Hirdetés

Digitális képkeretek tesztje II



|

A választékra nem lehet panasz: a mezőny második felében találunk szépet és drágát, nagyon "jóképűt" és wifiset is.

Hirdetés

 Tesztünk második felébe kerültek a legérdekesebb darabok, melyek jól mutatják hogy a látszólag"érdektelen" digitális képkeret kategórián belüll is számos irányzat létezik. Vannak modellek, melyek tervezői a barátságos, lakásba illő klasszikus megjelenést tartották a legeslegfontosabb tényezőnek. Más modellek a technolólgiára, a jövő hangulatára utaznak, a Samsung képkeret tartalma például automatikusan feltölthető számítógépről vagy blogból, míg a Parrot modelljére mobiltelefonról küldhetünk igen kényelmesen képeket. Vannak, akik érthető módon a képminőségre esküszne.

Akárhogy is, ha olvasóink "visszalapoznak" (katt ide) tesztünk elő részéhez és megnézik a szavazás eredményét, láthatják, hogy a voksolók mintegy harmada tervezi, hogy ajándéktárgy gyanánt beszerez egy digitális képkeretet. Önök is bizonyosan találnak ízlésüknek, igényeiknek bizonyosan megfelelőt, ha végigböngészik tesztünket. A cikk teljes, részletes adattáblázattal ellátott változata a PC World frissen megjelent, 2008 decemberi számában olvasható.


Philips PhotoFrame 7" 7FF3FPB LCD

Egy klasszikus, fényes burkolatú asztali fotórámára emlékeztet a Philips 7 hüvelykes modellje, az aktív képernyő körül egy világos vékony kerettel. Kimunkálása kiemelkedően igényes, támasztólába sem műanyag, hanem fém, igaz, emiatt méretkategóriájában eléggé élen jár az ára. Falra nem szerelhető. Hátoldalán okosan, nem sorban, hanem irányok és funkciók szerint rendezték el a nyomógombokat, ugyanakkor nehéz ráérezni rögtön a menüben betöltött szerepükre, érdemes mindenek előtt elolvasni a tájékoztatót. Sajnos távirányító nem található a csomagban.

 

philips_.jpg
 

 


Memóriakártyáról vagy USB-meghajtóról láthatjuk el képekkel a keretet. Az alap funkció természetesen a diabemutató, emellett többféle keretet tehetünk a fotókra vagy szépia effektussal láthatjuk el azokat. Beállítható automatikus bekapcsolás és leállítás is. Képes lejátszás közben kollázsok automatikus összeállítására is a keret, ilyenkor egyszerűen több fotó között osztja fel a területet. Jól optimalizált képminőség és szépen kidolgozott áttűnéseffektusok jellemzik a készüléket, mindemellett megjelenésében olyan igényesen konzervatív, hogy bármilyen lakásban, irodában örömmel látják.


Philips PhotoFrame 7" 7FF3FPB LCD

Forgalmazó: Macroda Kft.

Ár: 29989

Előny: kiemelkedően igényes megjelenés, jó fényerő és szépen optimalizált kép, jól elrendezett kezelőgombok

Hátrány: nincs távirányító, menühasználatkor csipog, zenelejátszás nincs, drága

Kezelhetőség: 4

Szolgáltatások: 3,5

Képminőség: 4,5

Dizájn: 5

Ár/érték: 4

 


Parrot DF-7220


Dupla zöldes dekorcsík töri meg a szögletes keret fehér külső burkolatát, amely lepattintható ugyan, de ez esetben csak a puritán fekete nyers műanyag marad. Négyfajta színes díszítő klipkészletet mellékelnek, ha a zöld csík nem illene a környezethez. A hátoldalon nem rést, hanem akasztót találunk a falra rögzítéshez, illetve három nyomógombot találunk, ami kézenfekvőbb vezérlési lehetőséget biztosít, mint más modellek sokbillentyűs megoldása. A burkolat anyaga, illesztései nem kiemelkedő kidolgozottságúak. Beépített 10 megabájtos memóriából vagy SD/MMC-memóriakártyáról olvastathatjuk be a képeket.

 

parrot_.jpg

 


Egyedi különlegesség a Bluetooth-kompatibilitás, amelynek révén fotókat küldhetünk a keretre mobiltelefonról. A Bluetooth-eszköz lehetőséget ad konyhai, előszobai, vagy egyéb, összesen tucatnyi keret megkülönböztetésére. Szoftverfrissítés is feltölthető a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Hasznos szolgáltatás még, hogy érzi a keret, hogy vízszintesen vagy függőlegesen áll-e és automatikusan elforgatja a képet. A kép minősége átlagos, igaz, a specifikációk szerint a felbontás kisebb a szokásosnál. Az összhatáson ront a szokásosnál erősebb vibrálás.

 

 

Parrot DF-7220

Forgalmazó: For-Max Kft.

