Hirdetés

Dupla továbbjutás a HelloWorld Robotcsatáján



|

Két fiatal magyar robotprogramozó csapat is továbbjutott az FLL regionális selejtezőjébe, ahol a térség legjobb ifjúsági fejlesztőivel mérhetik össze tudásukat. A HelloWorld robotcsatáját több ezer ember tekintette meg a helyszínen.

Hirdetés

Világszerte 88 ország több mint 32 ezer csapatának 255 ezer versenyzője vesz részt a Föld legnagyobb ifjúsági robotversenyének, a First Lego League-nek (azaz FLL) a küzdelmeiben, globálisan több mint 1000 regionális selejtezőből kiválasztva azt a 108 csapatot, akik áprilisban St. Louisban küzdhetnek majd meg az FLL bajnoka címért. Nem akármilyen versenyről van szó, a résztvevő gyermekek igazi példaképnek számítanak a korcsoportjukban, hiszen 9-16 évesen nem csupán a mérnöki tudásokat kell a tökélyre fejleszteniük a robotok összeállítása során, de a programozási képességeiket is ki kell aknázniuk, a versenyeken ugyanis csak a legjobb, legkönnyebben adaptálható algoritmusokkal lehet győzedelmeskedni. A kihívások során a csapattagoknak a hatékony együttműködést is ki kell fejleszteniük, és prezentációs képességeikre is szükségük van, hogy az ötleteiket át tudják adni másoknak. Mindegyik részfeladat fontos, hiszen a versenyek végső pontszámába egyenlő módon számít bele a csapatmunka, a prezentáció/kutatás, robotdesign és a robotverseny pontszám.

Magyarországon 61 csapatból mindössze nyolc juthat tovább a regionális döntőbe - amelynek idén egy magyar város, Debrecen ad otthont -  ahol cseh, lengyel, szlovák és más nemzetközi csapatokkal kell majd megküzdeniük a regensburgi Közép-Európai döntőbe jutásért. A budapesti, legtöbb csapat részvételével zajló magyarországi selejtezőből múlt hét végén a Sapkalapka és a TövisCsapat csapata jutott tovább, akik egy lépéssel közelebb kerültek a világhírnévhez. A PlayIT-en tartott verseny igazi mérföldkőnek számított, hiszen Magyarországon elsőként jelent meg egy nemzetközi robotverseny selejtezője egy tömegrendezvényen, így a legjobb ifi robotprogramozók küzdelmeit az eddigi pár száz ember helyett több ezer ember láthatta, köztük olyan tizenéves fiatalok is, akik a következő FLL robotverseny évad potenciális versenyzői lehetnek.

A csapatoknak idén az emberek és állatok harmonikus együttélésére kellett megoldást találniuk, mind a robotverseny, mind a prezentáció és kutatás során. Az Animal Allies versenyszezonban olyan megoldásokat kellett javasolniuk, amelyek során ember és állat szövetségesként képes egymást erősíteni. A felkészülés során elképesztő eredmények születtek, hiszen volt olyan csapat, amely kész és publikált mobiltelefon applikációval érkezett a versenyre, míg egy másik csapat egy újpesti általános iskolában megvalósított egy olyan állati jó hét tematikus hetet, amely során az oktatási intézmény minden diákja állatokkal kapcsolatos feladatokat oldott meg a tanórákon.

 A Budapesti Regionális FLL Döntő első nyolc helyezettje (2016/2017):

1 - Sapkalapka (178 pont)
2 - Tövicsapat (175 pont)
3 - ArpaDrone (165 pont)
4 - A-SAP (158 pont)
5 - Orka Robotics (138 pont)
6 - Babitssapps (134 pont)
7 - Berzsenyi Matcsapat (133 pont)
8 - Karinthy Csapat (125 pont)

A további helyezettek listája a német főszervező, a Hands-on-Technology oldalán olvasható.

Hirdetés



A Robotcsata itt azonban nem ért véget. Sőt, a jövőben még több iskola kapcsolódhat be a küzdelmekbe. November végén ugyanis együttműködési megállapodást írt alá a magyar kormány és a Lego Education, így akár az eddigieknél is több Mindstroms robot kerülhet az oktatási intézményekhez. Ha időben akarsz értesülni az FLL kihívásainkról, felkészítő tanfolyamainkról és táborainkról, kövesd a HelloWorld Facebook oldalát. Ha pedig csapatnak jelentkeznél, írj egy levelet a helloworld@pcworld.hu címre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.