Hirdetés

Egy próbát megér: SesamTV Media Center



|

Egykoron fizetős volt, de egy ideje már ingyenes ez az ügyes médiacenter alkalmazás

Hirdetés

A médiacenterekből lassan komoly piac kezd kialakulni, mind fizetős, mind ingyenes verziókból válogathatunk. Ez utóbbi változatok előnye, hogy a fejlesztésük rugalmas, ráadásul sokszor bővíthető a kezelőfelület, a fizetősek ellenben kicsit megbízhatóbbnak tűnnek. Ritkán történik viszont az, hogy egy korábban megvásárolható szoftver ingyenessé válik, hasonló lépés például az Audiograbber és a Dr. DivX szoftverek esetében történt. Nemrég egy médiacenter, a SesamTV követte példájukat: a legújabb verzióért már semmit nem kell fizetnünk, és korlátlanul használhatjuk. Úgy gondoltuk, itt az idő, hogy leteszteljük!

sesam.jpg

 

Sesam tárulj!

A program telepítése egyáltalán nem okoz nehézséget, a kezelése még kevésbé. Ugyanis olyan letisztult felületet kapunk, amit akár egérrel, akár távirányítóval egyszerűen használhatunk. Amennyiben nem lenne ilyen kényelmi eszközünk, a letöltési oldalon vásárolhatunk egyet, ráadásul a Pinnacle tunerek mellé adott vezérlőt kapjuk meg, amit egyszerűen konfigurálhatunk más szoftverek használatára is. A program felülete nemcsak teljes méretben, hanem ablakban is használható, mely akkor hasznos, ha dolgozunk a háttérben, de munka után máris megtaláljuk a legfontosabb kényelmi funkciókat: televíziót nézhetünk, internetes rádiókat hallgathatunk, DVD filmeket játszhatunk le, és természetesen zenéket hallgathatunk, vagy családi képeinket lapozhatjuk át. Ezek szinte már minden médiacenterben megtalálhatók, de a televíziós lehetőségek kicsit korlátozottak. Valószínűleg kevesen fogják használni ezt a funkciót itthon, ugyanis csak a digitális tunereket és műholdas vevőkártyákat képes kezelni. Ha mégis rendelkezünk a weboldalán feltüntetett eszközök egyikével, és nem hardveresen történik a jelátalakítás, akkor már csak egy MPEG-2 kódoló szűrőre van szükségünk. A digitális jelnek hála a minőség máris a házimozikat idézi, kár, hogy még nem terjedt el kis hazánkban ez a rendszer. De nemcsak a tévé vételéhez szükségesek a szűrők, az internetes rádiókat Real- vagy Windows Media formátumban sugározzák, tehát ezekkel a lejátszókkal is rendelkeznünk kell. A rádiókínálat tetszés szerint bővíthető, ha tudjuk az adás elérési útvonalát, de választhatunk a francia csatornák közül is.

radio.jpg
Ha van internetelérésünk, akkor rádiókat is hallgathatunk


Csak egyszerűen

A program ingyenessége jelzi, hogy olyan komponenseket nem tartalmaz, amiért különben fizetnünk kellene, ezért DVD vagy más filmek lejátszásához rendelkeznünk kell a szükséges lejátszó kodekekkel, tehát legalább egy MPEG-kezelő szoftvert is a gépre kell telepítenünk. A merevlemezen lévő filmek, képek és zenék lejátszását listákkal valósíthatjuk meg, melyeknek elkészítését felajánlja a program. Új elemek hozzáadását viszont kissé zavaró helyre, a beállítások közé tették, ami nem szerencsés döntés. Ráadásul nincs egy központi beállító ablak, hanem minden egyes kategóriához más és más paneleket kapunk. A médiacenter felületen ez még érthető is, hiszen nem keveredünk össze, de a programon kívül jó lett volna egy összefoglaló, mint a MediaPortal esetében tapasztaltuk. A távirányító kezeléssel nem akadt gondunk, a Microsoft MediaCenter eszközét beépítve támogatja, de a Pinnacle, ATI X10 és a Hauppauge tulajdonosok is használhatják jól megszokott vezérlőjüket egy kis segédprogram letöltésével.

new.jpg

Új menüelemet is felvehetünk programjaink számára

 

A program egyes funkcióit sokkal kényelmesebb fotelből vezérelni, mint billentyűről, ugyanis az egyszerű felületen sehol nem találtuk a hangerő szabályozáshoz szükséges gombokat, a billentyűkiosztáson pedig nem tudunk változtatni. Ezért mindenképpen érdemes áttanulmányoznunk a mellékelt súgót, amit külön is megnyithatunk. A felületen lévő csoportok bővíthetők, programokkal és parancsokkal, sajnos más beépülők használatára nincs lehetőségünk (például időjárás, vagy webböngésző).

 

A SesamTV egy könnyen kezelhető médiacenter szoftver. Bár vannak még hiányosságai, de látszik, hogy kiforrott alapokra épül, melyet korábbi, fizetős változatainak is köszönhetünk. Ha le tudunk mondani a tévézésről, akkor egy jól használható, kényelmes szoftverrel gazdagodhat gépünk.

 

 

Adatok:

  • digitális tévékártyák kezelése
  • EPG, időeltolásos rögzítés támogatása
  • egyszerű felület
  • távirányítók használata

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.