Hirdetés

Forradalmasítja az otthoni áramtárolást a Tesla?



|

Egyelőre csak bizonyos körülmények közt van értelme a Powerwall házi akkunak.

Hirdetés

A Tesla heteken át új termék bejelentésével izgatta a nagyérdeműt, a múlt csütörtökön megrendezett sajtóeseményen lehullt a lepel Elon Musk cégének legújabb dobásáról. A maestro személyesen mutatta be a Powerwall és Powerpack termékeket, amelyek otthonokba, cégeknek és közműveknek szánt akkucsomagok. Az újdonságokat a vállalat Nevada államban 5 milliárd dollárból mára nagyrészt felhúzott „gigaüzeme” fogja ontani magából, a tömeggyártásuk az elkövetkező 3-4 hónapban indulhat be.
 

Hirdetés


Tárolható, zöld energia

A villamos energia legnagyobb problémáját mindig is tárolása jelentette, részben ez tehető felelőssé a zöld energia lassú terjedéséért. A nukleáris reakciók által vagy fosszilis energiahordozókból származó áram előállítása egyenletes és szabályozható, a napenergiáról vagy szélenergiáról ez sajnos nem mondható el. Az áramot előállító vállalatoktól kimenő energiának egyenletesnek kell lennie, függetlenül a napsütéstől vagy széltől.


Erre a problémára kívánnak megoldást jelenteni a Tesla hatalmas lítium-ion akkumulátorai, hiszen a telepek képesek tárolni az energiát. A Powerwallt átlagos otthonokba szánja a Tesla, egyetlen akku modelltől függően 7 vagy 10 kilowattórányi áramot képes tárolni. Elon Musk szerint a rendszer skálázható, az ügyfelek egy füst alatt vagy több körben akár 9 darabot is összefűzhetnek belőle az otthonaikban


A 7 kWh-s modell 3000 dollárba (~814 ezer forintba), míg a 10 kWh-s verzió 3500 dollárba (~949 ezer forintba) fog kerülni. A Powerwall közvetlenül a ház fő villanyórája után lesz bekötve, azaz ezen keresztül halad át a háztartás által felvett összes áram. A Tesla akkuira alapvetően 10 év garancia van, ennek lejárta után az ügyfelek ismeretlen összegért vásárolhatnak még további 10 év garanciát.
 


A fogyasztók számára a Powerwall akkuk akkor jelenthetnek kiváló befektetést, ha a saját napelemes rendszerükből származó energiát az áramszolgáltató jelentősen áron alul hajlandó csak megvásárolni. A házba szerelt akkuval végre tárolhatják és felhasználhatják a saját maguk által előállított villamos áramot, így kevesebbet kell vásárolniuk a szolgáltatójuktól. További előny, hogy időzíthető is az intelligens vezérlőszoftverekkel ellátott Powerwall akkuk töltése, azaz éjszakai árammal is tölthetőek. Megfelelő körülmények közt belátható időn belül visszajöhet a befektetés ára.


A Tesla Powerwall fontosabb specifikációi: kültéren és beltéren is rögzíthető, 7-10 kWh kapacitás, 2 kW folyamatos és 3,3 kW maximum leadás, >92% AC/AC hatékonyság, -20 / +43 °C közt üzemel, 100 kilogrammos súly, 1300 × 860 × 180 milliméteres méret.


A Tesla cégeknek és közműszolgáltatóknak kitalált Powerpack nevű akkucsomagja ugyanezeket az előnyöket kínálja, csak „végtelenül” skálázható rendszerben, a legkisebb modell 100 kilowattórás.


Az elektromos autók megmentője?

Fontos megemlíteni, hogy megfelelő kapacitású otthoni Powerpack rendszerrel idővel megoldhatóvá válhat az elektromos autók legnagyobb problémája. A Tesla Motors által is árult kocsik akkuinak töltése akár 8-10 órát is igénybe vehet, amely limitálja a hatótávolságukat és praktikusságukat. A megoldást a gyorstöltés jelentené, azonban az üzemanyagcellás Toyota Mirai egyik felelős mérnöke szerint az autók negyed óra alatt történő feltöltése hirtelen akár ezer háztartás szokásos ellátáshoz szükséges energiát is felemészthet.
 


Ennek köszönhetően a gyorstöltés momentán nem járható út, instabillá tenné az áramhálózatot (már ha feltételezzük, hogy egyáltalán bírnák a gyűrődést a vezetékek és különféle hálózati berendezések). Viszont a házi akkukkal már megoldható lenne a gyorstöltés, hiszen a Powerwall amolyan árampufferként viselkedhetne: az autónak le tudná adni a szükséges energiát, az áramhálózatról való feltöltése viszont egyszerűen szabályozható.


Elon Musk szerint a végső célja az, hogy idővel az egész világ képes legyen zöld energiára átállni, azonban ezt a Tesla Energy egyedül nem lesz képes elérni. Éppen ezért a vállalat folytatja egyes szabadalmainak licencdíjmentesítését, ezzel segítve a riválisokat abban, hogy kivegyék a részüket a munkából.


Nektek van napelemes rendszeretek? Megérné beruházni egy Powerwall akkucsomagba, ha olcsóbb lenne?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.