lassan betöltődő alkalmazásmenü.

 

 

Adatlemez és backup alapfokon

 

Ma már több egészen jól működő ingyenes alkalmazás áll rendelkezésre, ha szimpla adatlemezeket szeretnénk készíteni, persze ettől még ez az ősfunkció sem maradhatott ki a CyberLink csomagból. Továbbra is a Power2Go alkalmazás áll rendelkezésünkre adatlemezek készítéséhez. A szoftver nem kínál túl sok beállítási lehetőséget; az ISO/Joliet és az UDF 1.5, 2.0 és 2.5 változatai között választhatunk és kérhetjük többlemezes kötetek írását is, a program automatikusan elosztja a kellő számú lemezre az összeállítást. Hasznos lehet a 128 bites titkosítás bekapcsolása, ilyenkor egy elkülönített, titkosított mappa és a böngészéshez való kisalkalmazás is a lemezre kerül. Sajnos a titkosított könyvtár mindig egy lemezen kell elférjen.

 

 

A Power2Go egyetlen jelentős extrája, hogy 128 bites titkosítással védett mappákat hozhatunk létre az adatlemezeken

 

 

Rendszeres mentésekhez nyújt segédkezet a PowerBackup, mai szemmel nézve sajnos már csak nagyon alapszinten. (Úgy tűnik, hogy sem a Power2Go, sem a PowerBackup nem esett át számottevő változáson.) Mentési célnak választhatunk egy merevlemezt, hálózati mappát vagy CD/DVD/Blu-ray írót, a mentés jelszóval védhető és lehet többlemezes is. Az alkalmazásbeállítások mentésénél tesztünk során csak az Internet Explorer 8 adatai jöttek fel, ami megoldható ingyenes szoftverrel is, magyarán a csomagban ez a két alkalmazás csak a hasonló kezelőfelület és a megjelenés előnyét kínálja más, sokszor ingyenes backup programokkal szemben.

 

 

Míves képességek

 

Külön cikket, de még inkább bemutató videót érdemelne a MediaShow, amelynek ötös kiadása szerepel a csomagban. Az igen finom görgetést, áttűnéseket és egyfajta macesen sima felhasználói élményt nyújtó kezelőfelülettel rendben tarthatjuk fotógyűjteményünket és videóinkat. Kapunk egygombos minőségjavítás funkciót képekre és videóra is, de a program részletes fotószerkesztésre nem alkalmas. Annál inkább képes diavetítéseket vagy videókat DVD- vagy Blu-ray albumba írni, illetve feltölteni a Flickr, YouTube vagy Facebook közösségi oldalakra. Segítségével NVIDIA CUDA-támogatással konvertálhatunk minden manapság fontosabb formátumba. Az előző változathoz képest újdonság, hogy a médiákon végzett változtatások visszavonhatók és saját feliratozású diavetítéseket is készíthetünk tetszőleges hátterekkel vagy átmenetekkel.

 

 

Felismeri ugyan az arcokat a MediaShow FaceTagging funkciója, de olykor alaposan mellélő

 

 

Az úri közönség szerkeszt és megoszt


Évek óta nem jött ki új változata a PowerProducer videoszerkesztőnek, amelynek 5-ös kiadása szerepel a szoftvercsomagban. A program filmes lemezek (CD, DVD, AVCD és Blu-ray) összeállítására hivatott, azonban csak kevés menüsablont mellékelnek hozzá és azok mai szemmel már nem túl látványosak. Nincs például tartalomalapú automatikus fejezetfelismerés, ráadásul semmi újdonságot nem találtunk benne, úgy sejtjük, hogy csak az alkalmazások számának növelése végett szerepel a szép múltú, ám kiöregedett PowerProducer az aktuális Media Suite csomagban. Helyette érdemesebb inkább a csomagban található másik videoszerkesztőt, a sokkal korszerűbb PowerDirector programot használni, amelyet februári számunkban mutattunk be részletesen. (Csomagunk verziójától függően – Centra, Pro vagy Ultra – ugyanazokat a PowerDirector-szolgáltatásokat kapjuk, mintha külön vettük volna meg a videoszerkesztő adott kiadását.)

Érdemes kiemelni az előző Suite-hoz képest megjelenő újdonságokat, közülük leginkább a hardveresen gyorsított (NVIDIA CUDA vagy ATI Stream) effektusokat és a Particle funkciót. Utóbbival nem egy-egy mozgó objektumot, hanem egy tárgyat sokszorozva a mozgó tárgyak tömegét is kezelhetjük, meghatározva a részecskék sűrűségét, irányát, megjelenésük és fizikájuk jellegét, előállítva például hóesést vagy pattogó labdák rengetegét. Továbbra is van kulcspontozás a nézőkép alatti sávon és vannak rátétobjektumok is, a beégetett és SRT feliratok készítésének lehetősége pedig továbbra is igen jó pont.

 

 

Kreatív felhasználóknak egyszerre médiabánya és -aréna a PowerDirectorba szervesen illeszkedő DirectorZone kreatív közösségi oldal

 

 

Már eddig is élvezhették a felhasználók a DirectorZone előnyeit a PowerDirectorban. A CyberLink ingyenes médiaportálja szervesen illeszkedik a programba, bárki bármit letölthet a sok ezer megosztott DVD- vagy Blu-ray menü, particle effektus, mozgó objektum, grafika, keret és címfelirat közül. Talán a rigolyás zeneipar kellemetlenkedéseitől tartva sajnos semmilyen hanganyag nem kapott itt helyet.