Ár: 24900 Ft

Előny: Bluetooth-csatlakozás, könnyen kezelhető menü

Hátrány: távirányító nincs, kissé vibráló kontúrok, nem játszik le videót és hangot

Kezelhetőség: 4

Szolgáltatások: 3,5

Képminőség: 2,5

Dizájn: 3

Ár/érték: 3

 

 

Samsung SPF-83V

A Samsung tervezőinek sikerült megtalálniuk a középutat: az SPF-83V világos kerete meglehetősen jól fest, fényes és mégsem gyűjti magára könnyen az ujjnyomokat. Ötletes a támasztóláb kialakítása, amelyet egy gumi ízületbe kell bepattintani, aminek köszönhetően a keret tetszőleges irányba forgatható, s állva vagy fekve is használható. A hátoldalon úgy helyezték el a kezelőgombokat, hogy kitapogatható legyen funkciójuk, igaz, a bal és jobb irány pont fordítva helyezkedik el, mint ahogy az természetesnek hatna.

 

samsung_.jpg
 

 

A műanyag káva minőségi 8 hüvelykes, 4:3 oldalarányú TFT-panelt rejt, amely memóriakártyáról vagy USB-meghajtóról lejátssza a képeket, MPEG-1, MPEG-4 és Windows Media Video 9 kódolású anyagokat, igaz, az elvárásoknak nem megfelelően kódolt videók lefagyaszthatják a rendszert. A beépített mini hangszóró révén MP3-lejátszásra is alkalmas.
Egyértelmű minőségelőnye mellett kiemelkedő webes szolgáltatásokat mutat fel az SPF-83V, ugyanis csatlakoztathatjuk WiFi-hálózathoz, illetve PC-hez (amelyet lehetőleg Windows Vista operációs rendszerrel láttak el), ezenkívül képes lejátszani megosztott képeinket akár Windows Live fotóalbumunkból is.



Samsung SPF-83V

Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar Zrt.

Ár: 38700 Ft

Előny: kiváló képminőség, nagy felbontás, extra netes szolgáltatások

Hátrány: magas ár, meghajtóprogram csak Vistához van

Kezelhetőség: 3,5

Szolgáltatások: 5

Képminőség: 5

Dizájn: 4

Ár/érték: 3,5

 

 

NU DP081A


Egyszerű, kissé szögletes vonalvezetésű az NU 8 hüvelykes digitális képkerete, a vastag, plexi lappal fedett fekete káva központjában egy 4:3 képarányú, 800×600 képpont felbontású LCD-panel kapott helyet. A hátsó káván elhelyezett kezelőgombokat feliratozták, emellett egy minimális méretű távirányító is hozzájárul a kezelhetőséghez. Fotóállványra állítva, falra akasztva vagy a kihajtható lábbal kitámasztva használható a készülék.

 

nu_.jpg

 


A szokásos multi kártyaolvasó és az USB-gazda csatlakozás, azaz flash- vagy merevlemez-alapú USB-meghajtó szolgálhat a lejátszás forrásául, na és a készülék saját, 256 megabájtos memóriája. A specifikációk alapján csak a JPEG képek és MJPEG AVI állományok lejátszására számítottunk, de tesztünk során DivX, illetve Xvid kódolású anyagokat is gond nélkül visszajátszott a készülék, hanggal együtt. Hivatalosan támogatott funkciói a böngészés a képek között illetve diabemutató lejátszása, aláfestő MP3 zenével. Nyolchüvelykes képátlója ellenére az NU (New Universe) modell sok 7 hüvelykesnél olcsóbban kapható, ráadásul képminősége kiváló, szinte sajnáltuk, hogy nincsen rajta VGA-bemenet is.



NU DP081A

Forgalmazó: ATCOMP KFT.

Ár: 21300 Ft

Előny: kiváló képminőség, nagy felbontás, kedvező ár

Hátrány: erősen tükröződő képfelület

Kezelhetőség: 3,5

Szolgáltatások: 4

Képminőség: 5

Dizájn: 4

Ár/érték: 5

 

 

Értékelés


A győzteseket a korábban említett szempontok alapján mérlegelve választottuk ki, így a kilenc termékből összesen négy terméket láttuk indokoltnak valamilyen díjjal jutalmazni.

 

New Universe Dolphin DP-081A

 

nu2_.jpg
 

 

 

dijak_2008_tesztgyoztes_120_jobbkerettel.jpg
Gyakorlatilag egy héthüvelykes modell áráért kapunk nyolchüvelykes megjelenítőt, ha a Dolphin DP-081A-t választjuk. A megnövekedett képátlóhoz további területet ad a 16:9 helyett 4:3-as, digitális fotózáshoz jobban illő képarány, hisz a fényképezőgépek zömmel még ma is 4:3 oldalarányú érzékelővel rendelkeznek, még ha lehetővé teszik is szélesvásznú képek készítését. A nagyobb felbontás extra, de a maga 800×600 képpontjával a keret nemcsak arra jó, hogy felidézzen egy-egy kedves arcot vagy örömteli eseményt, de közelebb lépve a csoportképek szereplői is jobban kivehetők, míg egy kisebb felbontású modellnél belevesznek a nagy képpontokba.
Nem kínál túl sok pluszszolgáltatást a készülék, egy órát és naptárat azért találunk a menüben, no és a specifikációkat felülmúlva MPEG-4 videók lejátszására is lehetőség van. A fekete, vastag keret és az üvegszerűen fényes borítás leginkább egy modernebb hangulatú helyiségbe illik. Polcon vagy asztalon tudjuk elképzelni.

