Hirdetés

Elephants Dream - letölthető az első 3D Open Movie



|

Elkészült a világ első 3D Open Movie-ja, a Mátrix látványvilágára hajazó Elephants Dream. A mindössze 10 perces alkotás kizárólag szabad szoftverekkel készült, magánhasználatra ingyen letölthető.

Hirdetés

Elephants Dream

Az Orange csapat majd' egy évet dolgozott új sci-fi animációján. A sok hasonló 3D-s alkotástól eltérően az Elephants Dream kizárólag szabadforrású szoftverekkel készült, első sorban a Blender 3D-s testmodellező/animációs rendszerrel, de megtalálható a "készítők névsorában" a GIMP, a CinePaint és az Inkscape is, hogy csak az ismertebbeket említsük. Mivel ragaszkodtak a teljesen szabadforrású környezethez, ezért az egész virtuális stúdiót Ubuntu Linuxot futtató gépekre telepítették.

Elephants Dream
Nem csak a készítés, de a terjesztés is szabadforrású, a teljes – mintegy két DVD-nyi – műhelyanyag (3D-s modellek, karakterek, hátterek, mozgásútvonalak stb.) letölthetők a 3D-s animációk készítése iránt érdeklődők számára. Az egész elkészült művet Creative Commons licenc alá helyezték; azaz bárki ingyen letöltheti a filmet magánhasználatra.

Elephants Dream
Az Elephants Dream bár rövid, kiválóan bizonyítja, hogy immár szabadforrású eszközökkel is lehet a Shrekhez vagy a Némó nyomábanhoz hasonló minőségű animációkat készíteni, nem kell többmilliós értékű szoftvereket alkalmazni. Természetesen az emberi kreativitásra és a hónapokig-évekig tartó szorgos munkára továbbra is szükség van egy komoly játékfilm létrehozásakor.

Elephants Dream
A film többféle felbontásban is letölthető, a PDA-k képméretétől az 1920*1080-as szuper HD-felbontású, 5.1-es hangú videóig. A készítők leginkább a VLC Media Playert, az MPlayert (Linux), vagy az ffdshow – Media Player Classic párost ajánlják lejátszására. A film zenéje – Jan Morgenstern műve – is letölthető, az MP3-as fájlokhoz nyomtatható CD-borítót is kapunk.

A Creative Commonsról
A Creative Commons (CC) a művészeti alkotások esetében az, mint mondjuk a szabad szoftverek esetében a GNU GPL. A szerzők szabadon közzétehetik CC licenc alá helyezett műveiket, miközben a terjesztést nem érintő egyéb szerzői jogaikról nem kell lemondaniuk. A CC-nek több változata is van, lehetővé téve, hogy a szerző előírja, mi történhet a művel, például szabad-e azt üzleti konstrukcióban terjeszteni, illetve mások által módosítani, más művek részeként felhasználni stb. A CC alatt már egyre több könyv, film és zenemű terjeszthető, érdemes körülnéznünk a CC nemzetközi és magyar oldalain.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.