Érdemes gyorsabb netre előfizetnem?

|

Nem feltétlenül tudjuk kihasználni a magasabb átviteli sebességet.

Az aktívan hirdető, továbbá a meglévő ügyfeleiket telefonon hívogató netszolgáltatók közös szenvedélye, hogy megpróbálják a fogyasztókat rávenni a minél gyorsabb netcsomagok használatára. Ez üzletileg teljesen logikus, azonban fontos megemlíteni, hogy a gyorsabb netcsomagok esetében ritkán szoktak konkrét érveket felsorolni azon túl, hogy a drágább csomag nagyobb sebességet tesz lehetővé. Önmagában ez igaz, de az ügyfél számára teljesen irreleváns lehet az ajánlat, ha egyszerűen nincs szüksége a gyorsabb csomagra. Semmi értelme többet fizetnie gyakorlatilag ugyanazért a szolgáltatásért.

Hirdetés


Mire van szükségem?

Az internet böngészéséhez, e-mailek küldéséhez szinte bármilyen piacon lévő csomag megfelel, 2-3 Mbps letöltési sebesség mellett a weblapok döntő többsége korrekt idő alatt betöltődik. Persze a nagy felbontású fotókat, és egyéb multimédiás elemeket tartalmazó lapok a kelleténél lassabbak lehetnek.

Akcióban a gigabites Google Fiber


Mi a helyzet a mozgóképekkel? A netes videók esetében elég nehéz konkrét számokat mondani, ugyanis nem csak a felbontástól, hanem a videokodek típusától és beállításaitól, továbbá a képkockasebességtől is nagyban függ a fájlméret. 30 képkockás sebesség mellett olyan 720p felbontásig elégnek kell lennie a 3 Mbps letöltésnek, azonban az 1080p-s videókhoz már kell az 5 Mbps. A 4K (Ultra HD) már sokkal nagyobb átviteli sebességet kíván, ilyen tartalmak zökkenőmentes megtekintéséhez egy 15 Mbps sebességű net kell. Az elmúlt hónapokban feltűntek a 60 képkocka/másodperces videók is a videomegosztókon, ezekhez a kérdéses felbontások mellett körülbelül dupla sávszélesség szükséges.


Gamerek

Kilőtt a játékok letöltési mérete az elmúlt években, az AAA-kategóriás címek sokszor 40-50 GB helyet is foglalnak. Szerencsére a mindig népszerű Steamben leállíthatóak és folytathatóak a letöltések.


Nézzünk pár példát egy 50 gigabájtos letöltés befejezéséhez szükséges minimum időre: 10 Mbps letöltési sebességű kapcsolattal 11 óra, 25 megabitessel majdnem 4.5 óra, 50 Mbps sebességűvel bő 2 óra, 100 megabitessel 1+ óra. A gamereknek nem árt a legalább 30 Mbps letöltési sebességű net, különben rendszeresen és kimondottan türelmet kell gyakorolniuk.


Ezen felül ha több szolgáltató között vacillálnak, akkor érdemes utánakérdezniük a netkapcsolat tipikus késleltetési sebességének is (ping), fórumokon talán rá lehet venni pár a megfelelő szolgáltatónál lévő tagot a ping lemérésére. A ping azt az időtartamot jelöli, amennyi idő alatt egy adatcsomag elutazik a számítógépünktől a szerverhez, majd onnan visszatér a rá adott válasz a számítógépünkre. Kompetitív multiplayer esetén ennek muszáj minél alacsonyabbnak lennie, bár mondjuk videocsevegéskor sem hátrány az észrevehetetlen késleltetés.


Feltöltés

Természetesen nem csak a letöltési, hanem a feltöltési sebesség is számít. Az átlagos felhasználók esetében a fotók közösségi oldalakra való feltöltésére, a jó minőségű videochatelésre, az állományok felhő alapú tárhelyekbe való feltöltésére kell gondolni. Sokan torrenteznek is. Itt a minél több, annál jobb elv érvényesül, bár a netcsomag kiválasztásakor a többségnél valószínűleg az árszabás és letöltési sebesség lesznek a legfontosabb faktorok. A netkapcsolatunk le- és feltöltési sebességeit itt tudjuk tesztelni.


Ti milyen netkapcsolatot használtok? Meg vagytok elégedve a szolgáltatással?


(Nyitókép: Adam Lynch)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.