 

 

 

Alcor Next

 

alcor2_.jpg

 

 

 

 

dijak_2008_ajanlat_120_jobbkerettel.jpg
Viszonylag nagy, pillangószárny formájú átlátszó körítésben és azon belül egy fekete keretben kapnak egy héthüvelykes képet az Alcor Next vásárlói. A panel képe a szokásos felbontást nyújtja és átlagos képminőséget, viszont kínál extra tudást is. Azok számára ajánljuk ezt a készüléket, akik nagy hangsúlyt fektetnek a videók visszajátszására. Ez fontos lehet egy kirakatban, ahol reklámozó eszközként teljesít szolgálatot a készülék, de otthon is hasznát vehetjük. Az Alcor Next nagy rugalmassággal támogatja az Xvid, DivX, MPEG-4 videók lejátszását, a saját felbontását meghaladó méretben is. Nagyon praktikus, hogy a mobiltelefonok által alkalmazott 3GP videoformátumot is támogatja, így ha sok ilyen emlékünk lenne, akkor nem kell konverter után néznünk, kapásból másolhatjuk felvételeinket a képkeretre.
Kifejezetten ajánljuk a készüléket, mivel árban nem sokkal előzi meg a kapható legolcsóbb modellt, ugyanakkor multimédiás oldalról már-már egy médialejátszóval is felveszi a versenyt. Az sem mellékes a hazai vásárlók kegyeiért vívott csatában, hogy a grafikus menürendszer teljes egészében honosított.

 

 

Philips PhotoFrame 7" 7FF3FPB LCD

 

 

alcor2_.jpg
 

 

 

dijak_2008_designdij_120_jobbkerettel.jpg
A Philips képkeretén látszik, hogy nemcsak egy szűk rétegnek szánták, hanem a tervezés során leginkább azt tartották szem előtt, hogy a végeredmény egy szinte bárki által használható tárgy legyen. Valóban elérték céljukat, munkatársaink egyöntetű véleményét tükrözi, ha azt mondjuk, hogy ez a keret bír messze a legtermészetesebb, legigényesebb megjelenéssel a mezőnyben. Bármilyen stílusú dolgozószobánk vagy nappalink legyen is, a klasszikus fa kereteket idéző Philips modell természetesen fog hatni benne.
Ugyan felbontásban csak a szokásosat nyújtja a készülék, de fényereje, kontrasztja és még inkább optimalizált színei összességében kicsivel a héthüvelykes résztvevők fölé emelik. Egyértelműen íróasztalra, illetve komódra vagy alacsonyabban fekvő polcra szánták, itt nem csupán külleme hat jól, de képe is jó minőségben mutatkozik meg. Mindössze egy óra kapott benne helyet, tehát túl sok extrára ne számítsunk, mindössze a kollázs funkció emelhető ki e téren, ami egy időben több kép között osztja meg a képernyőterületet. Ha igazán szép és igényes megjelenésű keretet szeretnénk, valamint a jelentős felár sem akadály, akkor nem fogunk csalódni a Philips 7 hüvelykes modelljében.

 

 

Samsung SPF-83V

 

 

samsung2_.jpg
 

 

 

dijak_2008_technologiai_120_jobbkerettel.jpg
A Samsung 8 hüvelykese egyértelműen az a darab a mai piacon, amely jócskán megelőzte korát. A legtöbb kerettulajdonos pusztán memóriakártyáról frissíti a képeket, vagy ugyanazt a gyűjteményt futtatja hónapokig. A Samsung keretével lehetővé válik, hogy ugyanazt lássuk viszont rajta, amit számítógépünkön megosztunk, illetve amit képblogunkra feltöltöttünk. Emellett használhatjuk USB-csatlakozású monitorként, egyfajta második képernyőként. Nem mindennapi extra funkció a beépített WiFi-adapter, a Samsung képkerete ennek révén önállóan képes bekapcsolódni otthoni infrastruktúránkba, amennyiben házi útválasztónk WEP- vagy WPA-titkosítással dolgozik.
Azoknak ajánljuk tehát az SPF-83V modellt, akiknek a jó képminőség egyszerűen kevés, szeretnék a legújabb technológiák hasznát látni mindennapjaikban, valamint Windows Vistát és Live-ot is használnak. Ők a modern technológia mellé a 8 hüvelyken jelenleg elérhető legjobb képminőséget is megkapják, igaz, összességében az átlagosnál jóval magasabb áron.

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.