Hirdetés

Elhunyt Andy Grove, az Intel egyik magyar úttörője



|

Hétfőn 79 éves korában távozott az informatika ipar meghatározó alakja.

Hirdetés

Márciusban sajnos már másodszor kell gyászhírrel szolgálnunk, az e-mail feltalálójaként számon tartott Ray Tomlinson után ugyanis 79 éves korában Andy Grove (Gróf András) is elhunyt. Gordon Moore és Robert Noyce után Gróf András az Intel harmadik számú alkalmazottja, gyakorlatilag társalapítója volt. 1968-tól a cég vezető mérnökeként, 1979-től az elnökeként, 1987-től ügyvezető igazgatójaként, 1997-től pedig egy évig az elnökként és ügyvezető igazgatójaként dolgozott. 1998 és 2004 közt az igazgatótanács elnöke volt, utána pedig tanácsadóként segített be a cégnél.

Hirdetés


Gróf András 1936-ban született Budapesten, 1956-ban Ausztriába, majd onnan az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. A vegyészmérnöki tanulmányainak befejezése után az Intel két társalapítójához hasonlóan a Fairchild Semiconductor vállalatnál dolgozott. Az Intel négyes számú alkalmazottja egyébként szintén magyar, és szintén a Fairchildtól sikerült elcsábítani; Leslie L. Vadász irányítása alatt készült többek közt a legendás Intel 4004 mikroprocesszor is.


Andy Grove hétfői halálának körülményeiről nem érkezett információ, ám a többek közt Steve Jobs által is példaképnek tartott férfi régóta Parkinson-kórban szenvedett. Grove kulcsszerepet játszott a jelenlegi formájában ismert számítástechnika, továbbá a Szilícium-völgy létrehozásában, az elvesztése szimbolikusan egy korszak végét jelenti a számítástechnikai iparban.


(Forrás: The Verge, Intel)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.