Hirdetés

Fotót minél olcsóbban



|

időnként mindenkiben felmerül az igény, hogy ne csak monitoron, hanem papírképek formájában is viszontlássa a fényképeit. Jó lenne ezt minél olcsóbban megoldani, de melyik módszert válasszuk?

Hirdetés

A digitális fotózás terjedésével a fényképkidolgozás és a hozzá tartozó üzletág jelentősége erőteljesen csökkent, ugyanis nem kell feltétlenül előhívatni a felvételeket, a monitoron - illetve újabban közösségi oldalakon - is megnézhetjük, illetve megoszthatjuk azokat. Vannak azonban ma is kiemelt képek, amelyeket még a papírmentes iroda rajongói is szeretnének kézbe venni, és persze vannak vidéken élő, internetidegen rokonok, akik számára ma is a papírkép az egyetlen szóba jöhető megoldás.

 

Magad, uram, ha van nyomtatód

 

Csak egy nyomtató kell a fényképezőgép mellé, és rögtön szinte minden igény pillanatok alatt kielégíthető (általában A4-es méretig) házilag is. A legtöbb fotónyomtatón és multifunkcióson van homlokzati USB- (PictBridge) aljzat, a fényképezőgépet ide csatlakoztatva máris nyomtathatunk, sőt sokszor lehetőségünk van némi korrekcióra, effektezésre is, illetve egyes multifunkciós készülékeken igazán gazdag kreatív funkciókészletből válogathatunk, így egy fotóból ma már PC nélkül is készülhet feliratozott képeslap vagy meghívó.

 

 

 

Mára a felvételek kisebbik hányada készül hagyományos módon, filmre


Tágíthatjuk a lehetőségeinket, ha PC-t használunk, ahol precízebben válogathatjuk és javíthatjuk a képeinket. A nyomtatókhoz a gyártók sokszor mellékelnek segédszoftvereket, amelyekkel különféle kiadványok (meghívó, névkártya, naptár, plakát) tervezhetők, nyomtathatók. Ráadásul sokszor rengeteg sablont is letölthetünk a munkához, hogy legyen miből kiindulnunk. Egy fejlettebb szerkesztőszoftver birtokában (ez lehet akár a Gimp is, nem kell feltétlenül Photoshop) szinte bármit megtehetünk a képpel. Az sem mellékes szempont, hogy könnyen archiválhatjuk a fotóinkat, valamint a helyi tárolás miatt azok jó eséllyel nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

 

 

 

Az otthoni nyomtatás drágább, cserébe szabadon
és minimális mennyiség nélkül dolgozhatunk


Igaz ugyan, hogy a gondosabb válogatás és előkészítés révén végül pontosan azt kapjuk, amit szeretnénk, azonban maga az otthoni nyomtatás nem a fotóelőhívás leggazdaságosabb módja. Egy tintasugaras vagy hőszublimációs nyomtatóval előhívott fotó rendszerint 80-100 forintba kerül a felhasználónak, az pedig nem mindegy, hogy milyen technológiát választunk. A tintasugaras vonalon belül a négy (CMYK, azaz cián, bíbor, sárga és fekete) vagy öt alapszínű (CMYK+fotófekete tinták) nyomtatók ma már elég jó minőséget produkálnak ahhoz, hogy ne legyen szükség a drágábban dolgozó, hat alapszínű (CMYK+világos bíbor és világos cián) készülékekre. Amennyiben hőszublimációs nyomtató mellett döntünk - ezek itthon eléggé kimentek a divatból -, akkor könnyen kiszámolhatjuk a költségeket, hiszen egy csomagban pontosan az adott számú képhez szükséges mennyiségű papír és festékfólia található, viszont általában drágábbak lesznek a fotók. A tintasugaras nyomtatóknál a kellékanyagok kiadóssága a fotónyomat fedettségétől, tartalmától, sőt még a nyomtatások között eltelt holtidő hosszától is függ.

