Hirdetés

Ennyi adat vándorol a neten 2016-ban



|

A szélessávú net már mindenhol elérhető, a 4G hálózatra már az olcsó telefonok is képesek felkapcsolódni, így nem is csoda, hogy újabb robbanás előtt/alatt az adatforgalom - de mi a helyzet a mobilnettel?

Hirdetés

Azt is sikerült kiderítenie a szakmához egy kicsit (értsd: nagyon) konyító cégnek, név szerint a Cisco-nak, hogy mire számíthatunk 2016-ban. Miután az elmúlt 5 évben 5× nagyobb lett az adatforgalom, idén nem teljesíthetetlen cél az 1060 Exabyte elérése, ami valamivel több mint 1 Zettabyte. De ez még nem is feltétlenül érthető mindenki számára, ezért tovább ragozzuk: ez 1 milliárd Terabyte, vagy 1 Trillió Gigabyte adat. Ha mi egymagunk szeretnénk ezt leforgalmazni, az jó tömörítés mellett 152 millió órányi HD videóanyaghoz lenne elegendő - csak győzzük megnézni. És mi jön ezután?


Hirdetés


2019

A növekedés nem fog megtorpanni, ami nem nagy újdonság, ahogy az sem, hogy az ütem sem lassul. A következő duplázódást 2019-re prognosztizálja a Cisco, az már azonban fontos hír, hogy a legnagyobb előrelépés nem a otthoni, kábeles elérések terén, hanem a mobil adatforgalomban lesz. A mobil adatátvitel évenkénti növekedési rátáját 57 százalékra jósolják, ami látványos növekedés, azonban a jelenlegi csomagokkal, technológiákkal ez nem kivitelezhető.


Ahhoz, hogy ez beigazolódjon, komoly fejlesztésekre van szükség, amelyek elhozzák a végfelhasználók számára a nagyságrendekkel nagyobb adatcsomagokat a jelenleginél nagyságrendekkel alacsonyabb árakon. Persze arra felkészülhetünk, hogy trükközés akkor is lesz (például már most is van rá példa, hogy csak a preferált szolgáltatásokból származó adatforgalom "ingyenes").


A sávszélesség-zabáló

Az adatforgalom robbanásszerű növekedése nem abból fog keletkezni, hogy több weboldalt böngészünk, de még csak abból sem, hogy egyre több IoT eszközünk kapcsolódik a netre. A látványos növekedésért az online videotékák felelősek: a streaming video konstans, stabil és nagy sávszélességű kapcsolatot igényel, és a felbontás, valamint a minőség javulásával ez csak tovább nőhet. Utóbbin azért sokat fog segíteni a H.265, de erről majd máskor.


2019 fontos mérföldkő lesz, ahogy a mobil adatforgalom növekedése is mutatja. Az újabb duplázódás mellett már a teljes forgalom 54 százaléka lesz video streaming és a teljes adatforgalom kevesebb mint fele érkezik már PC-ről - a mobilok átveszik az uralmat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.