Hirdetés

Elhunyt az e-mail feltalálója



|

Ray Tomlinson 74 éves korában távozott.

Hirdetés

Szombaton újabb informatikai legenda távozott közülünk, a beszámolók alapján a 74 éves Ray Tomlinson szívrohamban hunyt el. A férfi gyakorlatilag az e-mail feltalálója, a kommunikációs metódus első működőképes változatát 1971-ben fejlesztette ki a Bolt, Beranek, and Newman vállalatnál dolgozva. A kérdéses cég központi szerepet töltött be az internet elődjének, az ARPANET-nek a létrehozásában.

Hirdetés


Saját bevallása szerint Tomlinson feladata a kérdéses időben az volt, hogy az ARPANET segítségével megoldható problémákat keressen. Természetesen már előtte is foglalkoztak az üzenetek hálózaton keresztüli továbbításával, ám a feltaláló SNDMSG megoldása volt az első olyan üzenőrendszer, amely konkrét levélfájlokat küldözgetett a hálózatra kötött gépek közt.


Tomlinson a felelős a @ jelzés népszerűvé tételéért is, az SNDMSG alkalmazása ugyanis az akkoriban szinte semmire sem használt kukac szimbólummal választotta el a felhasználói nevet és a hostnevet. Sejthetően a világ első e-mailjét is ő küldte (saját magának), a levél azonban elveszett. A férfi szerint tartalmilag nem volt felbecsülhetetlen jelentőségű, a tesztelési jelleggel küldött üzeneteiben többnyire véletlenszerű tartalmakat használt.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: NPR / BBN Technologies)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.