Hirdetés

Fotografix 1.5



|

Kevés olyan grafikai program létezik ingyen, amely rétegeket használ és egyszerűen kezelhetjük. Most egy újabbról adhatunk hírt, a Fotografixról.

Hirdetés

Ha nem tudnánk, hogy a szerző Indiából származik, elsőre a gallokra fogtuk volna az alkalmazás eredetét: kicsi, egyszerű és mégis jól használható, ráadásul a neve is „ix”-re végződik. De félre a tréfát, a Fotografix valóban bárhol indítható, egy pendrive-on is elfér, csak egy Windows szükséges a futtatásához. Ne számítsunk hatalmas képességekre, inkább egy szerény, egyszerűen kezelhető fotószerkesztőt ismerhetünk meg.

 

 

 

 

Pár kattintás

 

Még telepítenünk sem kell, a szerkesztőnk kicsomagolás után azonnal indítható. A megnyitást követően hamar átláthatjuk a felületet, a szokásos eszközök oldalt helyezkednek el, bár a Scripts ablaka nem megszokott dolog a legtöbb alkalmazásban. A program több réteget is tud kezelni, ezeket egy jól elkülönített helyen állíthatjuk be. Saját programbeállításokat (például az alapértelmezett mentés helye, formátum, külső) nem találunk, ellenben a megnyitásra használható fájltípusok között fellelhetjük a Photoshop PSD formátumát vagy a GIMP XCF kiterjesztését is. A lista böngészése közben feltűnhet az ikonszerkesztési lehetőség, de az ikonok készítéséhez inkább egy célprogramot javasolnánk. Mentéskor már nem ilyen bőkezű a program: csak a legáltalánosabb típusokat kínálja fel, azokon belül minimálisan paraméterezhetünk (például a JPEG-tömörítés arányát). Az általános szerkesztési műveletek között nem sok újat fedezhetünk fel, szinte csak olyan eszközöket találhatunk, amelyek a többi alkalmazásban is helyet kapnak: pl. elmosás, negatív kép, poszterizálás, színerősítés. A szoftver valódi értéke viszont a rétegezés.

 

 

 

Nem sok beállítási lehetőségből választhatunk

 

 

Halmozott grafikák

 

Persze ne számítsunk Photoshop-szintű műveletekre, de a rétegtulajdonságok között találunk pár igazán hasznos elemet: különbözőség, többféle fényesítés vagy sötétítés, erős keverés, és még sorolhatnánk. Különböző speciális rétegeket is felvehetünk, például a színekhez vagy a szemcsézettséghez.

 

 

Több réteg egy helyen

 

 

Egyes rétegek már felvételüknél megmutatják a változásokat, és azonnal módosíthatók, más rétegek viszont semmilyen állítható paraméterrel nem rendelkeznek. A külön található szkripteket is használhatjuk a rétegek módosítására, ellenben ezeket nem szerkeszthetjük vagy bővíthetjük közvetlenül az alkalmazásból. Ha kalandvágyók lennék, akkor a program könyvtárában közvetlenül is módosíthatjuk a szkripteket, illetve újakat is létrehozhatunk a gyorsabb munkához.

 

 

A szkriptek nem túl bonyolult felépítésűek

 

 

A programon még látszik, hogy kezdetleges állapotban van, az is elképzelhető, hogy hobbiból készült, mert valóban kevés funkciót tartalmaz. Egy gyors képigazításhoz megfelelő, ráadásul a hordozhatóságának köszönhetően praktikus, de ha már kicsit többet szeretnénk megismerni a használatáról, a súgót csak az interneten érhetjük el. A rétegezésen kívül valóban csupán az általános dolgokat találjuk meg, ezért valóban csak kiegészítésképpen ajánlanánk a Photobie vagy a PhotoFiltre ingyenes alkalmazások mellé.

 

Adatok

  • Egyszerű szerkesztési lehetőségek
  • Képrétegezés
  • Szkriptek támogatása
  • Hordozható
  • Photoshop és GIMP állományok megnyitása
  • Fejlesztő: L. Madhavan
  • Ár: ingyenes
  • Web: lmadhavan.com


Előny: könnyen kezelhető és hordozható
Hátrány: kevés képszerkesztő eszköz
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.