Hirdetés

EU: átlátható adatkezelést a Windows 10-be!



|

Az adatvédelmi munkacsoport szerint nem elég a gyűjtött adatok körének csökkentése.

Hirdetés

Január közepén a Microsoft bejelentette, hogy a várhatóan áprilisban elérhetővé váló Windows 10 Creators Update frissítés többféle módon is változtat majd az operációs rendszer adatgyűjtési praktikáin. Egyrészt a telepítése után egyszerűsödik a magánszférával kapcsolatos beállítások testre szabása, másrészt pedig a minimális adatszolgáltatási opciót választva a jelenlegihez képest jelentősen csökken a rendszer által hazatelefonált információk köre és mennyisége.


Hirdetés


A Reuters beszámolója szerint mindez nem nyűgözte le az Európai Bizottság formálisan Article 29 Working Party névre keresztelt adatvédelmi munkacsoportját. A EU tagállamok adatvédelmi hatóságainak képviselői által alkotott csoport ugyan üdvözölte a Microsoft által életbe léptetni kívánt változtatásokat, azonban továbbra is aggódik a számítógépezők személyes adatainak védelme miatt.



A munkacsoport végső soron ugyanazt szeretné, mint maguk a felhasználók: a Microsoft adjon részletes és egyértelmű tájékoztatást a Windows 10 által gyűjtött adatok köréről, továbbá azok felhasználási módjáról. A munkacsoport szerint enélkül a fogyasztók nem lehetnek képesek eldönteni, hogy egyáltalán elfogadják-e a Windows 10 felhasználási feltételeit, amelynek következtében érvénytelennek tekinthető a részükről az adatkezelési jogosultság Microsoftnak való megadása.


A Microsoft hírünk írásáig nem reagált a munkacsoport legújabb felvetésére.


(Forrás: Reuters, The Verge | Nyitókép: Bob MacInnes)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.