Hirdetés

Forradalmi tudomány: biohacking



|

Az emberfeletti képességek megszerzése a számítástechnika folyamatos fejlődésével elérhető közelségbe került; a biohackerek pedig saját testük épségét sem kímélik.

Hirdetés

Legtöbbünknek a sci-fi filmek emberszerű robotjai jutnak eszünkbe a kiborg szó hallatán, azonban létezik bolygónkon egy folyamatosan gyarapodó csoport, amelynek tagjai célul tűzték ki az említett létforma elérését. A biohackerek megunták ugyanis az evolúciós várakozást, és úgy döntöttek, a vágyott „tökéletesség” érdekében különféle műszaki fejlesztéseket végeznek saját szerveiken.

Hirdetés


A technológia fejlődése pedig a mozgalom követőinek malmára hajtja a vizet; a viselhető okoseszközök folyamatos terjedésével egyre hétköznapibbá válnak a testünk különböző pontjain megjelenő szenzorok, így könnyedén előfordulhat, hogy pár év múlva már nem hóbortos kívülállóként, hanem pionírként tekintünk majd a testrészeiket bizarr beavatkozásokkal tuningoló hobbitudósokra.


Önműtétek sorozata

A biohackerek általában a „csináld magad” módszerek mellett teszik le voksukat, tehát a testükben elhelyezni kívánt hardvereket saját kezűleg rakják össze, módosítgatják, és ültetik be a kiszemelt bőrréteg alá. Természetesen a kevésbé kreatív tagok sem szenvednek hiányt a fejlesztési opciókban, különféle honlapokról már kész állapotban is megrendelhetik az instant munkába állítható kiegészítőket. A nem épp veszélytelen hobbi valódi rizikófaktora abban rejlik, hogy orvosi csapat csak nagyon ritkán segédkezik a bevizsgálatlan készülékek „beszerelésében”, így nem meglepő, hogy a biohacker-körökben igen népszerű DangerousThings oldal kínálatában a chipek széles választéka mellett a házi műtétek elvégzéséhez szükséges sebészeti eszközöket és helyi érzéstelenítő készleteket is néhány kattintással megvásárolhatják az érdeklődők.


A mesterségesen létrehozott szuperképességek birtokosai az önmagukon végrehajtott beavatkozások során az esetek döntő többségében csupán mágneseket, RFID azonosítókat, NFC chipeket vagy különféle szenzorokat juttatnak a szervezetükbe, azonban akadnak, akik extrémebb kiegészítéseket is vállalnak testük fejlesztésének érdekében. A mozgalom egyik legismertebb követője, Tim Cannon például egy hitelkártya-méretű, érzékelőkkel és a működtetésükhöz szükséges vezeték nélküli töltésre képes akkumulátorral felvértezett lapkával egészítette ki alkarját, mely Bluetooth segítségével továbbítja a mért adatokat a férfi mobiltelefonjára.


Lecserélt szervek

Az extrém testmódosításokat a biohackerek mindenképp szükségesnek tartják; véleményük szerint az emberi szervezet alapvetően hibás, ám hisznek benne, hogy a különféle technológiai megoldások segíthetnek feloldani a folyamatosan elhasználódó szövetek állította korlátokat, melynek hatására (elképzeléseik szerint) megszűnnének a betegségek, sőt akár az örök élet is elérhetővé válna. A kissé radikálisabb nézeteket valló csoporttagok még egészséges szerveiket is mindenféle gondolkodás nélkül mesterségesre cserélnék annak érdekében, hogy soha többé ne kelljen aggódniuk az esetleges mechanikusan nem javítható károsodás és az elöregedés miatt. Azonban e lépés már egy meglehetősen komoly morális dilemmához vezet, ugyanis ha szépen lassan minden „alkatrészünket” egy újabbal helyettesítjük, semmi sem garantálja, hogy a folyamat végére bármi is megmarad eredeti önmagunkból.


Kurzweil víziója

Az elismert tudós és a technológiai szingularitás egyik legnevesebb szószólója, Raymond Kurzweil szintén a különféle elektronikus implantátumok széles körű elterjedését és a transzhumanizmus ideológiáinak térnyerését látja a jövőnkben. Véleménye szerint 2029-re a legtöbb ember már rendelkezik majd valamilyen kibernetikus kiegészítővel, sérülékeny és könnyedén elhasználódó biológiai testünket pedig nanorobotok tartják majd karban, így tulajdonképpen bármeddig meghosszabbíthatjuk életünket.


(Nyitókép: Mountain Vision)


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.