Hirdetés

Gondolkodó Fraunhofer fotóalbum



|

Akár Pocket PC-n is fut a program, mely automatikusan rendszerezi képeinket, felismer akár arcokat is.

Hirdetés

A digitális fotózás terjedésével mindenkinek ezerszámra állnak otthon az elnevezetlen, megjelöletlen, kulcsszavakkal soha el nem látott képek. Ha véletlenül meg kell találnunk egy fotót, az éppen ezért elég nehezen fog menni, hiszen szinte csak a dátumra hagyatkozva találgathatunk. Félő, hogy sosem válunk rendszeres fotósokká, továbbra sem jelöljük meg fotóinkat és a helyzet a kupac nőttével így csak súlyosbodni fog. A Fraunhofer új kutatásai nem kevesebbet ígérnek, mint hogy a jövő szoftvere saját maga fogja helyettünk rendszerezni, kategorizálni a képeket.

 

Az EU alapította aceMedia projekt keretében már olyan komoly eredményeket értek el a Fraunhofer Intézet kutatói, hogy azokat az idei CeBIT alkalmával standjukon be is mutathatják. Szoftverük önállóan és inteligens módon elemzi az éppen lmentett képeket. Figyelme sokmindenre kiterjed: beltéren vagy szabadban készült-e a kép, mesterséges vagy természetes látványt tár-e elénk, van-e rajta ember. Mi több, képes felismertni arcokat és neveket társítani arcokhoz, így automatikusan további képekhez is. Minden információt a kép metadata címkéiben tárol a program, megkönnyítve kereséskor a dolgunkat.

 

pi05_ace_tcm6-7464_.jpg

 

 

Eddig csak nagy teljesítményű gépeken futottak hasonló, felismerésen alapuló rendszerek. A Fraunhofer már áttörte ezt az akadályt a Pocket PC Photobrowser kifejlesztésével. A kézigépen futó program az intelligens funkciókat minimális processzor- és memóriaigénnyel valósítja meg, így már út közben rendszerezve emelhetjük át képeinket a digitális kameráról a Pocket PC-be. A termék 6 hónapon belül piackész állapotban lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.