 

 

Már dupla csomag-kellékanyaggal is
olcsóbbá tehetjük az otthoni nyomtatást

 


Ha nem akarunk az alternatív tinták és papírok sokszor kiszámíthatatlan vizeire evezni, akkor legjobban a fotócsomagokkal járunk. Szinte minden gyártó ajánl kedvezményes csomagokat, amelyek legalábbis több festékpatront tartalmaznak, emellett vannak olyan pakkok is, amelyekben az adott számú papírhoz (szélsőségektől eltekintve) elegendő töltetű festékpatront is csomagoltak. A több fajlagosan mindig olcsóbb, ennélfogva könnyen spórolhatunk 20 százalékot ilyen beszerzésekkel, cserébe kicsit több pénzt kell egyben kiadnunk.

 

 

 


Végezetül elmondhatjuk, hogy otthoni nyomtatás esetén a nagyobb szabadságért és a sértetlen privát szféráért mindenképpen némi ártöbblettel kell számolnunk, de mint táblázatunk is mutatja, azért mérsékelhetünk a költségeken. A legjobban mindenképpen az online fotóelőhívó szolgáltatásokkal járhatunk.

 


Olcsóbban, látványos kiadványokkal


Sokan persze nem rendelkeznek alkalmas nyomtatóval az otthonukban, aminek számos oka lehet. Előfordulhat, hogy egyesek helyszűke, netán a kellő kihasználtság hiánya miatt döntenek úgy, hogy nem vásárolnak ilyen eszközt - de időnként nekik is szükségük lehet arra, hogy a digitális képeikből papíralapú fotó legyen. Ilyenkor elfáradhatnak egy közeli fotóüzletbe, vagy kereshetnek egy automata fotókioszkot, mindenesetre végig kézben tarthatják saját anyagaikat és alacsonyabb árak mellett szélesebb termékválasztékkal is gazdálkodhatnak. Míg otthon általában be kell érnünk az A4-es maximális mérettel, addig a fotóstúdiókban akár plakátméretig is elmehetünk, készíthetünk fotókönyveket és nyomtathatunk akár festményhatású vászonra is. Legvonzóbb talán a személyre szabott ajándéktárgyak (például bögre) lehetősége.

 

 

A mai fotóalbumok inkább egy kollázsgyűjteményre,
mint a régimódi fóliás-lapozós lefűzőkre emlékeztetnek


Sorban állás helyett a digitális képek kidolgozásának legkényelmesebb módját, az online fotóelőhívást ajánljuk, mivel a legtöbb fotóstúdió esetében elérhető a feltöltés és online rendelés lehetősége. Ez a módszer nemcsak kényelmi szempontból előnyös, de a pénztárcánkra is jótékony hatással van, hiszen ilyenkor sok folyamat automatizált és csak minimálisan kötjük le az értékes emberi munkaerőt. Több helyütt a felkínált szerkesztőszoftver telepítése után magunk állíthatjuk össze a fotókönyvünket, így nem csalódunk az elrendezést és vágást illetően.

 

Általános szabály, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy fényképezőgépünk 4:3 vagy 16:9 oldalaránnyal dolgozik, míg a fotók tipikusan 3:2 arányúak, ezért aztán elkerülhetetlen a vágás. Sajnos előfordulhat, hogy erre az online feltöltőoldal nem figyelmeztet és automatikusan, a kép tartalmára való tekintet nélkül lecsapja a feleslegesnek ítélt széleket. Ha biztosra akarunk menni, akkor ügyeljünk arra, hogy teljesen rendbe hozott, a megrendelés formátumával harmonizáló képeket töltsünk fel.
Ha online rendelünk és nem adunk meg átvételi helyet (ez tipikusan a cég egyik fotós üzletét jelentheti), akkor számoljunk a posta-, illetve futárköltséggel is. Bizonyos értékhatár felett (általában 4-5000 Ft) a szállításért nem kell külön fizetnünk.

 

 

Fotóelőhívó lehetőségek jellemző árazása

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.