Hirdetés

Elolvashatja a főnök a céges levelezést



|

Mostantól jogi precedens is van a praktika alkalmazhatóságára.

Hirdetés

Az irodai munkát végzők szinte garantáltan szokták személyes célokra is használni a céges internetkapcsolatot és számítógépeket. Az érintettek többsége számára ettől függetlenül valószínűleg mindig is magától értetődő volt, hogy ezek a foglalkoztató tulajdonában álló munkaeszközök, a munkáltató pedig dönthet úgy, hogy megtiltja a magáncélokra való használatukat.

Hirdetés


Bogdan Barbulescu számára ez nem volt egyértelmű, így a menesztése után pert indított a munkáltatója ellen, mivel véleménye szerint az a Yahoo Messengeren keresztül folyó személyes kommunikációjának megfigyelésével megsértette az alapvető emberi jogait. A kérdéses felhasználói fiókot a munkahelyi számítógépén használta, ráadásul a munkáltatójának a kérésére hozta létre, ezen keresztül kellett kommunikálnia az ügyfelekkel. A cég titokban egy hétig figyelte és naplózta Barbulescu chatelését, 2007 júliusában a testvérével és jegyesével folytatott személyes csevegések miatt kellett távoznia. A férfi először tagadta a Yahoo-fiók személyes célokra való használatát, mire a foglalkoztatója bemutatta neki a chateléseinek átiratait.


Barbulescu elsőként Romániában beperelte be a volt munkáltatóját, majd a per elvesztése után az Emberi Jogok Európai Bíróságára vitte az ügyet, ám ezúttal Romániát perelte be a tisztességes tárgyaláshoz és magánélet tiszteletben tartásához fűződő jogainak megsértésének vádjával.


Az EJEB megállapította, hogy az ügyében illetékes román bíróság eljárása és ítélete racionális volt, az adott körülmények közt a munkáltatójának joga volt megfigyelni a munkahelyi számítógépének használatát.


(Forrás: Mashable, Telegraph | Nyitókép: Jesús Corrius)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.