Meg is oszthatjuk azt, amit létrehoztunk, jobban sikerült menüinket, effektusainkat és háttereinket a világ elé tárhatjuk, ha pénzért nem is, de az alkotói dicsőségért. Érdemes itt körülnézni, mert a sok túlszínezett ízlésvilágú anyag mellett azért gyöngyszemek is akadnak.

Eddig is közvetlen bejárásunk volt a programból YouTube fiókunkba; közvetlenül publikálhattunk a videós oldalra. Most ez már HD-minőségben is igaz és kiterjed az egyre népszerűbb Facebookra is, ide is nagy felbontásban tölthetünk fel videókat.

 

 

Mozi: saját közösséggel könnyebb

 

A PowerDVD 9 szerepel a CyberLink Media Suite 8 Ultra csomagban, azaz csak úgy léphetnénk át a 3D-s házimozizás világába, ha kedvezményes áron továbbfejlesztünk a program következő, 10-es Ultra 3D változatára. Egyébiránt a PowerDVD 9 is elég nagy klasszikus a lejátszóprogramok között, Blu-ray, AVCHD és sok egyéb formátum mellett VC-1 lejátszásra is alkalmas nagy felbontásban is, hangoldalól a DTS, Dolby Digital Plus és TrueHD licencek is részét képezik a csomagnak. Támogatja a program a Blu-ray interaktív tartalmakat a BD-Live and Bonus View révén.

 

 

Az NVIDIA CUDA hardveres GPU-gyorsítással jobban megy a YouTube-konverzió a MediaShow-ban

 

 

DVD-lejátszáskor örvendhetünk a TruTheater-technológia előnyeinek is, ugyanúgy, mint a külön megvásárolható PowerDVD 9 Ultrában. Adott az NVIDIA PureVideo hardveres lejátszásgyorsítás támogatása és a félkép-kifésülés lehetősége is, a DVD-k képminőségével nagy felbontású monitoron sem lesz gondunk. A szoftver a gyűjteményünket is menedzseli, ráadásul a MoovieLive közösség révén nemcsak véleményt cserélhetünk másokkal (jobbára angolul vagy kínaiul), de a film általunk újravágott változatát is közzétehetjük, vagy feliratozást készíthetünk hozzá, amit más lemeztulajdonosok is használhatnak.

Összességében a PowerDVD 9 igen kiforrott alkalmazás, amely egyelőre nem szenvedi meg a full HD 3D-támogatás hiányát, annál is inkább, mert még igen kevés az eredeti 3D-tartalom.

 

 

Melyiket válasszam?

 

Alapfeladatokban (például adatlemez égetése) csak alapfelszerelést nyújt a program, de filmlejátszásban ma is klasszis, a DirectorZone révén pedig igen gazdag effektus- és menükínálattal dicsekedhet. Lelkes amatőrök akár világhírnévre is szert tehetnek – legalábbis a DirectorZone rajongóinak körében –, ha megosztják saját alkotásaikat – számukra különösen jobb választás a CyberLink Media Suite 8, mint a konkurencia szintén kiváló terméke.

 

 

Részletesen beállítható a DVD-filmek képének HD-minőségre javításának mikéntje a PowerDVD-ben

 

 

A CyberLink több csomagot különböztet meg a Media Suite terméken belül. Nem adják olcsón a Media Suite Ultra változatát, igaz, jelenleg ez az egyetlen komplett csomag, amelyben gyárilag adott a Blu-ray filmek lejátszásának lehetősége. (A nagy versenytárs, a Nero 10 jelenleg csak ígéri a külön megvásárolható Blu-ray lejátszó modult.) Ha nincs szükségünk a Blu-ray moziszolgáltatására és nem fáj a DTS-, Dolby Digital Plus- és TrueHD-hanglejátszás hiánya sem, akkor megtakaríthatunk 40 dollárt a Pro változattal. Kreatív oldalról még továbbra is ugyanakkora szabadsággal dolgozhatunk, megmarad a H.264 import/export lehetősége és készíthetünk AVCHD, sőt Blu-ray videolemezeket is.


Adatok

  • PowerDVD 9 BD mozilejátszó
  • PowerDirector 8 HE videoszerkesztő
  • PowerProducer 5 Ultra videolemez-összeállító
  • Power2Go 6 Deluxe klasszikus írószoftver
  • PowerBackup 2.6 Standard adatmentő megoldás
  • MediaShow 5 Deluxe médiarendező
  • PowerDVD Copy DVD-konvertáló
  • InstantBurn 5 Standard rezidens UDF-írószoftver
  • LabelPrint 2.5 Standard borítótervező
  • WaveEditor hangszerkesztő
  • PowerStarter 8 alkalmazásindító
  • ATI STREAM és NVIDIA CUDA hardveres gyorsítás támogatása
  • MoovieLive, DirectorZone, FaceBook, YouTube, Flickr és MyNero közösségi oldalak támogatása
  • Forgalmazó: CyberLink Corp.
  • Ár: 110 USD (Ultra kiadás)
  • Web: www.cyberlink.com/products/cyberlink-media-suite/overview_en_US.html



Előny: igen gazdag és könnyen kezelhető kreatív funkciókészlet, GPU-s gyorsítás, mozi és alkotói közösségi oldalak közvetlen támogatása, Blu-ray mozi lejátszás
Hátrány: néhány alkalmazás mára alaposan elavult
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 4

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.